Italok

20 hektárral is nőhetnek a komlóföldek Magyarországon

Újabb 20 hektárral növekedhet a sör alapanyagának számító növény, azaz a komló termőföldjeinek mérete a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a HEINEKEN Hungária közös programjának köszönhetően.

A somogyi Kastélyosdombón több mázsa egészséges, jó minőségű komló szüreteléséhez kezdtek hozzá a helyi családok, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a HEINEKEN Hungária kezdeményezésében. Egy program során a területen még 2018 őszén ültettek komlót, és ez az idei lesz az első komolyabb szüret.

A komlótermesztésnek régre visszanyúló hagyománya van Magyarországon, ám mintha az utóbbi időkben ez picit visszaszorult volna. Kastélyosdombón a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet a HEINEKEN Hungária támogatásával felélesztve a régmúlt jó szokásait, komlót telepített, amelyhez három népszerű fajtát, a Perle, Saazer és Chinook növényeket használtak. A két éve elültetett komlómagok idén ősszel adnak először tetemes mennyiségű termést, a szüret során várhatóan több mázsa komló kerül majd betakarításra.

Célunk, hogy minél színesebbé, ellenállóbbá tegyük a magyar agráriumot, amiben kiemelt szerepe van a korábban jól működő ágazatok, köztük a nagy múltú komlótermesztés felélesztésének. A magyar mezőgazdaság akkor tud rugalmasan felelni a piaci kihívásokra, versenyképességünket akkor tudjuk megőrizni és növelni, ha az élelmiszeripar mind nagyobb arányban támaszkodik hazai alapanyagokra, mezőgazdasági termékeink bővülő kínálatára. Egy ágazat újjászületése, megfelelő felvevőpiac esetén a komló termesztése új munkahelyeket teremt, erősíti a vidék gazdaságát, színesíti a magyar agráriumot. A termelők augusztus 31. és szeptember 22. között nyújthatják be a támogatási kérelmüket a 150 millió forintos keretösszegű programba, amelynek révén akár húsz hektárral is növekedhet azon területek nagysága, melyeken komlót termesztenek Magyarországon.” – mondta a szüret alkalmából Nagy István agrárminiszter.

“A sör alapanyaga kiút lehet a szegénységből. A HEINEKEN a világ minden táján különös értékként tekint a helyi közösségekre, helyi termékekre. A Kastélyosdombói komlót Magyarország kedvenc söréhez, a Sopronihoz fogjuk felhasználni. Célunk, hogy a jövőben Soproni előállítása során 100 százalékban magyar komlóra támaszkodhassunk” – nyilatkozta Geert Swaanenburg, a HEINEKEN Hungária vezérigazgatója.

A HEINEKEN Hungária a programban piaci áron vásárolja a Kastélyosdombón termelt komlót, ezzel pedig biztosítja a program hosszú távú fennmaradását, amelyben mintegy 10 család vesz részt.

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke

Recent Posts

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

1 nap ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

5 nap ago

Roppanós édesburgonya falatok. A tökéletes sós nasi egy őszi estéhez

Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…

5 nap ago

Üveg előtetők: tervezési tippek, terhelés, beszerelés

Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…

5 nap ago

Fenntarthatóság az acélban – tapasztalatok a környezetbarát építési megoldásokban

A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…

5 nap ago

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…

6 nap ago