Vegáknak

Finom és szupergyors túrófánk

A fánk kapcsán elsőként a farsangi szezon jut eszünkbe, ám mi annyira szeretjük ezt a finomságot, hogy igazán sajnálnánk, ha csak a téli időszakra korlátozódna a fogyasztása. Ezek közül is abszolút kedvencünk a túrófánk, ennek a receptje következik most.

A túrófánk nem csak nagyon finom, de lényegesebben kevesebb időt is visz el, mint például a hagyományos szalagos fánk: nem kell sem dagasztani, sem keleszteni, sem nyújtani, az íze azonban még így is fantasztikus.

Szó mi szó, nem kell hát konyhatündérnek lenni, ahhoz hogy finoman el tudjuk készíteni, bár az igaz, hogy amilyen gyorsan kész, olyan gyorsan el is fogy. A formázáshoz egyébként teljesen megteszi egy vizes kanál is, és a tökéletes formára sem kell törekednünk, már csak azért sem, mert a forró olajban, akkor is úgy fog puffadni, növekedni, hogy biztosan nem lesznek egységes formájúak a gombóckák.

Hozzávalók

  • 25 dkg túró
  • 25 dkg liszt (+ szóráshoz)
  • 1 dl tejföl
  • 2 db tojás
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 2 tk cukor
  • 1 csipet só
  • 1 db citrom (reszelt héja)
  • 1 liter olaj (a sütéshez)
  • porcukor
  • lekvár

Egy keverőtálban összegyúrjuk az áttört túrót, a lisztet, a tejfölt, a tojást, a szódabikarbónát, a cukrot, a sót és a megmosott, szárazra törölt citrom lereszelt héját. Ezután a masszából nedves kézzel diónyi golyókat gyúrunk és lisztezett tálcára tesszük őket.

Az olajat felforrósítjuk, és folyamatosan forgatva kisütjük benne a fánkokat. Porcukorral megszórva, lekvárral tálaljuk.

Borítókép forrása: Schar

Éva Benke

Recent Posts

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

1 nap ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

5 nap ago

Roppanós édesburgonya falatok. A tökéletes sós nasi egy őszi estéhez

Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…

5 nap ago

Üveg előtetők: tervezési tippek, terhelés, beszerelés

Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…

5 nap ago

Fenntarthatóság az acélban – tapasztalatok a környezetbarát építési megoldásokban

A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…

5 nap ago

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…

6 nap ago