Categories: HírekTudatos

Teakalauz kezdő teázni vágyóknak

A tea amellett, hogy az egyik legnépszerűbb ital világszerte, egyes kultúrák szerves részét is képezi. Nem mindegy azonban, hogy fekete a tea, vagy zöld vagy éppen vörös. De mégis miben különböznek egymástól? Az általunk készített teakalauz segít eligazodni!

A teacserje leveleiből és rügyeiből készül tea nevezetű italunk. Teának hívjuk ezen kívül más szárított növények, gyógynövények, fűszerek vagy gyümölcsök forrázatát is. Mi most ez előbbivel kívánunk foglalkozni cikkünkben.

Fekete tea

Európában a fekete tea vált a legnépszerűbbé a teák sorában, amelynek feldolgozása négy különböző szakaszból tevődik össze. Elsőként a fonnyasztásra kerül sor, amikor a leveleket levegős helyen szétterítve szárítják. Így csökken a levelek víztartalma, ami segíti a második lépést, a sodrást. Ezáltal a sejtek fala megszakad, enzimek szabadulnak fel bennük, és megindulhat a fermentáció. Ismételten szétterítik a leveleket, ahol a fermentáció hatására olyan oxidációs folyamatok keletkeznek, hogy a tea színe sötétebbé válik és a csersavak is oxidálódnak. Így születik meg a fekete tea erős, markáns ízvilága.

Zöld tea

A fekete teával ellentétben a zöld teánál kihagyják a fermentáció (erjesztés) lépését, így a szó szigorú értelmében véve a zöld tea az igazi tea. Nem sokkal a levelek leszüretelése után, gőzöléssel vagy melegítéssel lebontják a teában található polifenol-oxidáz enzimet, így az erjedési folyamatokat megállítják és a levelek is zöldek maradnak.  Ezután a levelek formázásra kerülnek (például összesodorják őket), majd kiszárítják, és minőségtől függően osztályozzák őket. A legjobbakat kézzel válogatják.

Mivel a zöld teánál az antioxidációs folyamat rövid, így a benne lévő értékes antioxidánsok is érintetlenebbek maradnak. Éppen ezért nyugodtan állíthatjuk, hogy több jótékony hatással rendelkezik, mint fekete rokona.

A teákat a fentebb is említett fekete és zöld tea mellett további csoportokba sorolják fermentálódási folyamatukat figyelembe véve: 

Fehér tea

Nagyon fiatal levelek, amelyeknél nem indult be az oxidáció.

Sárga tea

Nagyon kíméletes erjesztésen esik át, nedves ruha alatt meggőzölik, így kapja sárgás színét.

Oolong

A hervasztott leveleket az oxidációs folyamat közepén szakították meg.

Puer

A kínaiak ezt nevezik fekete teának, míg az általunk ismertet vörös teaként emlegetik. Míg a legtöbb teát a szedés évében már fogyasztják, a puer különlegessége, hogy akár 50 éves is lehet. Ezalatt a hosszú idő alatt, egy jellegzetes, erős ízt ad, amelyeket a rajta kialakuló penészrétegnek köszönhet. Préseléssel tömbösítik.

 

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Hűsítő Görögdinnyés Smoothie

Egy nyári nap, amikor a hőség már elviselhetetlen, egy görögdinnyés smoothie tökéletes választás. Ahogy a…

3 hónap ago

Egyszerű nyári felfrissítő: Házi limonádé

Egy forró nyári délutánon, amikor a nap perzseli a bőrt és az ember csak egy…

3 hónap ago

Nyári frissítő: Nagyanyánk titkos hideg dinnyelevese

Egyszer volt, hol nem volt, egy kis magyar faluban élt egy fiatal lány, Lili, aki…

3 hónap ago

Korábban indult és tovább tart idén a magyar dinnye szezonja az ALDI-nál

Az ALDI Magyarország ebben az évben még több értékesítési lehetőséget biztosít a magyar termelőknek. A…

3 hónap ago

Sajtos ropogós a partik sztárja

Ez a sajtos ropogós recept mindig nagy sikert arat a baráti összejöveteleinken. Egy alkalommal, amikor…

3 hónap ago

Különleges reggeli: Zöldséges Quiche

Ez a zöldséges quiche recept mindig nagy sikert arat, amikor a családot szeretném elkápráztatni egy…

3 hónap ago