Categories: Italok

A lélek egészségére: már négy különféle sört főznek a pannonhalmi bencések

A pannonhalmi bencés szerzetesek sokáig kivételnek számítottak, mert sok más szerzetesrendtől eltérően nem főztek sört. Ám ahogy a mondás tartja: ami késik, nem múlik. 

Az apátság Blonde névre keresztelt első söre még tavaly augusztusban jelent meg, mostanra pedig teljes lett a belga monostori hagyományokból született sörkínálat, amely trappista útmutatások alapján, de magyar konyhában fejlesztett receptekkel készül az apátságtól tíz kilométerre, a Ravazd határában található sörfőzdében.

Az elképzelés, hogy az apátság sört fog főzni, még évekkel ezelőtt fogalmazódott meg, és az ötlet nagyon sokak tetszését nyerte el. A sörfőzdében a belga apátsági söröket választották követendő példának, így az európai bencés kapcsolatrendszernek köszönhetően, Tihanyi Fülöp sörfőző mester, és korábbi pannonhalmi bencés diák több trappista monostort is meglátogatott, hogy behatóan tanulmányozza a vallóniai szerzetesek évszázados sörfőző tudományát.

A Belgiumban kapott útmutatások pedig már testet is ölthettek a magyar ízlés szerint újragondolt trappista sörsorban, amely a blonde, a dubbel, a tripel és a quadrupel sörfajtákat sorakoztatja fel. A négyféle sör megjelölésének eredete a hagyomány szerint még abból az időből származik, amikor a fogyasztók számára csak X-ek jelölték a termék erősségét. A legtöbbet fogyasztott, könnyed alapsört egy X-szel jelölték, az ennél testesebb, manapság gyakran borostyán színű főzet, a dubbel az XX jelet kapta. Az előbbieknél magasabb alkoholtartalmú, leginkább világos sör, vagyis a tripel jelölése XXX lett, míg a legsötétebb színű és legerősebb, összetett ízvilágú quadrupel sört XXXX jellel látták el – most ezek a szimbólumok kaptak helyet a magyar címkéken is.

A négyféle pannonhalmi bencés sör

Bár a négyféle sör már önmagában is izgalmas újdonságnak tűnik, a Pannonhalmi Apátsági Sörfőzde már javában dolgozik a sor folytatásán, céljuk ugyanis az, hogy virágzó apátsági sörkultúrát teremtsenek Magyarországon.

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Miért nem működnek a divatdiéták hosszú távon? – Amit a táplálkozási szakértők tényleg ajánlanak

Ha valaha beírtad már a keresőbe azt, hogy „melyik a legjobb diéta fogyáshoz?” vagy „mit…

14 óra ago

Miért vagyok reggelente fáradt, ha eleget aludtam? – Lehet, hogy nem kávéra van szükséged, hanem vízre

Ez egyre több emberben felmerülő kérdés, különösen azokban, akik reggel már félálomban a kávéfőzőhöz botorkálnak,…

15 óra ago

Michelin-csillagos élmények egy koppintásra – az Apple Maps új funkciója tényleg megkönnyíti az életünket?

Képzeld el ezt, hogy egy ismeretlen városban sétálsz, megéhezel, de nem akarsz turistacsapdába sétálni. Előveszed a…

5 nap ago

Nyomj egy gombot – és máris a nyár közepén vagy!

Emlékszel a kilencvenes évekre? VHS a tékából, pasztellszínű görkorcsolya, Spice Girls kazetta a walkmanben, és…

6 nap ago

A titok a szószban rejlik – így készül az igazi Kansas City BBQ szósz otthon

Van egy illat, ami bármilyen időjárásban nyarat varázsol a levegőbe: a lassan karamellizálódó BBQ szószé.…

2 hét ago

Mire figyelj, ha éjszaka vagy hajnalban indul a géped?

A hajnali és késő esti repülőjáratok nem ritkák – sőt, sokan tudatosan választanak ezek közül,…

2 hét ago