Házi falafel – nem csak vegáknak adható sikerrel

A falafel a közel-keleti konyha egyik legismertebb utcakajája, amit otthon is könnyen elkészíthetsz magadnak. 

A ropogós külsőnek és a fűszeres belsőnek csak nagyon kevesen tudnak ellenállni, ám sokan mégis úgy gondolják, hogy a falafel az éttermek kiváltsága, és otthon egyszerűen lehetetlen elkészíteni. Az igazság az, hogy a vega finomságot házilag is nagyon könnyű összedobni, arra viszont mindenképpen ügyelj, hogy konzerv helyett száraz csicseriborsóból készüljön a falafel, amit nem kell megfőzni, csak áztatni és ledarálni.

Hozzávalók

  • 50 dkg csicseriborsó (száraz)
  • 4 gerezd fokhagyma
  • késhegynyi sütőpor
  • mokkáskanál fűszersó
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 evőkanál étolaj
  • bors
  • 2 evőkanál petrezselyem (morzsolt)
  • 2 evőkanál apróra vágott koriander
  • 1 kávéskanál chili
  • 1 kávéskanál római kömény

 

A csicseriborsót alaposan megmossuk, majd 12 órára beáztatjuk, de ha tehetjük egy egész napot hagyjuk ázni. Ha ez megvolt, a vöröshagymát apróra vágjuk, fokhagymanyomóval összezúzzuk a fokhagymagerezdeket, majd összeturmixoljuk a csicseriborsóval, a sütőporral, az olajjal és a fűszerekkel.

A fűszeres masszából nedves kézzel diónyi méretű gombócókat formázunk, és bő, forró olajban aranybarnára sütjük őket. Ha kész vannak, lecsepegtetjük, majd egy papírtörlőre szedjük őket, hogy minden felesleges olajat felszívjuk róla. Ha sütőben szeretnénk sütni a falafelt, akkor a golyókat egy sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük, 180 fokon, nagyjából 20 percig sütjük, amíg pirulni nem kezdenek.

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Hűsítő Görögdinnyés Smoothie

Egy nyári nap, amikor a hőség már elviselhetetlen, egy görögdinnyés smoothie tökéletes választás. Ahogy a…

3 hónap ago

Egyszerű nyári felfrissítő: Házi limonádé

Egy forró nyári délutánon, amikor a nap perzseli a bőrt és az ember csak egy…

3 hónap ago

Nyári frissítő: Nagyanyánk titkos hideg dinnyelevese

Egyszer volt, hol nem volt, egy kis magyar faluban élt egy fiatal lány, Lili, aki…

3 hónap ago

Korábban indult és tovább tart idén a magyar dinnye szezonja az ALDI-nál

Az ALDI Magyarország ebben az évben még több értékesítési lehetőséget biztosít a magyar termelőknek. A…

3 hónap ago

Sajtos ropogós a partik sztárja

Ez a sajtos ropogós recept mindig nagy sikert arat a baráti összejöveteleinken. Egy alkalommal, amikor…

3 hónap ago

Különleges reggeli: Zöldséges Quiche

Ez a zöldséges quiche recept mindig nagy sikert arat, amikor a családot szeretném elkápráztatni egy…

3 hónap ago