Melengető sárgarépa krémleves – egyszerűen nagyszerűen, tejmentesen

A sárgarépa minden évszakban beszerezhető, és a belőle készült ételek tárháza végtelen. Lehet sütni, főzni, párolni, pirítani, készíthetünk belőle édességet, köretet, salátát, ivólét, de önmagában is színesíti a konyhaasztalt. Gazdag tápanyagforrás, kevesen tudják, de a sárgarépát főzve fogyasztva több bétakarotinhoz juthatunk, mint nyersen, mivel a vastag sejtfalak miatt a szervezet a nyers sárgarépa bétakarotintartalmának csak negyedét képes hasznosítani. A hőkezelés során azonban károsodnak a sejtfalak, így a szervezet számára a karotin hozzáférhetőbbé válik.

Korábbi receptünk (https://vajling.hu/2020/09/16/oszi-sargarepa-kremleves/ itt találjátok, most egy könnyedebb változatot hoztunk. Az egészség jegyében szintén egy tejtermékmentes verzióval. A csípős ízek kedvelőinek a kísérletezés tárháza a lenti receptünk – az enyhén csípőstől a pikáns erősig mindenki variálhatja a saját ízvilága szerint. Forrón fogyasztva igazán melengető élményt biztosít. Előkészületek 10 percet vesznek igénybe, a teljes elkészítési idő  kicsivel több, mint egy órát, és 4 főre számoltunk a lenti mennyiséggel.

Hozzávalók

10 darab sárgarépa
1 db vöröshagyma
1 db nagy krumpli
Őrölt feketebors
Chilipor

2 gerezd fokhagyma

Meghámozzuk, felkockázzuk a sárgarépát és a krumplit. Kevés olajon megpirítjuk a felaprított vöröshagymát, hozzáadjuk a sárgarépát, és picit még pirítunk rajta. Vigyázat, csak épp barnuljon meg, ne legyen véletlenül sem itt-ott fekete. Ezután adjuk hozzá a felkockázott krumplit is, öntsük fel vízzel, adjunk hozzá sót, borsot, az összezúzott fokhagymát, egy kevés chiliport. A víz lepje el teljesen a zöldségeket, de ne legyen többszörös mennyiség. Fedő alatt főzzük kb 35-40 percet.

Amikor teljesen megpuhult a sárgarépa, turmixoljuk össze. Ezután tegyük vissza közepes lángon a tűzhelyre, és főzzük még 15 percet, fedő nélkül. Ha túl sűrűnek ítéljük a levest, vízzel hígíthatunk rajta. Mivel tartalmaz krumplit és nem túl sok vízben főztük meg, ezért önmaga által érjük el a sűrűséget, nincs szükség külön sűrítésre.  Tálaláskor pirított tökmaggal, vagy pirított baconnal is díszíthetjük.

 

Extra forrás: házipatika.com

Hanna

Recent Posts

Miért nem működnek a divatdiéták hosszú távon? – Amit a táplálkozási szakértők tényleg ajánlanak

Ha valaha beírtad már a keresőbe azt, hogy „melyik a legjobb diéta fogyáshoz?” vagy „mit…

1 nap ago

Miért vagyok reggelente fáradt, ha eleget aludtam? – Lehet, hogy nem kávéra van szükséged, hanem vízre

Ez egyre több emberben felmerülő kérdés, különösen azokban, akik reggel már félálomban a kávéfőzőhöz botorkálnak,…

1 nap ago

Michelin-csillagos élmények egy koppintásra – az Apple Maps új funkciója tényleg megkönnyíti az életünket?

Képzeld el ezt, hogy egy ismeretlen városban sétálsz, megéhezel, de nem akarsz turistacsapdába sétálni. Előveszed a…

5 nap ago

Nyomj egy gombot – és máris a nyár közepén vagy!

Emlékszel a kilencvenes évekre? VHS a tékából, pasztellszínű görkorcsolya, Spice Girls kazetta a walkmanben, és…

6 nap ago

A titok a szószban rejlik – így készül az igazi Kansas City BBQ szósz otthon

Van egy illat, ami bármilyen időjárásban nyarat varázsol a levegőbe: a lassan karamellizálódó BBQ szószé.…

2 hét ago

Mire figyelj, ha éjszaka vagy hajnalban indul a géped?

A hajnali és késő esti repülőjáratok nem ritkák – sőt, sokan tudatosan választanak ezek közül,…

2 hét ago