A spárga természetes keserűsége sokak számára kedvelt íz, viszont vannak páran – főleg a gyermekek körében – akik emiatt kevésbé hajlandóak megenni. Magyarországon őshonos növényfaj, és akár 15-20 évig is képes teremni a telepítés után. Zsenge hajtásai B1-, B2, A, C-, E-vitaminban és folsavban gazdagok.
Találtunk egy remek módot úgy elkészíteni köretként, ahol a sós sütési módszernek köszönhetően a keserűsége jelentősen csökken, így remek kísérő lehet grillezett halak és húsok mellé is. 4 személyre szabtuk az alábbi receptet, az elkészítési idő csupán csak 25 perc.
Hozzávalók
1 csokor vékony spárga
2,5 evőkanál olívaolaj ( vagy főzőspray)
1 tk só
2 tk őrölt fekete bors
1 ek citromlé (elhagyható)
1 ½ ek reszelt parmezán sajt (elhagyható)
1 gerezd fokhagyma, összezúzva (elhagyható)
Melegítsük elő a sütőt 220 C-ra.
A spárga vastagabb, fás részét levágjuk, a maradék zsenge szárat egy nagy keverőtábla tesszük és meglocsoljuk olíva olajjal, sóval, borssal, zúzott fokhagymával és parmezánsajttal. Ha nem vagyunk biztosak abban, honnantól van a fás rész, akkor fogjuk meg a két végén a spárgát, és kezdjük el hajlítani, ahol kezd „elpattani”, ott kezd kemény lenni, onnantól vághatjuk le ( tuti tipp, ha életedben először készítesz valamit a spárgából, én személy szerint az első darabot rossz helyen vágtam le és rossz részét akartam felhasználni, gyanús is volt, hogy nem stimmel valami.. ) Jól összeforgatjuk, majd egy tepsiben egymás mellé helyezzük, és mehet is a sütőbe.
Az előmelegített sütőben kb 12-15 percig sütjük, a spárga vastagságától függően, amíg meg nem puhul. Ha valaki ropogósabban szereti, akkor kb 8-10 perc legyen a sütési idő. Tálaláskor meglocsoljuk egy kis citromlével.
Jó étvágyat kívánunk!
Egy nyári nap, amikor a hőség már elviselhetetlen, egy görögdinnyés smoothie tökéletes választás. Ahogy a…
Egy forró nyári délutánon, amikor a nap perzseli a bőrt és az ember csak egy…
Egyszer volt, hol nem volt, egy kis magyar faluban élt egy fiatal lány, Lili, aki…
Az ALDI Magyarország ebben az évben még több értékesítési lehetőséget biztosít a magyar termelőknek. A…
Ez a sajtos ropogós recept mindig nagy sikert arat a baráti összejöveteleinken. Egy alkalommal, amikor…
Ez a zöldséges quiche recept mindig nagy sikert arat, amikor a családot szeretném elkápráztatni egy…