kelkáposzta főzelék
Gyermekkorunkban sokan már csak a menza okozta különleges élmények miatt kevesen rajonganak a kelkáposzta, vagy ahogy málunk mondják a lutya főzelék iránt. Most megmutatjuk, hogy nem is olyan nehéz elkészíteni ezt a rostban gazdag finom egyszerű és gazdaságos ételt.
Hozzávalók 4 főre:
2 kg kelkáposzta
1 kg burgonya
Só
Étolaj vagy Zsír
15 dkg liszt
Őrölt bors
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
nemes hazai fűszerpaprika
köménymag
A kelkáposztát alaposan megtisztítjuk, és a sérült leveleit eltávolítjuk. Könnyebb vele dolgozni, ha előbb félbe, majd 2-2 centiméteres darabokra aprítjuk. Folyó hideg vízben jól átmossuk egy nagyobb tésztaszűrő segítségével.
Praktika: ha a kelkáposztán látjuk, hogy öreg akkor mindenképpen le kell forráznunk mielőtt felhasználjuk.
Forraljunk egy lábos vizet és egy nagyobb szűrő segítségével öntsük/forrázzuk le kétszer háromszor a kelkáposztát.
A megtisztított burgonyát 1×1 cm-es kockákra daraboljuk. A vöröshagymáinkat apróra vágjuk, a fokhagymát pedig péppé zúzzuk. A leforrázott kelkáposztát hús alap lébe rakjuk (dobjunk a forrásban lévő vízbe egy húsleves kockát). Felforraljuk és sóval, köménymaggal és frissen őrölt borssal fűszerezzük. Fedő alatt lassan félpuhára főzzük. Majd ha már félpuha hozzá adjuk a kockázott burgonyánkat is és teljesen puhára főzzük.
Közben zsemle színű rántást készítünk. Hozzá keverjük a felaprított vöröshagymát és a zúzott fokhagymát és összekeverjük. Majd levesszük a tűzről és hozzá adjuk a piros nemes magyar fűszerpaprikát. Gyorsan hozzáadjuk a hideg vizet és habverővel simára keverjük.
Az elkészült rántás folyamatos kevergetés mellett adjuk a főzelékhez, majd a főzeléket felforraljuk és ízesítjük ízlés szerint, és készre főzzük. Fontos arra figyelnünk, hogy minden alapanyag időben puhuljon meg.
Tálaljuk pörkölttel, vagy finom fasírttal
Ha valaha beírtad már a keresőbe azt, hogy „melyik a legjobb diéta fogyáshoz?” vagy „mit…
Ez egyre több emberben felmerülő kérdés, különösen azokban, akik reggel már félálomban a kávéfőzőhöz botorkálnak,…
Képzeld el ezt, hogy egy ismeretlen városban sétálsz, megéhezel, de nem akarsz turistacsapdába sétálni. Előveszed a…
Emlékszel a kilencvenes évekre? VHS a tékából, pasztellszínű görkorcsolya, Spice Girls kazetta a walkmanben, és…
Van egy illat, ami bármilyen időjárásban nyarat varázsol a levegőbe: a lassan karamellizálódó BBQ szószé.…
A hajnali és késő esti repülőjáratok nem ritkák – sőt, sokan tudatosan választanak ezek közül,…