Receptek

Kókuszkocka – egy nagy klasszikus nyomában

A kókuszkocka megunhatatlan kedvence a Vájling csapatának. Nincs is rajta mit nem kedvelni, a csoki és a kókusz már sokszor bizonyított együtt. Ha ti is szeretitek, akkor a lenti cikkünk hasznos lesz számotokra!

Gyengéink a kókuszos sütik, a kókuszkocka puha omlós tésztájáért pedig külön oda vagyunk. Mi személy szerint sokáig a magyar konyha részeként gondoltunk rá, ám elég nagyot tévedtünk. A kókuszkocka ugyanis Angliában látott napvilágot, egy Lord Lamington nevezetű embernek hála. A legenda szerint a Lord kifejezetten utálta a pazarlást, így amikor egy konyhai baki következtében a szakácsa a piskótát véletlenül csokimázba ejtette, akkor a Lord kérte őt, hogy hempergesse meg egy kis kókuszreszelékben is, ne dobjanak ki semmit feleslegesen.

Lamington nem is tévedett nagyot, sőt egy szuper desszert megszületését eredményezte. Hogy a legenda igaz-e vagy sem, azt mindenki döntésére rábízzuk, ám a lényegen ez semmit nem változat: a kókuszkocka az egyik legklasszabb, gyorsan összedobható süteményünk, úgyhogy itt az ideje a tettek mezejére lépnünk!

Hozzávalók

  • 8 dkg margarin
  • 20 dkg porcukor
  • 2 db tojás
  • 1 ek méz
  • 2 dl tej
  • 1,2 dkg sütőpor
  • 40 dkg finomliszt
  • A csokimázhoz:
  • 25 dkg margarin
  • 25 dkg kristálycukor
  • 3 ek holland kakaópor
  • 1 dl tej
  • A beforgatáshoz:
  • 30 dkg kókuszreszelék

A megolvasztott margarint a porcukorral felhabosítjuk, majd egyenként belekeverjük a tojásokat. Ezután hozzáadjuk a mézet és a tejet, végül a sütőporral elkevert lisztet.

A masszát sütőpapírral bélelt, kb. 30×27 cm-es, magas falú tepsibe simítjuk, és 180 fokon kb. 25 perc alatt világosra sütjük.

A máz hozzávalóit egy lábasba mérjük, és összefőzzük.

Ha kihűlt a tészta, utána felkockázzuk. Ha langyosra hűlt az öntet, egy villa segítségével belemártjuk a tésztát, majd a kókuszreszelékbe forgatjuk. Kész is a retró kókuszkockánk, jó étvágyat hozzá!

Éva Benke

Recent Posts

Recession pop 2025 – mi ez, és miért dobja fel a hangulatod válságidőben?

Mikor épp nehézségek között élünk – legyen szó gazdasági bizonytalanságról, inflációról vagy globális konfliktusokról –…

2 nap ago

Sakktábla saláta recept – a legújabb nyári trend, amit látnod és kóstolnod kell!

A gasztronómia világát 2025 nyarán egy meglepően játékos, mégis stílusos ételtrend uralja: a checkerboard saláta,…

2 nap ago

Menopauza és étkezés – miért legyünk egészségközpontúak, nem fogyókúrázók?

A Time magazin érvelése szerint a menopauza túl gyakran jelenik meg diétás kontextusban, ami mentális…

3 nap ago

Sminkeltávolítás 2 perc alatt – női praktika reggelre

Ha a reggeli rohanásban nincs időd arcápolásra, ez a gyors trükk segít frissen kezdeni a…

3 nap ago

Bögre csokis süti fél perces élvezettel

Gondoltad volna, hogy egy mennyei, krémes csokoládés süti elkészíthető mindössze 5 perc alatt? Ez a…

3 nap ago

Miért jó, ha magyar terméket választunk? Most már tudományosan is megéri!

Egy megbízható kis piros-fehér-zöld jelzés a csomagoláson, amit egyre többen keresünk a boltokban – és…

3 nap ago