Categories: OtthonPraktikák

Konyhaberendezés a hatékony főzéshez

Konyhánk berendezésekor nem csak a minőségi anyagokra, a színek harmóniájára kell odafigyelnünk. Ezeken felül ugyanis az a fő szempont, hogy hogyan tudjuk a főzést a leghatékonyabbá tenni. Nézzük, hogy milyen tippeket használhatsz.

Megfelelő eszközök megléte

Kezdjük talán a legfontosabbal, azaz a megfelelő eszközökkel. Hiszen a hatékony főzéshez elengedhetetlen, hogy minden szükséges konyhai kisgép, lábas és eszköz kéznél legyen. A konyhai eszközök között a legegyszerűbben úgy igazodhatunk ki, ha két csoportra bontjuk őket. Elsőként az elengedhetetlen, minden háztartásba szükséges eszközöket vegyük sorra. Ide tartoznak az olyan kisgépek, mint a mikró, a pirítógép, lábasok és serpenyők, fakanalak és mérőkanalak. Ezek nélkül érthető okokból lehetetlen lesz a főzés. A második kategória a nélkülözhető eszközök, melyek egyedi igénytől függően szükségesek. Ilyen például egy modern kávéfőző, egy wok serpenyő, vagy egy turmix gép. Érdemes tehát egy ilyen listát készítenünk a saját sütés-főzési megszokásaink alapján.

Rendszerezés

Amennyiben minden szükséges kisgép és eszköz a rendelkezésünkre áll, fontos azokat praktikusan rendszerezni. Ebben elképesztően nagy segítség lehet a különböző kosarak és tárolódobozok használata, melyek biztosítják majd az igényes és rendszerezett tárolást. Hasonló segítség a megfelelő méretű evőeszköztartó és késkészlet állvány megléte is. 

Konyhabútorok helyes elhelyezése

Végezetül érdemes pár szót ejteni a konyhabútorok és konyhai gépek elhelyezéséről is. Fontos, hogy a tűzhely, a hűtő és a pult közel legyenek egymáshoz ezzel hatékonnyá téve az előkészületeket, a főzést és a takarítást. Az étkezőasztalt érdemes kicsit távolabb elhelyezni, hogy megfelelő mozgásteret hagyjunk magunknak. Emellett a konyhaszekrények elhelyezésekor is figyeljünk arra, hogy mely eszközöket hol használjuk a leginkább. A Kondela oldalán számos kialakítású darabot találhatunk ezzel egyedi igényekre szabva őket.

 

A fotó forrása: New Africa – stock.adobe.com

Nyers Marcell

Recent Posts

Könnyű és friss: Csirkés Cézár Wrap – Neked, ha gyorsan valami jót ennél

Egészséges, laktató, mégis könnyed?Valami, amit akár magadnak készítesz figyelmességből, akár becsomagolsz a párodnak ebédre? A…

1 hét ago

Sajtos-baconös sült krumpli pikáns pepperoncinivel

Ha szeretnél valami ütőset az asztalra tenni – legyen az baráti összejövetel, filmnézés vagy csak…

1 hét ago

Mi lenne, ha holnap reggel máshogy kezdenéd a napod?

Reggel 6:17. Felriadtam. Nem csörgött az ébresztő – a testem már tudta, hogy nem fogok…

2 hét ago

Te is ott ragadtál valahol egy üres reggeli asztalnál?

Van az a reggel, amikor nem csörög az óra. A gyerekek már csak hétvégén jönnek.…

2 hét ago

Hazai alapanyag, világhírű konyha a Michelin-csillagos Salt étteremben

A budapesti Salt nemcsak egy étterem, hanem egy olyan gasztrohely, ahol a természet, a hagyomány…

2 hét ago

Mi a különbség a különböző sók között?

A só sokkal több, mint egyszerű ízesítő – valójában az egyik legrégebbi és legfontosabb konyhai…

2 hét ago