Levesek

Könnyed sütőtökkrémleves – tejmentesen

Ahány ház, annyi szokás – tartja a mondás. Nálunk ez valahogy így hangzik: ahány konyha, annyi féle sütőtökkrémleves elkészítést tudunk. Korábbi receptjeink között is több változatot találtok ( https://vajling.hu/2020/10/26/sutotokkremleves-levesimadoknak/   https://vajling.hu/2019/09/27/sutotok-amit-nem-csak-sutni-lehet/  ), de most egy tej-, tejszín-, és  vajmentes variációt hoztunk.

Kevés hozzávaló, garantált sikerélmény és nem lesz olyan, aki ne kérne belőle még egy tányérral. Előkészületek 15 percet vesznek igénybe, a teljes elkészítési idő körülbelül 50 percet, a lenti receptet 4 főre számoltuk. Saját tapasztalat, amely a kezdő háziasszonyok és lelkes kísérletezők figyelmébe is ajánlom – a második alkalommal dupla adagot kell főzni, mert sosem lesz elég.

Könnyed sütőtökkrémleves – tejmentesen

Hozzávalók:
½ sütőtök
1 db közepes vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 db nagy krumpli

Őrölt fekete bors
Szerecsendió
Bacon ( szeletelt vagy kockázott )

Extra tipp: Szerecsendió helyett gyömbér

Felaprítjuk a vöröshagymát, majd kevés olajon megpirítjuk. A sütőtököt meghámozzuk, kikaparjuk a tökmagot, feldaraboljuk és egy nagy fazék vízben feltesszük főni a megpirított vöröshagymával együtt. Összezúzzuk a fokhagyma gerezdeket, majd hozzáadjuk ezt is és sózzuk, borsozzuk. A krumplit is megpucoljuk, kockázzuk és hozzáadjuk a leveshez. Fontos, hogy a víz ellepje a zöldségeket, azonban ne legyen többszörös mennyiség. Felforraljuk, majd alacsonyabb lángon főzzük tovább, kb 30 percet, közben hozzáadjuk a szerecsendiót. Amikor teljesen puhára főtt, összeturmixoljuk. Mivel krumplit is tartalmaz, és a víz egy része is elforrt, gyakorlatilag így besűrűsödik annyira, hogy nem kell külön sűrítenünk. A turmixolás után, alacsony lángra visszatesszük a tűzhelyre 10 percet, és ha szükséges még fűszerezzük kicsit. Ha túl sűrű lett, vizet tehetünk hozzá, így mindenki a saját ízlése szerint variálhatja.

Pirítsunk meg a bacon szeleteket, vagy kockázott bacont, és tálaláskor szórjuk meg a krémleveset.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Hanna

Recent Posts

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

2 nap ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

5 nap ago

Roppanós édesburgonya falatok. A tökéletes sós nasi egy őszi estéhez

Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…

5 nap ago

Üveg előtetők: tervezési tippek, terhelés, beszerelés

Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…

5 nap ago

Fenntarthatóság az acélban – tapasztalatok a környezetbarát építési megoldásokban

A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…

5 nap ago

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…

6 nap ago