A sopszka saláta híres balkáni étel, sok nemzet a magájénak valja. Bár a nevében a saláta elnevezés csalóka lehet, ugyanis nincs is benne saláta. Karakteres ízvilágát valójában két összetevő határozza meg igazán: a reszelt juhsajt és a sült paprika. Ezekkel együtt egy valódi ízcsoda!
Természetesen nyers paprikából is elkészíthetjük, ha sürget minket az idő, de azt tudnunk kell, hogy a sült paprika egészen egyedi ízvilágot kölcsönöz neki.
Valójában juhsajt dukálna egy igazán balkáni sopszkához, az sem baj, ha az éppen nem akad otthon. Az is jó úton jár, aki juhtúrót vagy kecskesajtot választ helyette, a trappista vagy a mozzarella azonban elvenné karakteres ízvilágát, ezért ezt a kettőt inkább hanyagoljuk.
A paprikát jó magas hőmérsékleten megsütjük a sütőben, akkor az igazi, ha már feketedik a héja. Mindeközben a többi zöldséget felvágjuk, majd egy tálba helyezzük őket. A lilahagymát érdemes minél apróbbra felvágni.
Elkészítjük a vinaigrette-et: az ecetet elkeverjük az olajjal, majd ráöntjük a zöldségekre.
Amikor a paprika kihűlt, lehúzzuk a héját, csíkokra vágjuk, és szintén hozzákeverjük a salátához.
A juhsajtot lereszeljük, majd meghintjük vele a salátát, és már fogyaszthatjuk is!
A budapesti Salt nemcsak egy étterem, hanem egy olyan gasztrohely, ahol a természet, a hagyomány…
A só sokkal több, mint egyszerű ízesítő – valójában az egyik legrégebbi és legfontosabb konyhai…
A professzionális konyhatechnológia egyik legnélkülözhetetlenebb eszköze a rúdmixer, más néven botmixer vagy merülőmixer. Bár első…
Ha valaha beírtad már a keresőbe azt, hogy „melyik a legjobb diéta fogyáshoz?” vagy „mit…
Ez egyre több emberben felmerülő kérdés, különösen azokban, akik reggel már félálomban a kávéfőzőhöz botorkálnak,…
Képzeld el ezt, hogy egy ismeretlen városban sétálsz, megéhezel, de nem akarsz turistacsapdába sétálni. Előveszed a…