Így lesz igazán finom a bolgár sopszka!

A sopszka saláta híres balkáni étel, sok nemzet a magájénak valja. Bár a nevében a saláta elnevezés csalóka lehet, ugyanis nincs is benne saláta. Karakteres ízvilágát valójában két összetevő határozza meg igazán: a reszelt juhsajt és a sült paprika. Ezekkel együtt egy valódi ízcsoda!

Természetesen nyers paprikából is elkészíthetjük, ha sürget minket az idő, de azt tudnunk kell, hogy a sült paprika egészen egyedi ízvilágot kölcsönöz neki.

Valójában juhsajt dukálna egy igazán balkáni sopszkához, az sem baj, ha az éppen nem akad otthon. Az is jó úton jár, aki juhtúrót vagy kecskesajtot választ helyette, a trappista vagy a mozzarella azonban elvenné karakteres ízvilágát, ezért ezt a kettőt inkább hanyagoljuk.

Hozzávalók

  • 4 darab paprika
  • 5 darab paradicsom
  • 2 darab uborka
  • 1 fej lilahagyma
  • 1 csomag petrezselyem
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál borecet
  • 10 dekagramm juhsajt
  • ízlés szerint só, bors

A paprikát jó magas hőmérsékleten megsütjük a sütőben, akkor az igazi, ha már feketedik a héja. Mindeközben a többi zöldséget felvágjuk, majd egy tálba helyezzük őket. A lilahagymát érdemes minél apróbbra felvágni.

Elkészítjük a vinaigrette-et: az ecetet elkeverjük az olajjal, majd ráöntjük a zöldségekre.

Amikor a paprika kihűlt, lehúzzuk a héját, csíkokra vágjuk, és szintén hozzákeverjük a salátához.

A juhsajtot lereszeljük, majd meghintjük vele a salátát, és már fogyaszthatjuk is!

Éva Benke

Recent Posts

Hazai alapanyag, világhírű konyha a Michelin-csillagos Salt étteremben

A budapesti Salt nemcsak egy étterem, hanem egy olyan gasztrohely, ahol a természet, a hagyomány…

10 óra ago

Mi a különbség a különböző sók között?

A só sokkal több, mint egyszerű ízesítő – valójában az egyik legrégebbi és legfontosabb konyhai…

10 óra ago

Leves, szósz, püré? Egy ipari rúdmixer mindent visz!

A professzionális konyhatechnológia egyik legnélkülözhetetlenebb eszköze a rúdmixer, más néven botmixer vagy merülőmixer. Bár első…

10 óra ago

Miért nem működnek a divatdiéták hosszú távon? – Amit a táplálkozási szakértők tényleg ajánlanak

Ha valaha beírtad már a keresőbe azt, hogy „melyik a legjobb diéta fogyáshoz?” vagy „mit…

3 nap ago

Miért vagyok reggelente fáradt, ha eleget aludtam? – Lehet, hogy nem kávéra van szükséged, hanem vízre

Ez egyre több emberben felmerülő kérdés, különösen azokban, akik reggel már félálomban a kávéfőzőhöz botorkálnak,…

3 nap ago

Michelin-csillagos élmények egy koppintásra – az Apple Maps új funkciója tényleg megkönnyíti az életünket?

Képzeld el ezt, hogy egy ismeretlen városban sétálsz, megéhezel, de nem akarsz turistacsapdába sétálni. Előveszed a…

1 hét ago