Categories: OtthonPraktikák

Konyhaberendezés a hatékony főzéshez

Konyhánk berendezésekor nem csak a minőségi anyagokra, a színek harmóniájára kell odafigyelnünk. Ezeken felül ugyanis az a fő szempont, hogy hogyan tudjuk a főzést a leghatékonyabbá tenni. Nézzük, hogy milyen tippeket használhatsz.

Megfelelő eszközök megléte

Kezdjük talán a legfontosabbal, azaz a megfelelő eszközökkel. Hiszen a hatékony főzéshez elengedhetetlen, hogy minden szükséges konyhai kisgép, lábas és eszköz kéznél legyen. A konyhai eszközök között a legegyszerűbben úgy igazodhatunk ki, ha két csoportra bontjuk őket. Elsőként az elengedhetetlen, minden háztartásba szükséges eszközöket vegyük sorra. Ide tartoznak az olyan kisgépek, mint a mikró, a pirítógép, lábasok és serpenyők, fakanalak és mérőkanalak. Ezek nélkül érthető okokból lehetetlen lesz a főzés. A második kategória a nélkülözhető eszközök, melyek egyedi igénytől függően szükségesek. Ilyen például egy modern kávéfőző, egy wok serpenyő, vagy egy turmix gép. Érdemes tehát egy ilyen listát készítenünk a saját sütés-főzési megszokásaink alapján.

Rendszerezés

Amennyiben minden szükséges kisgép és eszköz a rendelkezésünkre áll, fontos azokat praktikusan rendszerezni. Ebben elképesztően nagy segítség lehet a különböző kosarak és tárolódobozok használata, melyek biztosítják majd az igényes és rendszerezett tárolást. Hasonló segítség a megfelelő méretű evőeszköztartó és késkészlet állvány megléte is. 

Konyhabútorok helyes elhelyezése

Végezetül érdemes pár szót ejteni a konyhabútorok és konyhai gépek elhelyezéséről is. Fontos, hogy a tűzhely, a hűtő és a pult közel legyenek egymáshoz ezzel hatékonnyá téve az előkészületeket, a főzést és a takarítást. Az étkezőasztalt érdemes kicsit távolabb elhelyezni, hogy megfelelő mozgásteret hagyjunk magunknak. Emellett a konyhaszekrények elhelyezésekor is figyeljünk arra, hogy mely eszközöket hol használjuk a leginkább. A Kondela oldalán számos kialakítású darabot találhatunk ezzel egyedi igényekre szabva őket.

 

A fotó forrása: New Africa – stock.adobe.com

Nyers Marcell

Recent Posts

Mitől annyira ellenállhatatlanok a csokoládék és melyek a legfinomabbak?

Gondoltál már arra, miért olvad el a lelked is egy kocka csokitól? Lerántjuk a leplet…

7 nap ago

Sült tökmag, őszi varázs – amikor a konyha illata visszahozza a gyerekkorod

Van valami egészen megmagyarázhatatlan abban, ahogy az őszi levegőben megjelenik a sült tök és a…

2 hét ago

Férfiak, akik nem használnak szappant – és mégis illatoznak (vagy legalábbis nem büdösek)

Miért mondanak le egyre többen a tusfürdőről, és vajon tényleg működik ez a „soapless” életmód?…

2 hét ago

Mosogatógép bekötése otthon – mikor, hogyan és miért érdemes szakemberre bízni?

A modern konyha egyik legkényelmesebb berendezése a mosogatógép. Megspórolja a kézi mosogatás idejét, víztakarékos, és…

2 hét ago

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

3 hét ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

3 hét ago