Receptek

Az ország nagy klasszikusa: a gesztenyepüré

A hatalmas tejszínhab dombocskák alatt úszkáló isteni finom gesztenyepüré. Nekünk sajnos – vagy nem sajnos – az egyik legnagyobb gyengénk. És nem mellesleg klasszikus őszi-téli desszert. Picit ugyan időigényes, de az igazi szelíd gesztenyéből készült pürének egyszerűen nincs párja!

A legtöbben talán magyar eredetűnek gondolnák a gesztenyepürét, ám szomorú szívvel bele kell törődnünk, hogy az étek szülőföldje Franciaország. A franciák az elegáns Mont Blanc, azaz fehér csúcs névvel illették, utalva ezzel a fenséges tejszínhabokra a tetején. A desszert egészen nagy múltra tekint vissza, már a 15. században is ismerték, sőt itthon is már több mint 100 éve közismert. Bár tény, ami tény, hogy igazán népszerű a II. világháborút követően vált hazánkban.

Ha igazán finom gesztenyepürére vágyunk, akkor az első és legeslegfontosabb dolog, hogy felejtsük el a boltokban előcsomagolt gesztenyepüré masszákat. Ha hisszük, ha nem ezekben sokszor több a burgonya, mint a gesztenye, a többi összetevőbe pedig jobb bele sem gondolni (higgyük el, hogy a legjobb összetevő bennük a burgonya). De, ha már időt szánunk rá, és elkészítjük, akkor biztosan nem fogjuk megbánni. Elmeséljük, hogyan érdemes nekifogni!

Hozzávalók

  • 30 dkg főtt gesztenye, héjától megtisztítva
  • 6,5 dkg kristálycukor
  • 0,5 dl víz
  • 1 rúd vanília vagy 3 kávéskanál vaníliakivonat
  • opcionálisan: 1 evőkanál rum
  • A díszítéshez:
  • 2 dl habtejszín
  • 2 kávéskanál porcukor
  • opcionálisan: 8 szem málna

Rakjuk fel főni a gesztenyéket kétszer annyi vízben, mint amekkora a gesztenye. Ha kihűlt, kés segítségével távolítsuk el a héját, és a belső hártyát is. Háztartási robotgép késes darálójával őröljük nagyon apróra.

A kristálycukrot keverjük össze vízzel, melegítsük lassan addig, amíg szirupos állagot nem kapunk. Vegyük le a tűzről, majd öntsük hozzá a ledarált gesztenyét és keverjük jól össze. A vaníliarúdból szedjük ki a finom, illatos magokat és adjuk hozzá a masszához. Ha szeretnénk, akkor akár egy evőkanál rumot is adhatunk hozzá.

Ha kihűlt nyomjuk át krumplinyomón süteményes tányérokra, a gesztenyehegyeket pedig díszítsük fel tejszínhabbal, és a kellően guszta hatás kedvéért tegyünk a tetejükre egy-egy málnát. Ugye, hogy jól hangzik?

 

Éva Benke

Recent Posts

Bacon Jam – A nyár legsűrűbb ízbombája, amitől minden étel gourmet lesz

Képzeld el a ropogósra sült szalonnát, az édesre karamellizált hagymát, barnacukrot, balzsamecetet és egy kis…

6 óra ago

Dzsúdló és a McDonald’s összeállt – Itt a zenész ikonikus Mekis menüje

Egy kisfaluból indult, most pedig saját menüt kapott a Mekiben.Dzsúdló – polgári nevén Juhász Marci…

1 hét ago

Kímélő receptek ropogós élménnyel – a zsírszegény sütés titkai

Ki mondta, hogy az egészséges étkezés egyet jelent az ízek feláldozásával? A konyhában rengeteg apró…

2 hét ago

Kymco ZX 50 karbantartási tippek

Ha Ön Kymco ZX 50 robogót használ, előfordulhat, hogy felmerül a kérdés: hogyan kell rendben…

3 hét ago

Nyári diétázás – bukásra programozva?

Van az az érzés, amikor egy nyaralás után úgy érsz haza, hogy „na, most aztán…

3 hét ago

Mennyi alkohol van a borban és mikorra ürül ki a szervezetünkből?

Vajon pontosan mennyi alkohol van egy pohár borban, és ez mit jelent a szervezetünkre nézve,…

4 hét ago