Forrólevegős fritőz: a konyhám MVP-je

Az MVP jelentése: Most Valuable Player, azaz a legértékesebb játékos. Nőként imádom az amerikai focit. A konyhámban pedig tavaly ősszel megtaláltam az MVP-t. Sajnos nem Tom Bradynek hívják. A neve: forrólevegős fritőz.

Nagyon szeretem a brassóit. De korábban elég macerás volt elkészíteni. Az egyik barátnőmnél láttam először olaj nélküli fritőzt. Sült krumplit csinált benne és bécsi szeletet. Amikor megkóstoltam az ételt, azonnal tudtam, hogy egy ilyen nekem is kell. És 3 nappal később a konyhámban volt a saját forrólevegős fritőz gépem, egy Tefal EY101815 Easy Fry Compact airfryer.

Az első étel, amit megcsináltam vele, természetesen egy brassói volt. A krumplit nagyon alaposan megmostam és kockára vágtam. A héját nem távolítottam el. 1 deci olajjal meglocsoltam és alaposan befűszereztem. Ehhez borsot és fűszersót használtam. 200 °C-on 20 percig bekerült a fritőzbe. Miközben a burgonya készült, elővettem a húst. A sertésszüzet hanyagul szabályos, rusztikus kockákra vágtam, szintén fűszereztem: só, bors, fokhagyma, majoranna, pirospaprika. Közben eltelt a 20 perc, a burgonyát egy külön tálba kivettem. A fritőz edénybe bekerült az előkészített hús, ezt az airfryerben 200 °C-on 15 percig sütöttem. Majd ráöntöttem a kész burgonyát és a komplett ételt még további 5 percig sütöttem szintén 200 °C-on.

Ennyi. Leírni hosszabb volt, mint megcsinálni. És a végeredmény mennyei, zamatos és főleg nagyon szaftos. Biztos vagyok benne, hogy Tom Bradynek is ízlene.

Természetesen más ételeket is remekül el tudok készíteni az olaj nélküli fritőzben. 4 saját programja van. Ezeket használom, amikor sült csirkét vagy halat ill. grill fogásokat készítek. Sőt, múlt hétvégén egészen bátor voltam: sütit sütöttem a géppel. Banános diós kenyeret készítettem, remek lett.

Eleinte kicsit tartottam a forrólevegős fritőz tisztításától. De nem veszélyes. A Tefal rendelkezik egy saját szabadalommal: a kivehető edény alján egy ugyancsak kivehető alsó rács található. Mindkettő mosogatógépben mosható. A gépet pedig elegendő időnként nedves ruhával alaposan letörölgetnem.

Korábban havonta nagyjából 2 liter étolajat használtam el. Amióta olaj nélküli fritőzben sütök, ez a mennyiség a tizedére esett vissza. A mai olajárak ismeretében ez nem kevés megtakarítást jelent a konyhapénzből. Az pedig külön öröm, hogy a spórolással párhuzamosan a környezetet is védem. Tudtad, hogy egy minimális mennyiségű olajhulladék is képes 1000 liter vizet szennyezetté tenni? Megdöbbentő.

Összességében olcsóbban, egészségesebben és ízletesebben főzök, amióta forrólevegős fritőzt használok. Az ára nagyjából 40 ezer forint, szóval ha belefér a költségvetésedbe, feltétlenül ajánlom figyelmedbe.

Nyers Marcell
Nyers Marcell

Recent Posts

Hűsítő Görögdinnyés Smoothie

Egy nyári nap, amikor a hőség már elviselhetetlen, egy görögdinnyés smoothie tökéletes választás. Ahogy a…

3 hónap ago

Egyszerű nyári felfrissítő: Házi limonádé

Egy forró nyári délutánon, amikor a nap perzseli a bőrt és az ember csak egy…

3 hónap ago

Nyári frissítő: Nagyanyánk titkos hideg dinnyelevese

Egyszer volt, hol nem volt, egy kis magyar faluban élt egy fiatal lány, Lili, aki…

3 hónap ago

Korábban indult és tovább tart idén a magyar dinnye szezonja az ALDI-nál

Az ALDI Magyarország ebben az évben még több értékesítési lehetőséget biztosít a magyar termelőknek. A…

3 hónap ago

Sajtos ropogós a partik sztárja

Ez a sajtos ropogós recept mindig nagy sikert arat a baráti összejöveteleinken. Egy alkalommal, amikor…

3 hónap ago

Különleges reggeli: Zöldséges Quiche

Ez a zöldséges quiche recept mindig nagy sikert arat, amikor a családot szeretném elkápráztatni egy…

3 hónap ago