Vegáknak

Egy költő kedvence: Marcza-fánk

Bizony a költők az írás mellett szerettek enni is: Arany János egyik kedvence például a Marcza-fánk volt, amelynek receptjét most mi is megmutatjuk!

A magyar költő kedvencei között foglalt helyet a paprikás a csirke, a túrós csusza, de a lepényt és a palacsintát is nagyon kedvelte. Bár szerette a finom falatokat, Arany János számos betegséggel küzdött, éppen ezért nem igazán látszott meg rajta, hogy valójában mennyire szerette a hasát.

A költőnek fennmaradt egy receptje, amelyet levélben küldött el barátjának, tanulótársának, Szilágyi Istvánnak 1859-ben, ez volt a Marcza-fánk. Köztudottan ez volt Arany legkedvesebb édessége, mutatjuk hogyan készíthetitek el ti is!

Hozzávalók

  • 10 evőkanál liszt
  • 2 db tojás
  • 1 csipet só
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 narancs reszelt héja (vegyszermentes!)
  • 1 teáskanál rum
  • 3,5 dl tej (2.8%-os)
  • 2 dl olaj
  • 1 evőkanál zsír a sütéshez

 

A tojást alaposan kikeverjük a cukorral, a sóval, a reszelt narancshéjjal és a rummal, majd hozzáadjuk a tejet és apránként a lisztet.

A palacsintatésztánál kicsit sűrűbb, joghurt állagot kell kapnunk. 2 dl olajat és egy evőkanál sertés zsírt hevítünk egy kisebb serpenyőben közepes lángon, amibe egy olajozott evőkanállal adagoljuk a fánktésztát. A

próbasütésnél gyorsan kiderül, hogy a tésztához kell-e még lisztet tennünk. Ha egy kicsit sűrűbb a tészta, akkor szépen formázhatóak a fánkjaink.

Arra ügyelnünk kell, hogy azért folyékony állagú maradjon a tésztánk. Papírtörlőre szedjük, lecsöpögtetjük, és rögtön tálaljuk. Még másnap is finom, ha marad.

Lekvár, porcukor, fahéj, mazsolás túrókrém az ízesítéshez.

Recept forrása: Origo

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke

Recent Posts

Recession pop 2025 – mi ez, és miért dobja fel a hangulatod válságidőben?

Mikor épp nehézségek között élünk – legyen szó gazdasági bizonytalanságról, inflációról vagy globális konfliktusokról –…

3 nap ago

Sakktábla saláta recept – a legújabb nyári trend, amit látnod és kóstolnod kell!

A gasztronómia világát 2025 nyarán egy meglepően játékos, mégis stílusos ételtrend uralja: a checkerboard saláta,…

3 nap ago

Menopauza és étkezés – miért legyünk egészségközpontúak, nem fogyókúrázók?

A Time magazin érvelése szerint a menopauza túl gyakran jelenik meg diétás kontextusban, ami mentális…

4 nap ago

Sminkeltávolítás 2 perc alatt – női praktika reggelre

Ha a reggeli rohanásban nincs időd arcápolásra, ez a gyors trükk segít frissen kezdeni a…

4 nap ago

Bögre csokis süti fél perces élvezettel

Gondoltad volna, hogy egy mennyei, krémes csokoládés süti elkészíthető mindössze 5 perc alatt? Ez a…

4 nap ago

Miért jó, ha magyar terméket választunk? Most már tudományosan is megéri!

Egy megbízható kis piros-fehér-zöld jelzés a csomagoláson, amit egyre többen keresünk a boltokban – és…

4 nap ago