Így készül a világklasszis kovászos uborka

A kovászos uborka az egyik legnépszerűbb nyári savanyúság, amit néhány egyszerű szabályt betartva bárki könnyen elkészíthet. 

Bár a kovászos uborkát természetesen készen is meg lehet vásárolni, a házi készítésű savanyúságnál egyszerűen nincs finomabb. Elkészíteni egyébként nagyon egyszerű, de talán pont ezért könnyű is elrontani. Az egyik leggyakoribb hiba rögtön az, hogy sokan húsz fok alatt állnak neki a kovászos uborkának, így az érési folyamatok nem tudnak beindulni, mert nincs elég meleg hozzá.

Kovászos uborka

2.3 kg apró uborka
2 csokor kapor
5 ek só (púpozott)
1 fej fokhagyma
1 db torma
1 szelet kenyér (vastag)

Az uborkát körömkefével folyó víz alatt nagyon alaposan megtisztítjuk, az egyik végét körülbelül a kétharmadáig négybe vágjuk.

Az uborkákat egy ötliteres üvegbe töltjük, majd közéjük dugjuk a megtisztított, megmosott fokhagymát és tormát. Annyi helyet hagyjunk az üvegben, hogy a tetejére oda tudjuk tenni a kaprot és a kenyeret.

Hozzáadjuk a sót, és a forrásban lévő vízzel felöntjük.

Tetejére jön a kapor és a kenyér, illetve a kistányér a tetejére (nem fedővel zárjuk le!), utána pedig kirakjuk a napra.

A második nap végén levesszük a kenyeret és további egy napig érleljük.  A napsütés mennyiségétől függően 2-4 nap alatt érik be az uborka. Ha már érettnek tűnik, kóstoljuk meg, hogy tényleg jó-e!

Amikor megértett az uborka, szedjük ki, szűrjük le a vizet, vegyük ki az  üvegből a kenyeret és a kaprot, majd öntsük rá vissza a leszűrt levet. Ezután tegyük a hűtőbe, ahol még kb. 10 napig eláll!

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Miért nem működnek a divatdiéták hosszú távon? – Amit a táplálkozási szakértők tényleg ajánlanak

Ha valaha beírtad már a keresőbe azt, hogy „melyik a legjobb diéta fogyáshoz?” vagy „mit…

11 óra ago

Miért vagyok reggelente fáradt, ha eleget aludtam? – Lehet, hogy nem kávéra van szükséged, hanem vízre

Ez egyre több emberben felmerülő kérdés, különösen azokban, akik reggel már félálomban a kávéfőzőhöz botorkálnak,…

12 óra ago

Michelin-csillagos élmények egy koppintásra – az Apple Maps új funkciója tényleg megkönnyíti az életünket?

Képzeld el ezt, hogy egy ismeretlen városban sétálsz, megéhezel, de nem akarsz turistacsapdába sétálni. Előveszed a…

4 nap ago

Nyomj egy gombot – és máris a nyár közepén vagy!

Emlékszel a kilencvenes évekre? VHS a tékából, pasztellszínű görkorcsolya, Spice Girls kazetta a walkmanben, és…

5 nap ago

A titok a szószban rejlik – így készül az igazi Kansas City BBQ szósz otthon

Van egy illat, ami bármilyen időjárásban nyarat varázsol a levegőbe: a lassan karamellizálódó BBQ szószé.…

2 hét ago

Mire figyelj, ha éjszaka vagy hajnalban indul a géped?

A hajnali és késő esti repülőjáratok nem ritkák – sőt, sokan tudatosan választanak ezek közül,…

2 hét ago