Receptek

Csorba leves – az erdélyi levesek királya

A csorba leves nagyon változatos formát ölthet, ám mindben van valami közös: ez pedig a savanyúságuk. Nemcsak a másnapos gyomorra csodás, mi egyébként is imádjuk, ezért ma ezt hoztuk el Nektek.

Az erdélyi gyökerű leves gyakorlatilag házanként változhat, amely a román konyhából terjedt el. Tulajdonképpen bármilyen húsból készíthetjük, de létezik húsmentes csorba is. A hagyományos leves jellegzetes, savanykás ízét a ciberének, azaz az erjesztett búzakorpa lének köszönheti. És, hogy mi is pontosan a cibere? Nos, az erjesztett korpacibere Romániában literes üvegekben kapható az élelmiszerboltokban. Elsősorban a csorba leves savanyítására használják, de nyáron lehűtve üdítőként is fogyasztják.

Mivel itthon nem egyszerű beszerezni a ciberét, ezért mi citrommal fogjuk helyettesíteni.

Hozzávalók

  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 db sárgarépa
  • 2 db fehérrépa
  • 1 fej karalábé
  • 1⁄2 fej zeller
  • 3 ek olaj
  • 1 marék lestyán
  • 30 dkg darált hús
  • 5 dkg rizs
  • 1 db tojás
  • 1 gerezd fokhagyma
  • bors
  • 2 ek liszt
  • 1,5 dl tejföl
  • 1 db citrom

A zöldségeket megmossuk és meghámozzuk, majd mindegyiket felkockázzuk.

Megdinszteljük a hagymát olajon, majd hozzáadjuk a többi zöldséget is, és picit megfonnyasztjuk. Felöntjük 2 liter vízzel, és hozzáadjuk az elmaradhatatlan lestyánt.

A darált húst összekeverjük a rizzsel, a tojással, az átnyomott fokhagymával, ízlés szerint sóval és borssal. Vizes kézzel kisebb gombócokat formázunk a masszából, és a levesbe tesszük azokat.

A levest lassú tűzön, kb 40 percig főzzük, azután behabarjuk a liszt és a tejföl csomómentes keverékével. Ha kész, lehúzzuk a tűzről, és a citrom kifacsart levével koronázzuk meg a levest.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Éva Benke

Recent Posts

Több mint fűszer – hogyan segítheti a kurkuma az immunrendszer természetes védelmét?

A konyhában színt, illatot és ízt ad minden ételnek, de a kurkuma ennél jóval többre…

2 hét ago

Így lesz stresszmentes a karácsonyod: ünnepi ételek, amiket már most lefagyaszthatsz

A karácsony nem december 24-én kezdődik. Sokkal előbb. Talán akkor, amikor egy hideg reggelen kinyitod…

3 hét ago

A Merry Little Ex-mas – a Netflix új karácsonyi filmje annyira rossz, hogy az már jó

Vannak filmek, amik azért születnek, hogy elgondolkodtassanak. Aztán vannak karácsonyi filmek, amik csak azért, hogy…

3 hét ago

Az egészség íze és az online gyógyszerrendelés előnyei

Kevés kellemetlenebb dolog van annál, mint amikor betegen az ember elveszíti az ízek és illatok…

4 hét ago

A tenger sója a ginben – megérkezett a Monkey 47 Distiller’s Cut 2025

Felnőtteknek szóló tartalom!A cikk alkoholos italról szól, fogyasztása csak 18 éven felüliek számára ajánlott. Kérjük,…

1 hónap ago

Mi a tökéletesen sült csirke titka? A Blaha Chicken Tenders most elárulja

Sült csirkét ennél Budapesten, ami kívül ropogós, belül omlós? A Blaha Chicken Tenders felfedi, mi…

1 hónap ago