Észbontó reggeli: így készül az eredeti angol muffin

Az angol muffin nem egy sütemény, hanem egy reggeli péksütemény neve, amit legtöbbször vajjal, egy szelet sajttal és buggyantott tojással kínálnak. 

A muffin szó hallatán mindenkinek a különféle édes desszertek ugranak be elsőként, ám az angol muffin (eredeti nevén english muffin) valójában egy sós péksüti, az angol reggelik közkedvelt eleme. A finom, pihe-puha bucikból eszméletlen reggeli varázsolható, de vacsorára vagy uzsonnára is remek szendvics alap, amit kedvünk szerint dobhatunk fel.

Fotó: JoyofBaking

Hozzávalók

Az előtésztáshoz:
120 g liszt (BL55)
125 ml langyos víz
1 teáskanál szárított élesztő
A tésztához:
250 ml tej
410 g liszt (BL55)
2 teáskanál cukor
1 teáskanál
2 evőkanál olvasztott vaj

A lisztet, vizet és élesztőt egy tálban csomómentesre keverjük, majd meleg helyen, letakarva legalább 2 órán át, de akár egy egész éjszakán keresztül pihentetjük. A tészta állaga akkor jó, ha már kissé buborékos.

A tejet és az előzőleg készített alapot egy nagy tálba tesszük. Az egészet alaposan átkeverjük, hogy homogén állagot kapjunk. Ezután hozzáadjuk a a lisztet, cukrot, sót és bedagasztjuk a tésztát. Mikor kezd összeállni hozzáadjuk az olvasztott vajat és simára dolgozzuk a tésztát. Letakarva hagyjuk 1-2 órán át kelni.

A megkelt tésztát 1.5 cm vastagságúra kinyújtjuk, majd egy nagyobb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Közepesen forró serpenyőben elkezdjük sütni a muffinokat, majd pár perc sütjük mind a két oldalát.

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke

Recent Posts

Hazai alapanyag, világhírű konyha a Michelin-csillagos Salt étteremben

A budapesti Salt nemcsak egy étterem, hanem egy olyan gasztrohely, ahol a természet, a hagyomány…

2 nap ago

Mi a különbség a különböző sók között?

A só sokkal több, mint egyszerű ízesítő – valójában az egyik legrégebbi és legfontosabb konyhai…

2 nap ago

Leves, szósz, püré? Egy ipari rúdmixer mindent visz!

A professzionális konyhatechnológia egyik legnélkülözhetetlenebb eszköze a rúdmixer, más néven botmixer vagy merülőmixer. Bár első…

2 nap ago

Miért nem működnek a divatdiéták hosszú távon? – Amit a táplálkozási szakértők tényleg ajánlanak

Ha valaha beírtad már a keresőbe azt, hogy „melyik a legjobb diéta fogyáshoz?” vagy „mit…

5 nap ago

Miért vagyok reggelente fáradt, ha eleget aludtam? – Lehet, hogy nem kávéra van szükséged, hanem vízre

Ez egyre több emberben felmerülő kérdés, különösen azokban, akik reggel már félálomban a kávéfőzőhöz botorkálnak,…

5 nap ago

Michelin-csillagos élmények egy koppintásra – az Apple Maps új funkciója tényleg megkönnyíti az életünket?

Képzeld el ezt, hogy egy ismeretlen városban sétálsz, megéhezel, de nem akarsz turistacsapdába sétálni. Előveszed a…

1 hét ago