A tea amellett, hogy az egyik legnépszerűbb ital világszerte, egyes kultúrák szerves részét is képezi. Nem mindegy azonban, hogy fekete a tea, vagy zöld vagy éppen vörös. De mégis miben különböznek egymástól? Az általunk készített teakalauz segít eligazodni!
A teacserje leveleiből és rügyeiből készül tea nevezetű italunk. Teának hívjuk ezen kívül más szárított növények, gyógynövények, fűszerek vagy gyümölcsök forrázatát is. Mi most ez előbbivel kívánunk foglalkozni cikkünkben.
Európában a fekete tea vált a legnépszerűbbé a teák sorában, amelynek feldolgozása négy különböző szakaszból tevődik össze. Elsőként a fonnyasztásra kerül sor, amikor a leveleket levegős helyen szétterítve szárítják. Így csökken a levelek víztartalma, ami segíti a második lépést, a sodrást. Ezáltal a sejtek fala megszakad, enzimek szabadulnak fel bennük, és megindulhat a fermentáció. Ismételten szétterítik a leveleket, ahol a fermentáció hatására olyan oxidációs folyamatok keletkeznek, hogy a tea színe sötétebbé válik és a csersavak is oxidálódnak. Így születik meg a fekete tea erős, markáns ízvilága.
A fekete teával ellentétben a zöld teánál kihagyják a fermentáció (erjesztés) lépését, így a szó szigorú értelmében véve a zöld tea az igazi tea. Nem sokkal a levelek leszüretelése után, gőzöléssel vagy melegítéssel lebontják a teában található polifenol-oxidáz enzimet, így az erjedési folyamatokat megállítják és a levelek is zöldek maradnak. Ezután a levelek formázásra kerülnek (például összesodorják őket), majd kiszárítják, és minőségtől függően osztályozzák őket. A legjobbakat kézzel válogatják.
Mivel a zöld teánál az antioxidációs folyamat rövid, így a benne lévő értékes antioxidánsok is érintetlenebbek maradnak. Éppen ezért nyugodtan állíthatjuk, hogy több jótékony hatással rendelkezik, mint fekete rokona.
A teákat a fentebb is említett fekete és zöld tea mellett további csoportokba sorolják fermentálódási folyamatukat figyelembe véve:
Nagyon fiatal levelek, amelyeknél nem indult be az oxidáció.
Nagyon kíméletes erjesztésen esik át, nedves ruha alatt meggőzölik, így kapja sárgás színét.
A hervasztott leveleket az oxidációs folyamat közepén szakították meg.
A kínaiak ezt nevezik fekete teának, míg az általunk ismertet vörös teaként emlegetik. Míg a legtöbb teát a szedés évében már fogyasztják, a puer különlegessége, hogy akár 50 éves is lehet. Ezalatt a hosszú idő alatt, egy jellegzetes, erős ízt ad, amelyeket a rajta kialakuló penészrétegnek köszönhet. Préseléssel tömbösítik.
Mikor épp nehézségek között élünk – legyen szó gazdasági bizonytalanságról, inflációról vagy globális konfliktusokról –…
A gasztronómia világát 2025 nyarán egy meglepően játékos, mégis stílusos ételtrend uralja: a checkerboard saláta,…
A Time magazin érvelése szerint a menopauza túl gyakran jelenik meg diétás kontextusban, ami mentális…
Ha a reggeli rohanásban nincs időd arcápolásra, ez a gyors trükk segít frissen kezdeni a…
Gondoltad volna, hogy egy mennyei, krémes csokoládés süti elkészíthető mindössze 5 perc alatt? Ez a…
Egy megbízható kis piros-fehér-zöld jelzés a csomagoláson, amit egyre többen keresünk a boltokban – és…