Epres tortácska recept

Az eper szezonja a nyár egyik legizgalmasabb része, hiszen ilyenkor friss, lédús eprekkel gazdagíthatjuk a desszertjeinket. Az epres shortcake egy klasszikus nyári desszert, amely könnyű, piskótás tésztával, friss eperrel és habos tejszínhabbal kényeztet. Ez a recept tökéletes választás, ha egy gyorsan elkészíthető, mégis lenyűgöző édességet szeretnél az asztalra varázsolni.

Hozzávalók:

Tortácskához (shortcake a továbbiakban):

  • 2 csésze liszt
  • 1/4 csésze cukor
  • 1 evőkanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál só
  • 1/2 csésze vaj (hideg, kockára vágva)
  • 2/3 csésze tej
  • 1 teáskanál vanília kivonat

Epres töltelékhez:

  • 500 g friss eper, szeletelve
  • 1/4 csésze cukor
  • 1 evőkanál citromlé

Tejszínhabhoz:

  • 1 csésze habtejszín
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 teáskanál vanília kivonat

Elkészítés:

  1. Shortcake elkészítése: Melegítsd elő a sütőt 220°C-ra. Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, cukrot, sütőport és sót. Add hozzá a hideg vajat, és morzsold el a tésztával, amíg durva morzsákat nem kapsz. Keverd hozzá a tejet és a vanília kivonatot, amíg a tészta éppen összeáll.
  2. Sütés: Formázz a tésztából 6 egyenlő részre osztott pogácsát, és helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsibe. Süsd 12-15 percig, vagy amíg aranybarnák nem lesznek. Hagyjuk kihűlni.
  3. Epres töltelék elkészítése: Egy tálban keverd össze a szeletelt epret, cukrot és citromlevet. Hagyd állni legalább 30 percig, hogy az eper levet eresszen.
  4. Tejszínhab elkészítése: Egy közepes tálban verd fel a habtejszínt porcukorral és vanília kivonattal, amíg lágy habot nem kapsz.
  5. Összeállítás: Vágd félbe a kihűlt shortcake pogácsákat. Az alsó felükre tegyél egy adag epret, majd kanalazz rá egy adag tejszínhabot. Helyezd rá a felső pogácsa részt, és díszítsd további eprekkel és tejszínhabbal. Szórd meg porcukorral és díszítsd friss mentalevéllel.

Tálalás:

Tálald az epres shortcake-et egy rusztikus fa tálaló deszkán, friss eprekkel és tejszínhabbal körítve. A színes eper és a habos tejszínhab látványa igazán csábító lesz a nyári desszertasztalon.

Ez az epres shortcake tökéletes választás egy könnyed nyári desszerthez. Friss, édes és krémes – minden, amit egy nyári édességtől várhatunk. Jó étvágyat!

Kép illusztráció!

Nyers Marcell

Recent Posts

Az eldobható kesztyűk története és fejlődése: a latex kesztyűtől a nitrilig

Az eldobható gumikesztyűk alapvető elemei a higiéniai és biztonsági gyakorlatoknak, elengedhetetlenek az egészségügytől kezdve az…

14 óra ago

Baráti palacsintaparti otthon – recepttel, ötletekkel és hangulattal

Ha baráti vacsoraötletet keresel, ami gyors, olcsó és garantáltan jó hangulatot teremt, akkor a palacsintaparti…

2 nap ago

Kreatív uzsonnásdoboz ötletek iskolakezdéshez – egészséges szendvics, muffin és tízórai tippek gyerekeknek

Mit tegyünk az uzsonnásdobozba, ha unjuk a párizsis zsemlét? Hogyan lehet a tízórai egyszerre egészséges,…

1 hét ago

Dzsúdló most nem rappel, hanem szendvicset csinál – és ez brutál jó lett!

Meki szendvics + magyaros retro ízvilág + Dzsúdló = mi kell még? Na jó, bevalljuk:…

1 hét ago

Dentálhigiénia: Hogyan őrizzük meg fogaink egészségét?

A fogak egészsége vitalitásunk egyik alappilérét képezi. Ugyanis az emésztés már a szájban, a rágással…

1 hét ago

Matkó Vivien vélemények – Félelmek nélkül egy életmódváltó rendszerben

Talán te is ismered azt az érzést, amikor tudod, hogy változtatnod kell, de valami mégis…

2 hét ago