Ez a sült krumpli megváltoztatja az életed! – Így készül az amerikai Jojo burgonya

Keresel egy különleges sült krumplit? Olyat, ami kívül ropogós, belül krémes? Ismerd meg a Jojo burgonyát – az amerikaiak titkos kedvencét!

A Jojo burgonya egy vastag gerezdekre vágott, főzött, majd fűszeres panírban kisütött krumpli – kívül aranybarna és ropogós, belül puha, mintha püré lenne. Az USA nyugati részén, főleg Oregon környékén népszerű, és gyakran sült csirkével vagy szendvicsekkel tálalják.

Hozzávalók (4 főre):

  • 4 nagy, keményebb sütni való burgonya
  • 4 ek liszt
  • 2 ek kukoricakeményítő
  • 1 tk fokhagymapor
  • 1 tk vöröshagymapor
  • 1 tk füstölt paprika
  • só, bors ízlés szerint
  • olaj a sütéshez (pl. repce vagy napraforgó)

Elkészítés lépésről lépésre:

1. Főzd elő a burgonyát

Vágd a megmosott burgonyát vastag gerezdekre (legalább fél centi), majd dobd őket forrásban lévő vízbe, és főzd 10–12 percig, míg éppen megpuhulnak. Szűrd le, papírtörlőn hűtsd ki kb. 10 perc alatt.

2. Készítsd el a fűszeres panírt

Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, keményítőt, fűszereket. Forgasd meg a kihűlt burgonyagerezdeket ebben a keverékben.

3. Süsd ropogósra

Forrósítsd fel az olajat 190°C-ra. Süss minden adagot külön, 5–7 percig, amíg szép aranybarnák lesznek. Ne zsúfold túl a serpenyőt, különben megpuhulnak!

4. Tálald melegen

Tedd papírtörlőre, sózd meg, és tálald azonnal kedvenc szószaiddal: ketchup, ranch, fokhagymás tejföl vagy akár fry sauce is jöhet!

Variációk:

  • Gluténmentes verzió: Használj csak keményítőt liszt helyett!
  • Air fryer-ben: Előfőzve, 200°C-on 10 perc alatt ropogósra sül.
  • Fűszeresen: Próbáld ki cajun, taco vagy BBQ fűszerkeverékkel!

Tárolás és újramelegítés:

  • Hűtőben: 4 napig eláll légmentesen zárva.
  • Fagyasztva: A főtt, de még nyers krumplit fagyaszd le. Sütéskor mehet a forró olajba fagyott állapotban.
  • Újramelegítés: Forró serpenyőben kevés olajon újra ropogósra süthető.

Mitől lesz igazán ropogós?

A titok a kétlépcsős elkészítés: előfőzés után keményítős panír és forró olajban sütés.

Tipp, ha vendégeket vársz:

Főzd meg előre a krumplit, és tartsd hűtőben. Sütés előtt 10 perccel vedd ki, és máris kész a házi „KFC feeling”!

Nyers Marcell

Recent Posts

Mitől annyira ellenállhatatlanok a csokoládék és melyek a legfinomabbak?

Gondoltál már arra, miért olvad el a lelked is egy kocka csokitól? Lerántjuk a leplet…

6 nap ago

Sült tökmag, őszi varázs – amikor a konyha illata visszahozza a gyerekkorod

Van valami egészen megmagyarázhatatlan abban, ahogy az őszi levegőben megjelenik a sült tök és a…

2 hét ago

Férfiak, akik nem használnak szappant – és mégis illatoznak (vagy legalábbis nem büdösek)

Miért mondanak le egyre többen a tusfürdőről, és vajon tényleg működik ez a „soapless” életmód?…

2 hét ago

Mosogatógép bekötése otthon – mikor, hogyan és miért érdemes szakemberre bízni?

A modern konyha egyik legkényelmesebb berendezése a mosogatógép. Megspórolja a kézi mosogatás idejét, víztakarékos, és…

2 hét ago

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

3 hét ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

3 hét ago