Italok

A lélek egészségére: már négy különféle sört főznek a pannonhalmi bencések

A pannonhalmi bencés szerzetesek sokáig kivételnek számítottak, mert sok más szerzetesrendtől eltérően nem főztek sört. Ám ahogy a mondás tartja: ami késik, nem múlik. 

Az apátság Blonde névre keresztelt első söre még tavaly augusztusban jelent meg, mostanra pedig teljes lett a belga monostori hagyományokból született sörkínálat, amely trappista útmutatások alapján, de magyar konyhában fejlesztett receptekkel készül az apátságtól tíz kilométerre, a Ravazd határában található sörfőzdében.

Az elképzelés, hogy az apátság sört fog főzni, még évekkel ezelőtt fogalmazódott meg, és az ötlet nagyon sokak tetszését nyerte el. A sörfőzdében a belga apátsági söröket választották követendő példának, így az európai bencés kapcsolatrendszernek köszönhetően, Tihanyi Fülöp sörfőző mester, és korábbi pannonhalmi bencés diák több trappista monostort is meglátogatott, hogy behatóan tanulmányozza a vallóniai szerzetesek évszázados sörfőző tudományát.

A Belgiumban kapott útmutatások pedig már testet is ölthettek a magyar ízlés szerint újragondolt trappista sörsorban, amely a blonde, a dubbel, a tripel és a quadrupel sörfajtákat sorakoztatja fel. A négyféle sör megjelölésének eredete a hagyomány szerint még abból az időből származik, amikor a fogyasztók számára csak X-ek jelölték a termék erősségét. A legtöbbet fogyasztott, könnyed alapsört egy X-szel jelölték, az ennél testesebb, manapság gyakran borostyán színű főzet, a dubbel az XX jelet kapta. Az előbbieknél magasabb alkoholtartalmú, leginkább világos sör, vagyis a tripel jelölése XXX lett, míg a legsötétebb színű és legerősebb, összetett ízvilágú quadrupel sört XXXX jellel látták el – most ezek a szimbólumok kaptak helyet a magyar címkéken is.

A négyféle pannonhalmi bencés sör

Bár a négyféle sör már önmagában is izgalmas újdonságnak tűnik, a Pannonhalmi Apátsági Sörfőzde már javában dolgozik a sor folytatásán, céljuk ugyanis az, hogy virágzó apátsági sörkultúrát teremtsenek Magyarországon.

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke

Recent Posts

Recession pop 2025 – mi ez, és miért dobja fel a hangulatod válságidőben?

Mikor épp nehézségek között élünk – legyen szó gazdasági bizonytalanságról, inflációról vagy globális konfliktusokról –…

3 nap ago

Sakktábla saláta recept – a legújabb nyári trend, amit látnod és kóstolnod kell!

A gasztronómia világát 2025 nyarán egy meglepően játékos, mégis stílusos ételtrend uralja: a checkerboard saláta,…

3 nap ago

Menopauza és étkezés – miért legyünk egészségközpontúak, nem fogyókúrázók?

A Time magazin érvelése szerint a menopauza túl gyakran jelenik meg diétás kontextusban, ami mentális…

3 nap ago

Sminkeltávolítás 2 perc alatt – női praktika reggelre

Ha a reggeli rohanásban nincs időd arcápolásra, ez a gyors trükk segít frissen kezdeni a…

3 nap ago

Bögre csokis süti fél perces élvezettel

Gondoltad volna, hogy egy mennyei, krémes csokoládés süti elkészíthető mindössze 5 perc alatt? Ez a…

3 nap ago

Miért jó, ha magyar terméket választunk? Most már tudományosan is megéri!

Egy megbízható kis piros-fehér-zöld jelzés a csomagoláson, amit egyre többen keresünk a boltokban – és…

4 nap ago