A görög souvlaki könnyed nyári étel, amellyel – a pácolást leszámítva – alig van munka, így remek választás egy gyors ebédhez vagy vacsorához.
Görögország híres az ínycsiklandó ételeiről, és az egészséges, “sokzöldséges” mediterrán finomságairól, de vajon mi a helyzet a gyors kajákkal? Aki Görögországban járt, bizonyára hallott már a híres, nevezetes souvlaki vagy a souvlaki pitában nevezetű ételről, amely egyike a mediterrán ország legismertebb húsos falnivalójáról.
Bár közhelyesen hangzik, de a nyárson készített kebab szerű ételt már az ókori Görögországban is ismerték, a legkorábbi említésekkel ugyanis már Homérosznál is találkozhatunk, népszerűsége pedig napjainkig töretlen. A souvlakit leginkább a magyarok rablóhúsához tudnánk hasonlítani, azzal a különbséggel, hogy míg a magyar változat bőségesen tartalmaz zöldséget is, addig a souvlakira szinte kivétel nélkül csak húst tűznek.
A tipikus hellén fogás legnagyobb barátja pedig mi lehetne más, mint a görögök híres mártása, a tzatziki? – amelyről egy korábbi cikkünkben már olvashattatok. Görög salátával kínálva is remek, de ha nem diétázunk, vagy tartalmasabbra vágyunk, akkor próbáljuk ki házilag készített steak burgonyával.
500 g sertéscomb/csirkemell
3 ág friss kakukkfű
2 gerezd fokhagyma
1 csapott mk oregánó
0.5 csapott mk zsálya
1 csapott mk fűszerpaprika
himalája só (opcionális)
frissen őrölt gluténmentes bors (opcionális)
1 ek olívaolaj
A sertéscombot vagy csirkemellet egyenlő nagyságú kockákra vágjuk.
A kakukkfüvet és fokhagymát apróra vágjuk, és egy kis tálban összekeverjük a fűszerekkel és az olívaolajjal.
Bepácoljuk a kockára vágott csirkemelleket.
A húsokat feltűzdeljük a nyársakra (vagy hurkapálcákra), és nem túl forró serpenyőben, oldalanként 3 percig sütjük őket. Mindezt egy kerti grillen is megtehetjük, úgy még finomabb lesz a souvlaki.
Borítókép forrása: Downshiftology
A budapesti Salt nemcsak egy étterem, hanem egy olyan gasztrohely, ahol a természet, a hagyomány…
A só sokkal több, mint egyszerű ízesítő – valójában az egyik legrégebbi és legfontosabb konyhai…
A professzionális konyhatechnológia egyik legnélkülözhetetlenebb eszköze a rúdmixer, más néven botmixer vagy merülőmixer. Bár első…
Ha valaha beírtad már a keresőbe azt, hogy „melyik a legjobb diéta fogyáshoz?” vagy „mit…
Ez egyre több emberben felmerülő kérdés, különösen azokban, akik reggel már félálomban a kávéfőzőhöz botorkálnak,…
Képzeld el ezt, hogy egy ismeretlen városban sétálsz, megéhezel, de nem akarsz turistacsapdába sétálni. Előveszed a…