Receptek

Így készül a világklasszis kovászos uborka

A kovászos uborka az egyik legnépszerűbb nyári savanyúság, amit néhány egyszerű szabályt betartva bárki könnyen elkészíthet. 

Bár a kovászos uborkát természetesen készen is meg lehet vásárolni, a házi készítésű savanyúságnál egyszerűen nincs finomabb. Elkészíteni egyébként nagyon egyszerű, de talán pont ezért könnyű is elrontani. Az egyik leggyakoribb hiba rögtön az, hogy sokan húsz fok alatt állnak neki a kovászos uborkának, így az érési folyamatok nem tudnak beindulni, mert nincs elég meleg hozzá.

Kovászos uborka

2.3 kg apró uborka
2 csokor kapor
5 ek só (púpozott)
1 fej fokhagyma
1 db torma
1 szelet kenyér (vastag)

Az uborkát körömkefével folyó víz alatt nagyon alaposan megtisztítjuk, az egyik végét körülbelül a kétharmadáig négybe vágjuk.

Az uborkákat egy ötliteres üvegbe töltjük, majd közéjük dugjuk a megtisztított, megmosott fokhagymát és tormát. Annyi helyet hagyjunk az üvegben, hogy a tetejére oda tudjuk tenni a kaprot és a kenyeret.

Hozzáadjuk a sót, és a forrásban lévő vízzel felöntjük.

Tetejére jön a kapor és a kenyér, illetve a kistányér a tetejére (nem fedővel zárjuk le!), utána pedig kirakjuk a napra.

A második nap végén levesszük a kenyeret és további egy napig érleljük.  A napsütés mennyiségétől függően 2-4 nap alatt érik be az uborka. Ha már érettnek tűnik, kóstoljuk meg, hogy tényleg jó-e!

Amikor megértett az uborka, szedjük ki, szűrjük le a vizet, vegyük ki az  üvegből a kenyeret és a kaprot, majd öntsük rá vissza a leszűrt levet. Ezután tegyük a hűtőbe, ahol még kb. 10 napig eláll!

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke

Recent Posts

Több mint fűszer – hogyan segítheti a kurkuma az immunrendszer természetes védelmét?

A konyhában színt, illatot és ízt ad minden ételnek, de a kurkuma ennél jóval többre…

2 hét ago

Így lesz stresszmentes a karácsonyod: ünnepi ételek, amiket már most lefagyaszthatsz

A karácsony nem december 24-én kezdődik. Sokkal előbb. Talán akkor, amikor egy hideg reggelen kinyitod…

3 hét ago

A Merry Little Ex-mas – a Netflix új karácsonyi filmje annyira rossz, hogy az már jó

Vannak filmek, amik azért születnek, hogy elgondolkodtassanak. Aztán vannak karácsonyi filmek, amik csak azért, hogy…

3 hét ago

Az egészség íze és az online gyógyszerrendelés előnyei

Kevés kellemetlenebb dolog van annál, mint amikor betegen az ember elveszíti az ízek és illatok…

4 hét ago

A tenger sója a ginben – megérkezett a Monkey 47 Distiller’s Cut 2025

Felnőtteknek szóló tartalom!A cikk alkoholos italról szól, fogyasztása csak 18 éven felüliek számára ajánlott. Kérjük,…

4 hét ago

Mi a tökéletesen sült csirke titka? A Blaha Chicken Tenders most elárulja

Sült csirkét ennél Budapesten, ami kívül ropogós, belül omlós? A Blaha Chicken Tenders felfedi, mi…

4 hét ago