Vegáknak

Melengető sárgarépa krémleves – egyszerűen nagyszerűen, tejmentesen

A sárgarépa minden évszakban beszerezhető, és a belőle készült ételek tárháza végtelen. Lehet sütni, főzni, párolni, pirítani, készíthetünk belőle édességet, köretet, salátát, ivólét, de önmagában is színesíti a konyhaasztalt. Gazdag tápanyagforrás, kevesen tudják, de a sárgarépát főzve fogyasztva több bétakarotinhoz juthatunk, mint nyersen, mivel a vastag sejtfalak miatt a szervezet a nyers sárgarépa bétakarotintartalmának csak negyedét képes hasznosítani. A hőkezelés során azonban károsodnak a sejtfalak, így a szervezet számára a karotin hozzáférhetőbbé válik.

Korábbi receptünk (https://vajling.hu/2020/09/16/oszi-sargarepa-kremleves/ itt találjátok, most egy könnyedebb változatot hoztunk. Az egészség jegyében szintén egy tejtermékmentes verzióval. A csípős ízek kedvelőinek a kísérletezés tárháza a lenti receptünk – az enyhén csípőstől a pikáns erősig mindenki variálhatja a saját ízvilága szerint. Forrón fogyasztva igazán melengető élményt biztosít. Előkészületek 10 percet vesznek igénybe, a teljes elkészítési idő  kicsivel több, mint egy órát, és 4 főre számoltunk a lenti mennyiséggel.

Hozzávalók

10 darab sárgarépa
1 db vöröshagyma
1 db nagy krumpli
Őrölt feketebors
Chilipor

2 gerezd fokhagyma

Meghámozzuk, felkockázzuk a sárgarépát és a krumplit. Kevés olajon megpirítjuk a felaprított vöröshagymát, hozzáadjuk a sárgarépát, és picit még pirítunk rajta. Vigyázat, csak épp barnuljon meg, ne legyen véletlenül sem itt-ott fekete. Ezután adjuk hozzá a felkockázott krumplit is, öntsük fel vízzel, adjunk hozzá sót, borsot, az összezúzott fokhagymát, egy kevés chiliport. A víz lepje el teljesen a zöldségeket, de ne legyen többszörös mennyiség. Fedő alatt főzzük kb 35-40 percet.

Amikor teljesen megpuhult a sárgarépa, turmixoljuk össze. Ezután tegyük vissza közepes lángon a tűzhelyre, és főzzük még 15 percet, fedő nélkül. Ha túl sűrűnek ítéljük a levest, vízzel hígíthatunk rajta. Mivel tartalmaz krumplit és nem túl sok vízben főztük meg, ezért önmaga által érjük el a sűrűséget, nincs szükség külön sűrítésre.  Tálaláskor pirított tökmaggal, vagy pirított baconnal is díszíthetjük.

 

Extra forrás: házipatika.com

Hanna

Recent Posts

Recession pop 2025 – mi ez, és miért dobja fel a hangulatod válságidőben?

Mikor épp nehézségek között élünk – legyen szó gazdasági bizonytalanságról, inflációról vagy globális konfliktusokról –…

3 nap ago

Sakktábla saláta recept – a legújabb nyári trend, amit látnod és kóstolnod kell!

A gasztronómia világát 2025 nyarán egy meglepően játékos, mégis stílusos ételtrend uralja: a checkerboard saláta,…

3 nap ago

Menopauza és étkezés – miért legyünk egészségközpontúak, nem fogyókúrázók?

A Time magazin érvelése szerint a menopauza túl gyakran jelenik meg diétás kontextusban, ami mentális…

3 nap ago

Sminkeltávolítás 2 perc alatt – női praktika reggelre

Ha a reggeli rohanásban nincs időd arcápolásra, ez a gyors trükk segít frissen kezdeni a…

4 nap ago

Bögre csokis süti fél perces élvezettel

Gondoltad volna, hogy egy mennyei, krémes csokoládés süti elkészíthető mindössze 5 perc alatt? Ez a…

4 nap ago

Miért jó, ha magyar terméket választunk? Most már tudományosan is megéri!

Egy megbízható kis piros-fehér-zöld jelzés a csomagoláson, amit egyre többen keresünk a boltokban – és…

4 nap ago