Receptek

Házi falafel – nem csak vegáknak adható sikerrel

A falafel a közel-keleti konyha egyik legismertebb utcakajája, amit otthon is könnyen elkészíthetsz magadnak. 

A ropogós külsőnek és a fűszeres belsőnek csak nagyon kevesen tudnak ellenállni, ám sokan mégis úgy gondolják, hogy a falafel az éttermek kiváltsága, és otthon egyszerűen lehetetlen elkészíteni. Az igazság az, hogy a vega finomságot házilag is nagyon könnyű összedobni, arra viszont mindenképpen ügyelj, hogy konzerv helyett száraz csicseriborsóból készüljön a falafel, amit nem kell megfőzni, csak áztatni és ledarálni.

Hozzávalók

  • 50 dkg csicseriborsó (száraz)
  • 4 gerezd fokhagyma
  • késhegynyi sütőpor
  • mokkáskanál fűszersó
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 evőkanál étolaj
  • bors
  • 2 evőkanál petrezselyem (morzsolt)
  • 2 evőkanál apróra vágott koriander
  • 1 kávéskanál chili
  • 1 kávéskanál római kömény

 

A csicseriborsót alaposan megmossuk, majd 12 órára beáztatjuk, de ha tehetjük egy egész napot hagyjuk ázni. Ha ez megvolt, a vöröshagymát apróra vágjuk, fokhagymanyomóval összezúzzuk a fokhagymagerezdeket, majd összeturmixoljuk a csicseriborsóval, a sütőporral, az olajjal és a fűszerekkel.

A fűszeres masszából nedves kézzel diónyi méretű gombócókat formázunk, és bő, forró olajban aranybarnára sütjük őket. Ha kész vannak, lecsepegtetjük, majd egy papírtörlőre szedjük őket, hogy minden felesleges olajat felszívjuk róla. Ha sütőben szeretnénk sütni a falafelt, akkor a golyókat egy sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük, 180 fokon, nagyjából 20 percig sütjük, amíg pirulni nem kezdenek.

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke

Recent Posts

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

1 nap ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

5 nap ago

Roppanós édesburgonya falatok. A tökéletes sós nasi egy őszi estéhez

Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…

5 nap ago

Üveg előtetők: tervezési tippek, terhelés, beszerelés

Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…

5 nap ago

Fenntarthatóság az acélban – tapasztalatok a környezetbarát építési megoldásokban

A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…

5 nap ago

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…

6 nap ago