Vegáknak

Tejszínes medvehagyma-krémleves

Nem tart már sokáig az illatos medvehagyma szezonja, így itt az ideje, hogy még gyors összedobjunk belőle valamit – a selymes és ízletes krémleves például tökéletes választás!

Az eredetileg bükkösökben és tölgyesekben növő medvehagyma nemcsak finom, de számos jótékony hatása is van – például fokozza a vérkeringést és tele van C-vitaminnal – így már csak emiatt is érdemes kihasználni, míg tart a szezonja.

A medvehagyma igazi ezerarcú étel: ehetjük nyersen szendvicsben, dúsíthatunk vele salátákat, fűszerezhetjük vele az ételeinket, sőt még levest is készíthetünk belőle. A zöld színben ragyogó medvehagymából pillanatok alatt mennyei fogást varázsolhatunk, mi ezúttal egy lágy, fokhagymásan illatozó krémlevesre szavaztunk.

Fotó: Woodland Bulbs

Hozzávalók

  • 2 szál újhagyma
  • 2 közepes krumpli
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 liter zöldségleves
  • 1 csokor medvehagyma
  • 2 dl tejszín
  • 3 evőkanál olaj
  • só, bors
  • reszelt parmezán (vagy más sajt) a tálaláshoz

 

A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk, a hagymát és a répát karikára, a burgonyát kockára vágjuk, a medvehagymát alaposan megmossuk.

Olajon megdinszteljük az újhagymát, a krumplit és a répát, majd felöntjük zöldséglevessel, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és közepes lángon addig főzzük, amíg a zöldségek meg nem puhulnak. Ekkor hozzáadjuk a finomra vágott medvehagymát, és még 2-3 percig főzzük, majd botmixerrel krémesítjük.

A legvégén hozzáöntjük a tejszínt, forrpontig visszatesszük a tűzre, majd tányérokba kiszedve tálalhatjuk is egy kis reszelt parmezánnal meghintve. Kész is az isteni medvehagyma krémleves, jó étvágyat kívánunk hozzá!

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke

Recent Posts

Már nem elég a pörkölt éjfélkor: Így lett a gasztronómia a modern esküvők új főszereplője

A násznép fele gluténmentes, a másik fele a street foodra esküszik, a nagymama viszont hiányolja…

11 óra ago

Tetőtér-beépítés tervezése: Készítsd elő a terveket és engedélyeket a tavaszi startra!

Ahogy a hideg beáll, a legtöbb építkezés lelassul vagy le is áll. Sokan úgy gondolják,…

11 óra ago

Biztonságos, páramentes tárolás a kerti fémházban

A fém kerti házak a praktikum és a tartósság szinonimái. Robusztus kialakításuknak köszönhetően hatékony védelmet…

4 nap ago

Fúrás, csiszolás, darabolás: Por- és forgácsmentes barkácsműhely télen

A téli időszak ideális a beltéri barkácsprojektekhez, felújításokhoz és a régóta halogatott műhelymunkákhoz. Azonban a…

4 nap ago

Több mint fűszer – hogyan segítheti a kurkuma az immunrendszer természetes védelmét?

A konyhában színt, illatot és ízt ad minden ételnek, de a kurkuma ennél jóval többre…

3 hét ago

Így lesz stresszmentes a karácsonyod: ünnepi ételek, amiket már most lefagyaszthatsz

A karácsony nem december 24-én kezdődik. Sokkal előbb. Talán akkor, amikor egy hideg reggelen kinyitod…

3 hét ago