Őszinték leszünk: nekünk a menzai gyümölcslevessel sem volt semmi bajunk, bár az tény, hogy az itthon készült gyümölcslevesek mérföldekkel jobbak, például a mentás eperkrémleves is. 

Most, hogy beköszöntött a nyár, pláne jól esik egy-egy hűsítő étel vagy ital. A kertünkben ráadásul annyi eper termett, amelyből még lekvárnak is jutott, úgyhogy most következhetett az eperkrémleves, amelyet már-már pofátlanul egyszerű elkészíteni.

Ez a hideg recept ráadásul ahhoz is szuper ötlet, hogy a kevésbé szép példányokat – amelyeket már nyersen nem ennénk meg, vagy a tortánkat sem díszítenénk – krémleves formájában használjuk fel. Egy kis mentával, hidegen tálalva pedig valóban mennyei finomság lesz, akár desszertnek is tökéletes.

Hozzávalók

– 50-60 dkg földieper
– kétharmad bögre natúr joghurt (megfelel egy kis poharasnak)
– háromnegyed bögre habtejszín (2 dl)
– negyed-fél bögre porcukor (5-10 dkg)
– fél mokkáskanál gyömbér (vagy több, attól függően, hogy mennyire szeretitek a gyömbért
– 1-2 szál menta
– 1 citrom héja és fél citrom leve

 

Az epret megmossuk, majd úgy az egyharmadát félretesszük.

Az eper másik kétharmadát felekbe, ha nagyobbak negyedekbe vágjuk, majd egy blenderbe dobáljuk. Ha nem blendert, hanem botmixert használunk, akkor egy kisebb tálba, ami körülbelül másfél-két literes.

Az eperre mehet a joghurt, a citrom leve+héja, a megmosott mentalevelek, a gyömbér, és a cukor. Utóbbiból első körben csak negyed bögrényit tegyetek, mert lehet, hogy ez peretek önmagában is elég édes.

Az egészet szépen összeturmixoljuk, kóstoljuk, és pótoljuk, ami nekünk még belefér. Több menta, több gyömbér, több cukor, több citrom, nyugodtan szabjuk az egeszet a saját izlésünkre!

Utolsóként a habtejszínt turmixoljuk hozzá, csak rövid ideig, hogy nehogy habbá verődjön, hiszen levest szeretnénk nem habot, de egy pici habosság viszont emel a levesünkön, nem is keveset. Tehát nem túlkeverni, de a tejszín az kell.

A félretett epreket apróra kockázzuk, és belekeverjük a levesbe. Ha szeretnénk, tálaláskor porcukros tejfölcseppekkel díszíthetjük a tetejét. Jól behűtve a legfinomabb!

Borítókép forrása: Femina

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Hűsítő Görögdinnyés Smoothie

Egy nyári nap, amikor a hőség már elviselhetetlen, egy görögdinnyés smoothie tökéletes választás. Ahogy a…

3 hónap ago

Egyszerű nyári felfrissítő: Házi limonádé

Egy forró nyári délutánon, amikor a nap perzseli a bőrt és az ember csak egy…

3 hónap ago

Nyári frissítő: Nagyanyánk titkos hideg dinnyelevese

Egyszer volt, hol nem volt, egy kis magyar faluban élt egy fiatal lány, Lili, aki…

3 hónap ago

Korábban indult és tovább tart idén a magyar dinnye szezonja az ALDI-nál

Az ALDI Magyarország ebben az évben még több értékesítési lehetőséget biztosít a magyar termelőknek. A…

3 hónap ago

Sajtos ropogós a partik sztárja

Ez a sajtos ropogós recept mindig nagy sikert arat a baráti összejöveteleinken. Egy alkalommal, amikor…

3 hónap ago

Különleges reggeli: Zöldséges Quiche

Ez a zöldséges quiche recept mindig nagy sikert arat, amikor a családot szeretném elkápráztatni egy…

3 hónap ago