Tojás, sonka, kukoricasaláta és a sütemények végeláthatatlan sora: minden évben több napon át tartó készülődés előzi meg a húsvétot, majd az ünnepek után az ételek egy része a szemetesben landol? A közhiedelemmel szemben a tudatos készülődés nem egyenlő a finom falatokról való lemondással vagy a hagyományok eltörlésével. Sőt, egy kis odafigyeléssel több időnk juthat a szeretteinkre, új közös elfoglaltságokat találhatunk, ráadásul pénzt is spórolhatunk. A Rama most ehhez gyűjtött össze néhány praktikus ötletet és ínycsiklandó húsvéti receptet.
Együtt mindig könnyebb
A rohanó világban bizony az együtt töltött időt is érdemes tudatosan megtervezni, így megelőzhetjük, hogy a húsvéti emlékeink csupán az eszeveszett takarításból és főzésből álljanak. Próbáljunk meg időben elkezdeni készülődni, így akár olyan kreatív közös játékokra, például egy izgalmas tojáskeresésre is időnk lehet, ami később családi hagyománnyá válhat.
A készülődésbe is érdemes az egész családot bevonni. Sütés-főzés közben a gyerekek izgalmas, játékos formában számos dolgot elsajátíthatnak: a kalácson gyakorolhatják a fonást, a kiszúróformákkal izgalmas süteményvilágot építhetnek. A közös sütögetés és főzőcskézés pedig remek lehetőséget nyújt arra is, hogy a gyerekek megismerjék a zöldségek-gyümölcsök változatos felhasználási módját, így például felfedezhetik azt is, hogyan és miért került a tortába reszelt répa.
Le az élelmiszerpazarlással!
A nagyobb ünnepek közeledtével sokszor hajlamosak vagyunk túlvásárolni magunkat, és akár több családnak is elegendő ételt készíteni, aminek egy része végül a szemetesben landol. Hogy az élelmiszerpazarlást — és az abból eredő bűntudatot, illetve felesleges költekezést — megelőzzük, érdemes már előre felmérni a vendégek számát, milyen fogások és sütemények voltak az elmúlt években a kedvencek, és mi az, amit csak a hagyomány miatt készítünk el minden esztendőben. Ha tudatosan felvérteztük magunkat az élelmiszerpazarlás ellen, még akkor is előfordulhat, hogy néhány ételből többet készítünk, mint amennyi elfogyna. Ilyenkor érdemes kreatív szemmel nézni az alapanyagokra, és átgondolni, milyen izgalmas fogásokká alakíthatjuk át őket: a maradék tojásból például Rama növényi alapú vajalternatíva hozzáadásával finom szendvicskrémet készíthetünk, a kiszáradt répatortából pedig sütinyalókákat formázhatunk a gyerekek segítségével.
Vigyázzunk a túlevéssel
Húsvétkor a legtöbben elfelejtjük az egészséges táplálkozás szabályait, azonban a finom falatok mellett sem árt odafigyelni arra, hogy miből mennyit eszünk, ezzel elkerülve a fájdalmas puffadást, és a még ünnepek után is tartó emésztési panaszokat. Próbáljunk meg húsvét alatt is a kiegyensúlyozott étkezésre törekedni: ha például szeretjük a majonézes salátákat, érdemes azokat zöldsalátával fogyasztani, a sonka-tojás kombináció mellé pedig készíthetünk margarin hozzáadásával finom zöldségkrémeket, így a kedvenc ételeink mellett a rostbevitelünket is növelhetjük.
Legyen szó közös kalácssütésről, vagy különleges zöldségkrémekről, a Rama különböző margarinjainak segítségével az egész családnak finom fogásokat készíthetünk. Most mutatunk pár izgalmas receptet, amivel készülhetünk húsvétra, és a vegetáriánus vendégek is örömmel fogadják majd.
Húsvéti fonott kalács | ||
Hozzávalók: · 500 g liszt · 1 teáskanál só · 80 g olvasztott Rama Vajas Íz sütőmargarin · 60 g cukor · 1 db tojássárgája · 300 ml langyos tej · 20 g friss élesztő · 1 db tojás (kenéshez) |
| |
Elkészítés: 1. Előkészületként melegítsük elő a sütőt 170 ⁰C-ra és béleljünk ki egy tepsit szilikonos sütőpapírral. Keverjük össze az élesztőt 50 ml langyos tejjel és 3 evőkanál cukorral. Hagyjuk 10 percig állni, amíg felfut.
| ||
Maradékmentő tojáskrém | ||
Hozzávalók: · 200 g Rama Classic kenőmargarin · 2 db keményre főtt tojás · 1 kis csokor petrezselyem · 100 g ömlesztett sajtkrém · Őrölt fehérbors · 1 teáskanál mustár | ||
Elkészítés:
|
Vöröslencsés szendvicskrém
Hozzávalók:
· 1/3 Rama növényi alapú vajalternatíva
· 70 gramm vöröslencse
· 20 gramm gyömbér
· 2 teáskanál paradicsompüré
· 5-6 evőkanál kókusztej
· 1,5 teáskanál só
· 2 teáskanál finomítatlan nádcukor
Elkészítés:
A magyar konyha gazdag ízvilága és hagyományos receptjei világszerte népszerűek, és sokak számára különleges élményt…
Konyhánk berendezésekor nem csak a minőségi anyagokra, a színek harmóniájára kell odafigyelnünk. Ezeken felül ugyanis…
A modern világban, ahol az internetkapcsolat szinte minden tevékenységünk alapja, elengedhetetlen, hogy megbízható és gyors…
A mai világban, ahol az internetkapcsolat az irodai munka alapvető eleme, elengedhetetlen, hogy olyan hálózati…
Bizonyára te is átélted már, hogy egy hosszú nap után hazaérve csak egy kis kikapcsolódásra…
A mai modern otthonokban elengedhetetlen a megbízható és gyors internetkapcsolat, különösen, ha nagy alapterületű helyiségekről…