Epres tortácska recept

Az eper szezonja a nyár egyik legizgalmasabb része, hiszen ilyenkor friss, lédús eprekkel gazdagíthatjuk a desszertjeinket. Az epres shortcake egy klasszikus nyári desszert, amely könnyű, piskótás tésztával, friss eperrel és habos tejszínhabbal kényeztet. Ez a recept tökéletes választás, ha egy gyorsan elkészíthető, mégis lenyűgöző édességet szeretnél az asztalra varázsolni.

Hozzávalók:

Tortácskához (shortcake a továbbiakban):

  • 2 csésze liszt
  • 1/4 csésze cukor
  • 1 evőkanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál só
  • 1/2 csésze vaj (hideg, kockára vágva)
  • 2/3 csésze tej
  • 1 teáskanál vanília kivonat

Epres töltelékhez:

  • 500 g friss eper, szeletelve
  • 1/4 csésze cukor
  • 1 evőkanál citromlé

Tejszínhabhoz:

  • 1 csésze habtejszín
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 teáskanál vanília kivonat

Elkészítés:

  1. Shortcake elkészítése: Melegítsd elő a sütőt 220°C-ra. Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, cukrot, sütőport és sót. Add hozzá a hideg vajat, és morzsold el a tésztával, amíg durva morzsákat nem kapsz. Keverd hozzá a tejet és a vanília kivonatot, amíg a tészta éppen összeáll.
  2. Sütés: Formázz a tésztából 6 egyenlő részre osztott pogácsát, és helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsibe. Süsd 12-15 percig, vagy amíg aranybarnák nem lesznek. Hagyjuk kihűlni.
  3. Epres töltelék elkészítése: Egy tálban keverd össze a szeletelt epret, cukrot és citromlevet. Hagyd állni legalább 30 percig, hogy az eper levet eresszen.
  4. Tejszínhab elkészítése: Egy közepes tálban verd fel a habtejszínt porcukorral és vanília kivonattal, amíg lágy habot nem kapsz.
  5. Összeállítás: Vágd félbe a kihűlt shortcake pogácsákat. Az alsó felükre tegyél egy adag epret, majd kanalazz rá egy adag tejszínhabot. Helyezd rá a felső pogácsa részt, és díszítsd további eprekkel és tejszínhabbal. Szórd meg porcukorral és díszítsd friss mentalevéllel.

Tálalás:

Tálald az epres shortcake-et egy rusztikus fa tálaló deszkán, friss eprekkel és tejszínhabbal körítve. A színes eper és a habos tejszínhab látványa igazán csábító lesz a nyári desszertasztalon.

Ez az epres shortcake tökéletes választás egy könnyed nyári desszerthez. Friss, édes és krémes – minden, amit egy nyári édességtől várhatunk. Jó étvágyat!

Kép illusztráció!

Nyers Marcell

Recent Posts

Könnyű és friss: Csirkés Cézár Wrap – Neked, ha gyorsan valami jót ennél

Egészséges, laktató, mégis könnyed?Valami, amit akár magadnak készítesz figyelmességből, akár becsomagolsz a párodnak ebédre? A…

7 nap ago

Sajtos-baconös sült krumpli pikáns pepperoncinivel

Ha szeretnél valami ütőset az asztalra tenni – legyen az baráti összejövetel, filmnézés vagy csak…

7 nap ago

Mi lenne, ha holnap reggel máshogy kezdenéd a napod?

Reggel 6:17. Felriadtam. Nem csörgött az ébresztő – a testem már tudta, hogy nem fogok…

1 hét ago

Te is ott ragadtál valahol egy üres reggeli asztalnál?

Van az a reggel, amikor nem csörög az óra. A gyerekek már csak hétvégén jönnek.…

1 hét ago

Hazai alapanyag, világhírű konyha a Michelin-csillagos Salt étteremben

A budapesti Salt nemcsak egy étterem, hanem egy olyan gasztrohely, ahol a természet, a hagyomány…

2 hét ago

Mi a különbség a különböző sók között?

A só sokkal több, mint egyszerű ízesítő – valójában az egyik legrégebbi és legfontosabb konyhai…

2 hét ago