Extrán túrós és elképesztően omlós pogácsa

Gyakorta szoktunk kísérletezni a különböző pogácsa receptekkel, de amit most mutatunk, annál jobbat mi még nem ettünk!

A frissen sült pogácsa illatával és ízével nagyon kevés étel tud versenyezni, ráadásul az omlós vagy épp ropogós falatkákba lényegében bármit belesüthetünk: hagymát, tepertőt, túrót, hogy a magvakról már ne is beszéljünk.

A pogácsának szerintünk rettentően jól áll a túró, éppen ezért egy ilyen receptet hoztunk. A túrót mellesleg egyáltalán nem sajnáltuk, ugyanis a belesült tejterméktől lett igazán igazán lágy és omlós a pogácsánk tésztája.

Ezt a kevéske három darabot tudtuk megmenteni a cikk fotójához, ugyanis olyan hamar elkapkodták.

Hozzávalók

50 dkg finomliszt

30 g élesztő

50 tehéntúró

25 dkg margarin

2 tojássárgája

20 g só

 

Az alapanyagokat alaposan összegyúrjuk, majd fél órára a hűtőbe tesszük pihentetni.

Ha ez megvolt, a tésztát kinyújtjuk, úgy hogy az egyik felét vékonyabbra készítjük, majd a vékonyabb felét tojásfehérjével bekenjük, és ráhajtjuk a vastagabb felét.

A tésztát ezután 90 fokban elfordítjuk, és jöhet még egyszer ugyanez: megint az egyik felét jobban kinyújtjuk, majd tojással bekenjük, és szintén ráhatjuk a vastagabb felét.

Ezt az egészet kb. 1 centis vastagságúra kinyújtjuk, kiszaggatjuk. Felverjük a tojást, majd megkenjük vele a tetejét.

Előmelegített sütőben, 200 fokon körülbelül 25-30 percig sütjük.

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke

Recent Posts

Hazai alapanyag, világhírű konyha a Michelin-csillagos Salt étteremben

A budapesti Salt nemcsak egy étterem, hanem egy olyan gasztrohely, ahol a természet, a hagyomány…

3 nap ago

Mi a különbség a különböző sók között?

A só sokkal több, mint egyszerű ízesítő – valójában az egyik legrégebbi és legfontosabb konyhai…

3 nap ago

Leves, szósz, püré? Egy ipari rúdmixer mindent visz!

A professzionális konyhatechnológia egyik legnélkülözhetetlenebb eszköze a rúdmixer, más néven botmixer vagy merülőmixer. Bár első…

3 nap ago

Miért nem működnek a divatdiéták hosszú távon? – Amit a táplálkozási szakértők tényleg ajánlanak

Ha valaha beírtad már a keresőbe azt, hogy „melyik a legjobb diéta fogyáshoz?” vagy „mit…

6 nap ago

Miért vagyok reggelente fáradt, ha eleget aludtam? – Lehet, hogy nem kávéra van szükséged, hanem vízre

Ez egyre több emberben felmerülő kérdés, különösen azokban, akik reggel már félálomban a kávéfőzőhöz botorkálnak,…

6 nap ago

Michelin-csillagos élmények egy koppintásra – az Apple Maps új funkciója tényleg megkönnyíti az életünket?

Képzeld el ezt, hogy egy ismeretlen városban sétálsz, megéhezel, de nem akarsz turistacsapdába sétálni. Előveszed a…

1 hét ago