Kelkáposzta főzelék

Gyermekkorunkban sokan már csak a menza okozta különleges élmények miatt kevesen rajonganak a kelkáposzta, vagy ahogy málunk mondják a lutya főzelék iránt. Most megmutatjuk, hogy nem is olyan nehéz elkészíteni ezt a rostban gazdag finom egyszerű és gazdaságos ételt.

Hozzávalók 4 főre:

2 kg kelkáposzta
1 kg burgonya

Étolaj vagy Zsír
15 dkg liszt
Őrölt bors
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
nemes hazai fűszerpaprika
köménymag

 

A kelkáposztát alaposan megtisztítjuk, és a sérült leveleit eltávolítjuk. Könnyebb vele dolgozni, ha előbb félbe, majd 2-2 centiméteres darabokra aprítjuk. Folyó hideg vízben jól átmossuk egy nagyobb tésztaszűrő segítségével.

Praktika: ha a kelkáposztán látjuk, hogy öreg akkor mindenképpen le kell forráznunk mielőtt felhasználjuk.

Forraljunk egy lábos vizet és egy nagyobb szűrő segítségével öntsük/forrázzuk le kétszer háromszor a kelkáposztát.

A megtisztított burgonyát 1×1 cm-es kockákra daraboljuk. A vöröshagymáinkat apróra vágjuk, a fokhagymát pedig péppé zúzzuk. A leforrázott kelkáposztát hús alap lébe rakjuk (dobjunk a forrásban lévő vízbe egy húsleves kockát). Felforraljuk és sóval, köménymaggal és frissen őrölt borssal fűszerezzük. Fedő alatt lassan félpuhára főzzük. Majd ha már félpuha hozzá adjuk a kockázott burgonyánkat is és teljesen puhára főzzük.

Közben zsemle színű rántást készítünk. Hozzá keverjük a felaprított vöröshagymát és a zúzott fokhagymát és összekeverjük. Majd levesszük a tűzről és hozzá adjuk a piros nemes magyar fűszerpaprikát. Gyorsan hozzáadjuk a hideg vizet és habverővel simára keverjük.

Az elkészült rántás folyamatos kevergetés mellett adjuk a főzelékhez, majd a főzeléket felforraljuk és ízesítjük ízlés szerint, és készre főzzük. Fontos arra figyelnünk, hogy minden alapanyag időben puhuljon meg.

Tálaljuk pörkölttel, vagy finom fasírttal

 

Nyers Marcell

Recent Posts

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

1 nap ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

5 nap ago

Roppanós édesburgonya falatok. A tökéletes sós nasi egy őszi estéhez

Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…

5 nap ago

Üveg előtetők: tervezési tippek, terhelés, beszerelés

Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…

5 nap ago

Fenntarthatóság az acélban – tapasztalatok a környezetbarát építési megoldásokban

A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…

5 nap ago

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…

6 nap ago