Vegáknak

Házi káposztás rétes

Bár a káposztás rétes nem az az étel, amire mindenki ugrik, de aki szereti, az viszont nagyon szereti. Mi egyértelműen az utóbbi tábort erősítjük!

A káposztás rétes messze nem olyan bonyolult étel, mint amennyire elsőre gondolnánk, bár az igaz, hogy mi most előre elkészített réteslapokból készítettük. A többség a gyümölcsös és édes változatokért jobban rajong, de szerintünk a fűszeres, sós káposztás rétesnek egyszerűen nincs párja.

Természetesen ha kicsit nagyobb kihívásra vágyunk, akkor a kész réteslapok helyett csináljuk meg, mi magunk!

Forrás: Cookpad

Hozzávalók

  • 6 réteslap
  • 150 dkg fehér káposzta
  • 2 közepes vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 dl olaj
  • cukor ízlés szerint
  • frissen őrölt bors
  • olaj

A káposztát tisztítsd meg, reszeld le egy tálba, sózd be jó alaposan, aztán hagyd fél óráig állni. Ha ez letelt, nyomkodd ki a káposzta levét. Egy alkalmasnak tűnő serpenyőben dinszteld meg a hagymát – előtte persze kockázd fel -, majd amikor már kicsit fonnyadt, törd hozzá a fokhagymát, és a hangulatodnak megfelelő mennyiségű cukrot – egy-két evőkanálnyi bőven elég – is adj hozzá. Ha szépen karamellizálódik, ideje, hogy összekeverd a káposztával. Ha összeálltak, fedd le az egészet, és hagyd körülbelül fél óráig párolódni.

Amíg a serpenyőben buliznak a hagymák és a káposzta, addig készítsd elő a réteslapokat: tégy le egy abroszt, lisztezd be, arra fektesd két részre osztva a réteslapokat – tehát három legyen egymáson -, és kend meg őket vékonyan olajjal. Ha elkészült a káposzta, halmozd az egyik felét az egyik rakás tészta szélére, a másikat a másikra, majd az abrosz segítségével egyszerűen tekerd fel őket. A tetejüket is kend meg vékonyan – ! – olajjal, aztán mehetnek a sütőbe, 180 fokon nagyjából fél óra alatt elkészülnek.

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke

Recent Posts

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

1 nap ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

5 nap ago

Roppanós édesburgonya falatok. A tökéletes sós nasi egy őszi estéhez

Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…

5 nap ago

Üveg előtetők: tervezési tippek, terhelés, beszerelés

Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…

5 nap ago

Fenntarthatóság az acélban – tapasztalatok a környezetbarát építési megoldásokban

A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…

5 nap ago

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…

6 nap ago