Categories: Italok

A lélek egészségére: már négy különféle sört főznek a pannonhalmi bencések

A pannonhalmi bencés szerzetesek sokáig kivételnek számítottak, mert sok más szerzetesrendtől eltérően nem főztek sört. Ám ahogy a mondás tartja: ami késik, nem múlik. 

Az apátság Blonde névre keresztelt első söre még tavaly augusztusban jelent meg, mostanra pedig teljes lett a belga monostori hagyományokból született sörkínálat, amely trappista útmutatások alapján, de magyar konyhában fejlesztett receptekkel készül az apátságtól tíz kilométerre, a Ravazd határában található sörfőzdében.

Az elképzelés, hogy az apátság sört fog főzni, még évekkel ezelőtt fogalmazódott meg, és az ötlet nagyon sokak tetszését nyerte el. A sörfőzdében a belga apátsági söröket választották követendő példának, így az európai bencés kapcsolatrendszernek köszönhetően, Tihanyi Fülöp sörfőző mester, és korábbi pannonhalmi bencés diák több trappista monostort is meglátogatott, hogy behatóan tanulmányozza a vallóniai szerzetesek évszázados sörfőző tudományát.

A Belgiumban kapott útmutatások pedig már testet is ölthettek a magyar ízlés szerint újragondolt trappista sörsorban, amely a blonde, a dubbel, a tripel és a quadrupel sörfajtákat sorakoztatja fel. A négyféle sör megjelölésének eredete a hagyomány szerint még abból az időből származik, amikor a fogyasztók számára csak X-ek jelölték a termék erősségét. A legtöbbet fogyasztott, könnyed alapsört egy X-szel jelölték, az ennél testesebb, manapság gyakran borostyán színű főzet, a dubbel az XX jelet kapta. Az előbbieknél magasabb alkoholtartalmú, leginkább világos sör, vagyis a tripel jelölése XXX lett, míg a legsötétebb színű és legerősebb, összetett ízvilágú quadrupel sört XXXX jellel látták el – most ezek a szimbólumok kaptak helyet a magyar címkéken is.

A négyféle pannonhalmi bencés sör

Bár a négyféle sör már önmagában is izgalmas újdonságnak tűnik, a Pannonhalmi Apátsági Sörfőzde már javában dolgozik a sor folytatásán, céljuk ugyanis az, hogy virágzó apátsági sörkultúrát teremtsenek Magyarországon.

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Hűsítő Görögdinnyés Smoothie

Egy nyári nap, amikor a hőség már elviselhetetlen, egy görögdinnyés smoothie tökéletes választás. Ahogy a…

3 hónap ago

Egyszerű nyári felfrissítő: Házi limonádé

Egy forró nyári délutánon, amikor a nap perzseli a bőrt és az ember csak egy…

3 hónap ago

Nyári frissítő: Nagyanyánk titkos hideg dinnyelevese

Egyszer volt, hol nem volt, egy kis magyar faluban élt egy fiatal lány, Lili, aki…

3 hónap ago

Korábban indult és tovább tart idén a magyar dinnye szezonja az ALDI-nál

Az ALDI Magyarország ebben az évben még több értékesítési lehetőséget biztosít a magyar termelőknek. A…

3 hónap ago

Sajtos ropogós a partik sztárja

Ez a sajtos ropogós recept mindig nagy sikert arat a baráti összejöveteleinken. Egy alkalommal, amikor…

3 hónap ago

Különleges reggeli: Zöldséges Quiche

Ez a zöldséges quiche recept mindig nagy sikert arat, amikor a családot szeretném elkápráztatni egy…

3 hónap ago