Vegáknak

Tejszínes medvehagyma-krémleves

Nem tart már sokáig az illatos medvehagyma szezonja, így itt az ideje, hogy még gyors összedobjunk belőle valamit – a selymes és ízletes krémleves például tökéletes választás!

Az eredetileg bükkösökben és tölgyesekben növő medvehagyma nemcsak finom, de számos jótékony hatása is van – például fokozza a vérkeringést és tele van C-vitaminnal – így már csak emiatt is érdemes kihasználni, míg tart a szezonja.

A medvehagyma igazi ezerarcú étel: ehetjük nyersen szendvicsben, dúsíthatunk vele salátákat, fűszerezhetjük vele az ételeinket, sőt még levest is készíthetünk belőle. A zöld színben ragyogó medvehagymából pillanatok alatt mennyei fogást varázsolhatunk, mi ezúttal egy lágy, fokhagymásan illatozó krémlevesre szavaztunk.

Fotó: Woodland Bulbs

Hozzávalók

  • 2 szál újhagyma
  • 2 közepes krumpli
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 liter zöldségleves
  • 1 csokor medvehagyma
  • 2 dl tejszín
  • 3 evőkanál olaj
  • só, bors
  • reszelt parmezán (vagy más sajt) a tálaláshoz

 

A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk, a hagymát és a répát karikára, a burgonyát kockára vágjuk, a medvehagymát alaposan megmossuk.

Olajon megdinszteljük az újhagymát, a krumplit és a répát, majd felöntjük zöldséglevessel, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és közepes lángon addig főzzük, amíg a zöldségek meg nem puhulnak. Ekkor hozzáadjuk a finomra vágott medvehagymát, és még 2-3 percig főzzük, majd botmixerrel krémesítjük.

A legvégén hozzáöntjük a tejszínt, forrpontig visszatesszük a tűzre, majd tányérokba kiszedve tálalhatjuk is egy kis reszelt parmezánnal meghintve. Kész is az isteni medvehagyma krémleves, jó étvágyat kívánunk hozzá!

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke

Recent Posts

Mitől annyira ellenállhatatlanok a csokoládék és melyek a legfinomabbak?

Gondoltál már arra, miért olvad el a lelked is egy kocka csokitól? Lerántjuk a leplet…

1 hét ago

Sült tökmag, őszi varázs – amikor a konyha illata visszahozza a gyerekkorod

Van valami egészen megmagyarázhatatlan abban, ahogy az őszi levegőben megjelenik a sült tök és a…

2 hét ago

Férfiak, akik nem használnak szappant – és mégis illatoznak (vagy legalábbis nem büdösek)

Miért mondanak le egyre többen a tusfürdőről, és vajon tényleg működik ez a „soapless” életmód?…

2 hét ago

Mosogatógép bekötése otthon – mikor, hogyan és miért érdemes szakemberre bízni?

A modern konyha egyik legkényelmesebb berendezése a mosogatógép. Megspórolja a kézi mosogatás idejét, víztakarékos, és…

2 hét ago

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

3 hét ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

3 hét ago