A hatalmas tejszínhab dombocskák alatt úszkáló isteni finom gesztenyepüré. Nekünk sajnos – vagy nem sajnos – az egyik legnagyobb gyengénk. És nem mellesleg klasszikus őszi-téli desszert. Picit ugyan időigényes, de az igazi szelíd gesztenyéből készült pürének egyszerűen nincs párja!
A legtöbben talán magyar eredetűnek gondolnák a gesztenyepürét, ám szomorú szívvel bele kell törődnünk, hogy az étek szülőföldje Franciaország. A franciák az elegáns Mont Blanc, azaz fehér csúcs névvel illették, utalva ezzel a fenséges tejszínhabokra a tetején. A desszert egészen nagy múltra tekint vissza, már a 15. században is ismerték, sőt itthon is már több mint 100 éve közismert. Bár tény, ami tény, hogy igazán népszerű a II. világháborút követően vált hazánkban.
Ha igazán finom gesztenyepürére vágyunk, akkor az első és legeslegfontosabb dolog, hogy felejtsük el a boltokban előcsomagolt gesztenyepüré masszákat. Ha hisszük, ha nem ezekben sokszor több a burgonya, mint a gesztenye, a többi összetevőbe pedig jobb bele sem gondolni (higgyük el, hogy a legjobb összetevő bennük a burgonya). De, ha már időt szánunk rá, és elkészítjük, akkor biztosan nem fogjuk megbánni. Elmeséljük, hogyan érdemes nekifogni!
Rakjuk fel főni a gesztenyéket kétszer annyi vízben, mint amekkora a gesztenye. Ha kihűlt, kés segítségével távolítsuk el a héját, és a belső hártyát is. Háztartási robotgép késes darálójával őröljük nagyon apróra.
A kristálycukrot keverjük össze vízzel, melegítsük lassan addig, amíg szirupos állagot nem kapunk. Vegyük le a tűzről, majd öntsük hozzá a ledarált gesztenyét és keverjük jól össze. A vaníliarúdból szedjük ki a finom, illatos magokat és adjuk hozzá a masszához. Ha szeretnénk, akkor akár egy evőkanál rumot is adhatunk hozzá.
Ha kihűlt nyomjuk át krumplinyomón süteményes tányérokra, a gesztenyehegyeket pedig díszítsük fel tejszínhabbal, és a kellően guszta hatás kedvéért tegyünk a tetejükre egy-egy málnát. Ugye, hogy jól hangzik?
A konyhában színt, illatot és ízt ad minden ételnek, de a kurkuma ennél jóval többre…
A karácsony nem december 24-én kezdődik. Sokkal előbb. Talán akkor, amikor egy hideg reggelen kinyitod…
Vannak filmek, amik azért születnek, hogy elgondolkodtassanak. Aztán vannak karácsonyi filmek, amik csak azért, hogy…
Kevés kellemetlenebb dolog van annál, mint amikor betegen az ember elveszíti az ízek és illatok…
Felnőtteknek szóló tartalom!A cikk alkoholos italról szól, fogyasztása csak 18 éven felüliek számára ajánlott. Kérjük,…
Sült csirkét ennél Budapesten, ami kívül ropogós, belül omlós? A Blaha Chicken Tenders felfedi, mi…