Categories: CupákosGluténHírek

Chilis bab pikánsan

A chilis bab egy mindig előkapható klasszikus, amivel nem nagyon lehet mellé lőni. Ez igaz is, most viszont egy kicsit extrább formában mutatjuk meg!

A chilis babot kevesebb idő alatt is meg lehet csinálni, ahogy azt legtöbbször mi is tesszük. Ám, ha igazi ízélményre vágytok nem érdemes felpörgetni a készítési folyamatot: hagyjatok időt a főzésnek, higgyétek el megéri. Konzervzöldségek ide vagy oda, ha ugyanis igazán sűrű szaftot akarunk, akkor bizony jó sokáig kell főznünk.

Ám nemcsak a főzési idővel, de a fűszerek terén is lehet nagyot alkotni. A só, a bors és a chili alap, de ha akarunk egy kis édes ízt is csempészni bele, akkor bizony egy leheletnyi cukorra is szükségünk lesz (mi az étcsokoládéval édesítjük meg). Amitől pedig igazán pikáns és mexikói hangulatot ölt a chilis bab az a római kömény.

Ha pedig nagyon gourméra akarjuk venni a figurát, akkor vessük be a sört, az étcsokit és egy csipetnyi fahéjat is.

Mi most egy durván extra chilis bab receptet hoztunk, ha kedvetek szottyanna valami egyedi ízvilágra!

Hozzávalók

1 fej fehérhagyma
5 gerezd fokhagyma
50 dkg darált marhahús
ízlés szerint chilipaprika
1 db zöld kaliforniai paprika
1 teáskanál római kömény
3 db kisebb fahéj
1,5 teáskanál oregánó
1 csipet cayenne bors
2 db babérlevél
ízlés szerint só
2 evőkanál paradicsompüré
1 doboz hámozott paradicsom
2 dl világos sör
2 doboz vesebab
2 dkg étcsoki (legalább 70 százalékos)

 

Az apróra darabolt hagymát üvegesre dinszteljük.

Rárakjuk a darált húst, nagy lángon lepirítjuk, kavargatás nélkül.

Ha kifehéredett, a csomókat szétnyomkodjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát és a paprikákat, és továbbra is nagy lángon addig pirítjuk, amikor a paprika már nem roppanós.
Hozzáadjuk a paradicsompürét, pár percig pirítjuk, majd hozzáöntjük a hámozott paradicsomot is és a sört is.

Forrásig nagy lángon tartjuk, majd a tüzet mérsékeljük és 1 órán át főzzük. Nézzünk rá időnként, nehogy lekapjon.

1 óra elteltével hozzáadjuk a babot is és további 1 órán át főzzük.
1 óra múlva hozzáreszeljük a csokoládét és 20 percig rotyogtatjuk.
Éva Benke

Recent Posts

Hazai alapanyag, világhírű konyha a Michelin-csillagos Salt étteremben

A budapesti Salt nemcsak egy étterem, hanem egy olyan gasztrohely, ahol a természet, a hagyomány…

1 nap ago

Mi a különbség a különböző sók között?

A só sokkal több, mint egyszerű ízesítő – valójában az egyik legrégebbi és legfontosabb konyhai…

1 nap ago

Leves, szósz, püré? Egy ipari rúdmixer mindent visz!

A professzionális konyhatechnológia egyik legnélkülözhetetlenebb eszköze a rúdmixer, más néven botmixer vagy merülőmixer. Bár első…

1 nap ago

Miért nem működnek a divatdiéták hosszú távon? – Amit a táplálkozási szakértők tényleg ajánlanak

Ha valaha beírtad már a keresőbe azt, hogy „melyik a legjobb diéta fogyáshoz?” vagy „mit…

4 nap ago

Miért vagyok reggelente fáradt, ha eleget aludtam? – Lehet, hogy nem kávéra van szükséged, hanem vízre

Ez egyre több emberben felmerülő kérdés, különösen azokban, akik reggel már félálomban a kávéfőzőhöz botorkálnak,…

4 nap ago

Michelin-csillagos élmények egy koppintásra – az Apple Maps új funkciója tényleg megkönnyíti az életünket?

Képzeld el ezt, hogy egy ismeretlen városban sétálsz, megéhezel, de nem akarsz turistacsapdába sétálni. Előveszed a…

1 hét ago