A tényleg finom finomfőzelék igenis létezik

A paradicsomos káposzta mellett a finomfőzelék is egy igazi menzai mumus volt, amelyet gyerekként sosem ettünk meg. Pedig ha belegondolunk csupa finomság van benne, ezért most újból nekiugrottunk, a végeredmény pedig fantasztikus lett!

A finomfőzelék tele van zöldségekkel és sűrű szafttal, mindezeket hallva pedig egy igazán jó ételre asszosziálna az ember. A finomfőzelék neve azonban szinte szitokszóvá vált a menzai tapasztalatok alapján, pedig ha finom friss zöldségekből készítjük vajas mártásban, akkor igazán finom lesz a végerdemény.

Hogy milyen zöldség kerüljön bele, az csak rajtunk áll, a fapados verzió csak borsót és répát tartalmaz, mi azonban el sem tudjuk képzelni karalábé nélkül.

Hozzávalók

  • kb. 40 dkg zöldborsó (kifejtve)
  • kb. 40 dkg karalábé – kis kockákra aprítva
  • kb. 40 dkg sárgarépa – kis kockákra aprítva
  • 1 nagy csokor petrezselyem – aprítva
  • 1 kis vöröshagyma – finomra aprítva
  • 3 dkg vaj
  • 2 evőkanál olaj
  • kb. 5 dkg liszt
  • 3-3,5 dl tej
  • kevés őrölt bors
  • ízlés szerint cukor
  • ízlés szerint só

A megtisztított, megmosott zöldségeket annyi vízben tesszük fel főni, amennyi éppen ellepi. Sózzuk, roppanósra főzzük néhány perc alatt.

Közben a vaj-olaj keveréken a lisztet rövid ideig pirítjuk, megfonnyasztjuk benne a vöröshagymát, félrehúzzuk, felöntjük a hideg tejjel, jól elkeverjük, majd a forrásban lévő főzelékbe öntjük. Újraforrásig folyamatosan kevergetjük, közben sózzuk, kevés borssal és cukorral ízesítjük. Rövid ideig takarékon főzzük a rántással, a petrezselymet a legvégén adjuk a főzelékhez, de azzal már nem kell tovább főzni.

Borítókép forrása: Mindmegette

Éva Benke

Recent Posts

Hazai alapanyag, világhírű konyha a Michelin-csillagos Salt étteremben

A budapesti Salt nemcsak egy étterem, hanem egy olyan gasztrohely, ahol a természet, a hagyomány…

2 nap ago

Mi a különbség a különböző sók között?

A só sokkal több, mint egyszerű ízesítő – valójában az egyik legrégebbi és legfontosabb konyhai…

2 nap ago

Leves, szósz, püré? Egy ipari rúdmixer mindent visz!

A professzionális konyhatechnológia egyik legnélkülözhetetlenebb eszköze a rúdmixer, más néven botmixer vagy merülőmixer. Bár első…

2 nap ago

Miért nem működnek a divatdiéták hosszú távon? – Amit a táplálkozási szakértők tényleg ajánlanak

Ha valaha beírtad már a keresőbe azt, hogy „melyik a legjobb diéta fogyáshoz?” vagy „mit…

5 nap ago

Miért vagyok reggelente fáradt, ha eleget aludtam? – Lehet, hogy nem kávéra van szükséged, hanem vízre

Ez egyre több emberben felmerülő kérdés, különösen azokban, akik reggel már félálomban a kávéfőzőhöz botorkálnak,…

5 nap ago

Michelin-csillagos élmények egy koppintásra – az Apple Maps új funkciója tényleg megkönnyíti az életünket?

Képzeld el ezt, hogy egy ismeretlen városban sétálsz, megéhezel, de nem akarsz turistacsapdába sétálni. Előveszed a…

1 hét ago