A csirkecombok ebben a könnyedén elkészíthető, egytálas, görög ihletésű csirkés ételben az est fénypontjává válnak, amelyek megérintik majd mindenki lelkét. Gyakran elhanyagolják a a combokat a melleket szem előtt tartva, de a szerény csirkecomb érdekesé varázsolható, hiszen mindig omlós és szaftos marad. Ráadásul költséghatékony választás a csirkehúsból készült ételek közül, ami igazán megnyugtatja a lelked, majd táplálja a tested és spórol a konyhapénzből is.
Hogy az ételnek igazán görög hangulatot adjunk, először egy krémes, citromos orzót (olasz tészta) készítettünk, amely a csirkecombokkal együtt készül el a sütőben. Aztán a finom paradicsom, Kalamata olívabogyó és kapor keveréke adja az egész ételnek a frissességet és a szeretetet, amitől az otthonod melegében érezheted magad – gondolj egy főételre és salátára egyben, amely összeköti a szívünket!
Kipróbáltad? Oszd meg velünk a tapasztalataidat, és mesélj az érzéseidről a hozzászólásokban lentebb.
Hozzávalók 4 főre
6 csirkecomb (kb. 1 kg összesen)
2 tk. só, felosztva, és egy kis extra
1/4 tk. frissen őrölt fekete bors, és egy kis extra
4 ek. extra szűz olívaolaj
Felvágva 1 közepes salota hagyma (vagy lilahagyma is mehet bele), finomra vágva
230 g Orzo tészta
3 gerezd fokhagyma, finomra vágva
1,2 dl száraz fehérbor
5 dl alacsony nátriumtartalmú csirkehúsleves
1,2 dl tejszín
1 tk. finomra reszelt citromhéj
2 ek. friss citromlé
5 dl megfelezett cseresznye- vagy koktélparadicsom
110 g morzsolt feta (kb. 2,5 dl)
1,2 dl durvára vágott Kalamata olívabogyó (kb. 85 g)
0,6 dl durvára vágott friss kapor
Citromszeletek, tálaláshoz
Elkészítés
Melegítsd elő a sütőt 220 °C-ra. Fűszerezd meg a combokat 1,5 teáskanál sóval és 1/4 teáskanál borssal.
Egy nagy serpenyőben közepes-lángon melegíts fel 2 evőkanál olajat. Süsd a csirkét, időnként megfordítva, amíg mindkét oldala megpirul, körülbelül 12 perc alatt. Helyezd át egy tányérra. Ezután töröld ki a felesleges olajat a serpenyőből.
Ugyanebben a serpenyőben közepes lángon melegítsd fel a maradék 2 evőkanál olajat. Párold meg a salottát (vagy sima lilahagymát), időnként kevergetve, amíg megpuhul és üveges lesz, körülbelül 2 perc alatt. Add hozzá az orzót (tésztát) és a fokhagymát, majd kevergetve süsd, amíg az orzo tészta enyhén megpirul, és a fokhagyma illatos és világos aranyszínű lesz, körülbelül 2 perc alatt. Öntsd hozzá a bort, és forrald fel. Kevergetve főzd, amíg a folyadék majdnem elpárolog, körülbelül 1 percig.
Adj hozzá húsleves alaplét (vagy vizet), tejszínt, citromhéjat, citromlevet és 1/2 teáskanál sót. Forrald fel. Ezután helyezd vissza a csirkéket a serpenyőbe.
Süsd a csirkékett fedetlenül, amíg a tészta megpuhul, és a folyadék nagyrészt felszívódik, és a csirke átsül, kb 20-25 perc alatt.
Ezután egy közepes tálban keverd össze a paradicsomot, a fetát, az olívabogyókat és a kaprot; ízesítsd egy csipetnyi sóval és borssal.
Helyezz egy kevés paradicsomos keveréket a serpenyő tetejére.
Majd mikor minden kész tálald citromszeletekkel és a maradék paradicsomos keverékkel a tetején.
Jó étvágyat kívánunk!
A magyar konyha gazdag ízvilága és hagyományos receptjei világszerte népszerűek, és sokak számára különleges élményt…
Konyhánk berendezésekor nem csak a minőségi anyagokra, a színek harmóniájára kell odafigyelnünk. Ezeken felül ugyanis…
A modern világban, ahol az internetkapcsolat szinte minden tevékenységünk alapja, elengedhetetlen, hogy megbízható és gyors…
A mai világban, ahol az internetkapcsolat az irodai munka alapvető eleme, elengedhetetlen, hogy olyan hálózati…
Bizonyára te is átélted már, hogy egy hosszú nap után hazaérve csak egy kis kikapcsolódásra…
A mai modern otthonokban elengedhetetlen a megbízható és gyors internetkapcsolat, különösen, ha nagy alapterületű helyiségekről…