A fánk kapcsán elsőként a farsangi szezon jut eszünkbe, ám mi annyira szeretjük ezt a finomságot, hogy igazán sajnálnánk, ha csak a téli időszakra korlátozódna a fogyasztása. Ezek közül is abszolút kedvencünk a túrófánk, ennek a receptje következik most.
A túrófánk nem csak nagyon finom, de lényegesebben kevesebb időt is visz el, mint például a hagyományos szalagos fánk: nem kell sem dagasztani, sem keleszteni, sem nyújtani, az íze azonban még így is fantasztikus.
Szó mi szó, nem kell hát konyhatündérnek lenni, ahhoz hogy finoman el tudjuk készíteni, bár az igaz, hogy amilyen gyorsan kész, olyan gyorsan el is fogy. A formázáshoz egyébként teljesen megteszi egy vizes kanál is, és a tökéletes formára sem kell törekednünk, már csak azért sem, mert a forró olajban, akkor is úgy fog puffadni, növekedni, hogy biztosan nem lesznek egységes formájúak a gombóckák.
Egy keverőtálban összegyúrjuk az áttört túrót, a lisztet, a tejfölt, a tojást, a szódabikarbónát, a cukrot, a sót és a megmosott, szárazra törölt citrom lereszelt héját. Ezután a masszából nedves kézzel diónyi golyókat gyúrunk és lisztezett tálcára tesszük őket.
Az olajat felforrósítjuk, és folyamatosan forgatva kisütjük benne a fánkokat. Porcukorral megszórva, lekvárral tálaljuk.
Borítókép forrása: Schar
Egészséges, laktató, mégis könnyed?Valami, amit akár magadnak készítesz figyelmességből, akár becsomagolsz a párodnak ebédre? A…
Ha szeretnél valami ütőset az asztalra tenni – legyen az baráti összejövetel, filmnézés vagy csak…
Reggel 6:17. Felriadtam. Nem csörgött az ébresztő – a testem már tudta, hogy nem fogok…
Van az a reggel, amikor nem csörög az óra. A gyerekek már csak hétvégén jönnek.…
A budapesti Salt nemcsak egy étterem, hanem egy olyan gasztrohely, ahol a természet, a hagyomány…
A só sokkal több, mint egyszerű ízesítő – valójában az egyik legrégebbi és legfontosabb konyhai…