Epres tortácska recept

Az eper szezonja a nyár egyik legizgalmasabb része, hiszen ilyenkor friss, lédús eprekkel gazdagíthatjuk a desszertjeinket. Az epres shortcake egy klasszikus nyári desszert, amely könnyű, piskótás tésztával, friss eperrel és habos tejszínhabbal kényeztet. Ez a recept tökéletes választás, ha egy gyorsan elkészíthető, mégis lenyűgöző édességet szeretnél az asztalra varázsolni.

Hozzávalók:

Tortácskához (shortcake a továbbiakban):

  • 2 csésze liszt
  • 1/4 csésze cukor
  • 1 evőkanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál só
  • 1/2 csésze vaj (hideg, kockára vágva)
  • 2/3 csésze tej
  • 1 teáskanál vanília kivonat

Epres töltelékhez:

  • 500 g friss eper, szeletelve
  • 1/4 csésze cukor
  • 1 evőkanál citromlé

Tejszínhabhoz:

  • 1 csésze habtejszín
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 teáskanál vanília kivonat

Elkészítés:

  1. Shortcake elkészítése: Melegítsd elő a sütőt 220°C-ra. Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, cukrot, sütőport és sót. Add hozzá a hideg vajat, és morzsold el a tésztával, amíg durva morzsákat nem kapsz. Keverd hozzá a tejet és a vanília kivonatot, amíg a tészta éppen összeáll.
  2. Sütés: Formázz a tésztából 6 egyenlő részre osztott pogácsát, és helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsibe. Süsd 12-15 percig, vagy amíg aranybarnák nem lesznek. Hagyjuk kihűlni.
  3. Epres töltelék elkészítése: Egy tálban keverd össze a szeletelt epret, cukrot és citromlevet. Hagyd állni legalább 30 percig, hogy az eper levet eresszen.
  4. Tejszínhab elkészítése: Egy közepes tálban verd fel a habtejszínt porcukorral és vanília kivonattal, amíg lágy habot nem kapsz.
  5. Összeállítás: Vágd félbe a kihűlt shortcake pogácsákat. Az alsó felükre tegyél egy adag epret, majd kanalazz rá egy adag tejszínhabot. Helyezd rá a felső pogácsa részt, és díszítsd további eprekkel és tejszínhabbal. Szórd meg porcukorral és díszítsd friss mentalevéllel.

Tálalás:

Tálald az epres shortcake-et egy rusztikus fa tálaló deszkán, friss eprekkel és tejszínhabbal körítve. A színes eper és a habos tejszínhab látványa igazán csábító lesz a nyári desszertasztalon.

Ez az epres shortcake tökéletes választás egy könnyed nyári desszerthez. Friss, édes és krémes – minden, amit egy nyári édességtől várhatunk. Jó étvágyat!

Kép illusztráció!

Nyers Marcell

Recent Posts

Már nem elég a pörkölt éjfélkor: Így lett a gasztronómia a modern esküvők új főszereplője

A násznép fele gluténmentes, a másik fele a street foodra esküszik, a nagymama viszont hiányolja…

6 óra ago

Tetőtér-beépítés tervezése: Készítsd elő a terveket és engedélyeket a tavaszi startra!

Ahogy a hideg beáll, a legtöbb építkezés lelassul vagy le is áll. Sokan úgy gondolják,…

6 óra ago

Biztonságos, páramentes tárolás a kerti fémházban

A fém kerti házak a praktikum és a tartósság szinonimái. Robusztus kialakításuknak köszönhetően hatékony védelmet…

4 nap ago

Fúrás, csiszolás, darabolás: Por- és forgácsmentes barkácsműhely télen

A téli időszak ideális a beltéri barkácsprojektekhez, felújításokhoz és a régóta halogatott műhelymunkákhoz. Azonban a…

4 nap ago

Több mint fűszer – hogyan segítheti a kurkuma az immunrendszer természetes védelmét?

A konyhában színt, illatot és ízt ad minden ételnek, de a kurkuma ennél jóval többre…

3 hét ago

Így lesz stresszmentes a karácsonyod: ünnepi ételek, amiket már most lefagyaszthatsz

A karácsony nem december 24-én kezdődik. Sokkal előbb. Talán akkor, amikor egy hideg reggelen kinyitod…

3 hét ago