Őszinték leszünk: nekünk a menzai gyümölcslevessel sem volt semmi bajunk, bár az tény, hogy az itthon készült gyümölcslevesek mérföldekkel jobbak, például a mentás eperkrémleves is. 

Most, hogy beköszöntött a nyár, pláne jól esik egy-egy hűsítő étel vagy ital. A kertünkben ráadásul annyi eper termett, amelyből még lekvárnak is jutott, úgyhogy most következhetett az eperkrémleves, amelyet már-már pofátlanul egyszerű elkészíteni.

Ez a hideg recept ráadásul ahhoz is szuper ötlet, hogy a kevésbé szép példányokat – amelyeket már nyersen nem ennénk meg, vagy a tortánkat sem díszítenénk – krémleves formájában használjuk fel. Egy kis mentával, hidegen tálalva pedig valóban mennyei finomság lesz, akár desszertnek is tökéletes.

Hozzávalók

– 50-60 dkg földieper
– kétharmad bögre natúr joghurt (megfelel egy kis poharasnak)
– háromnegyed bögre habtejszín (2 dl)
– negyed-fél bögre porcukor (5-10 dkg)
– fél mokkáskanál gyömbér (vagy több, attól függően, hogy mennyire szeretitek a gyömbért
– 1-2 szál menta
– 1 citrom héja és fél citrom leve

 

Az epret megmossuk, majd úgy az egyharmadát félretesszük.

Az eper másik kétharmadát felekbe, ha nagyobbak negyedekbe vágjuk, majd egy blenderbe dobáljuk. Ha nem blendert, hanem botmixert használunk, akkor egy kisebb tálba, ami körülbelül másfél-két literes.

Az eperre mehet a joghurt, a citrom leve+héja, a megmosott mentalevelek, a gyömbér, és a cukor. Utóbbiból első körben csak negyed bögrényit tegyetek, mert lehet, hogy ez peretek önmagában is elég édes.

Az egészet szépen összeturmixoljuk, kóstoljuk, és pótoljuk, ami nekünk még belefér. Több menta, több gyömbér, több cukor, több citrom, nyugodtan szabjuk az egeszet a saját izlésünkre!

Utolsóként a habtejszínt turmixoljuk hozzá, csak rövid ideig, hogy nehogy habbá verődjön, hiszen levest szeretnénk nem habot, de egy pici habosság viszont emel a levesünkön, nem is keveset. Tehát nem túlkeverni, de a tejszín az kell.

A félretett epreket apróra kockázzuk, és belekeverjük a levesbe. Ha szeretnénk, tálaláskor porcukros tejfölcseppekkel díszíthetjük a tetejét. Jól behűtve a legfinomabb!

Borítókép forrása: Femina

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Hagyományos magyar receptek, amelyeket érdemes otthon kipróbálni

A magyar konyha gazdag ízvilága és hagyományos receptjei világszerte népszerűek, és sokak számára különleges élményt…

3 hét ago

Konyhaberendezés a hatékony főzéshez

Konyhánk berendezésekor nem csak a minőségi anyagokra, a színek harmóniájára kell odafigyelnünk. Ezeken felül ugyanis…

4 hét ago

TP-Link Deco Mesh XE75: Az új generációs hálózat otthon és irodában

A modern világban, ahol az internetkapcsolat szinte minden tevékenységünk alapja, elengedhetetlen, hogy megbízható és gyors…

1 hónap ago

TP-Link Deco BE65: A hálózatok új szintje otthon és irodában

A mai világban, ahol az internetkapcsolat az irodai munka alapvető eleme, elengedhetetlen, hogy olyan hálózati…

1 hónap ago

TP-Link Deco X10: Az otthoni Mesh Wi-Fi új korszaka

Bizonyára te is átélted már, hogy egy hosszú nap után hazaérve csak egy kis kikapcsolódásra…

1 hónap ago

TP-LINK DECO X60: A TÁGAS OTTHONOK IDEÁLIS MESH MEGOLDÁSA

A mai modern otthonokban elengedhetetlen a megbízható és gyors internetkapcsolat, különösen, ha nagy alapterületű helyiségekről…

1 hónap ago