Milyen a jó túrós rétes?

A rétesek közül a túrós rétes is igen közkedvelt, ami nem is csoda, hiszen ha jól készítjük el, akkor rendkívül finom édesség, ami után megnyaljuk mind a tíz ujjunkat. Igazán finom túrós rétest készíteni viszont nem könnyű feladat, valójában nagy munka, de megéri a fáradtságot. De mi is az igazán finom házi túrós rétes titka? Nos, az egyik fontos alappillér a tészta. Vannak persze, akik megpróbálják megúszni ezt a munkát, és bolti réteslapot vesznek, és abba teszik a túrós tölteléket, ami persze nem feltétlen lesz rossz, de nyomába sem ér nagyanyáink húzott házi rétestésztájának. Természetesen a tökéletes rétestészta időigényes, sok türelmet igényel. Hogy milyen receptet használjunk, érdekes kérdés, hiszen rétestészta receptből is többféle van fent a neten. Ha van olyan recept, ami még nagyanyáinkról maradt ránk, mindenképp érdemes azzal próbálkozni, hiszen az egy „bejáratott” recept, de a netről is tölthetünk le magunknak. Hogy melyik válik be végül, azt csak az idő, és persze a sütés mondja majd meg. Érdemes kitapasztalni, és többféle receptet is kipróbálni. Persze mit sem ér egy jó recept, ha nincs a kezünkbe a rétes kihúzásának módja. Ezt a műveletet óvatosan, nagy odafigyeléssel kell végezni, hogy ne szakadjon a tészta. Nemcsak a tészta a fontos, hanem a töltelék is Ha megvan a tészta, akkor már csak töltetni kell, de mivel is? Rá lehetne vágni, hogy túrós a rétes, akkor túróval, de a túrós töltelékből is többféle van. Ahány ház, annyi szokás, tartja a mondás, és ez a túrós rétes esetében is így van. Fontos, hogy ne legyen túl száraz a töltelék, mert akkor fojtós lesz a rétes, de az sem előnyös, ha túl híg, mert akkor kifolyik. A pontos mérés és az arányok nagyon fontosak, hogy a házi túrós rétesünk igazán finom legyen. Az ízesítés is történhet a saját szánk íze szerint. Valaki szereti a mazsolát a töltelékbe, mások nem. Akadnak, akik egy kis citromlevet vagy reszelt citromhéjat tesznek bele, hogy kicsit pikánsabb, frissebb legyen. Ha pedig kész a rétes, várjuk meg, amíg hűl egy kicsit, hintsük meg bőven porcukorral, és már tálalhatjuk is.

Forrás: Lépés Magazin

Nyers Marcell

Recent Posts

Parajdi só – a természet tisztasága, amit érezni lehet

Van valami különös béke abban, amikor az ember egy csipetnyi Parajdi sót szór az ételbe.…

3 óra ago

Modern fürdőszobát szeretnék – Milyen zuhanykabint válasszak?

A modern fürdőszoba nemcsak praktikus helyiség, hanem napi feltöltőállomás. A zuhanykabin pedig a központi elem:…

4 óra ago

Mitől annyira ellenállhatatlanok a csokoládék és melyek a legfinomabbak?

Gondoltál már arra, miért olvad el a lelked is egy kocka csokitól? Lerántjuk a leplet…

1 hét ago

Sült tökmag, őszi varázs – amikor a konyha illata visszahozza a gyerekkorod

Van valami egészen megmagyarázhatatlan abban, ahogy az őszi levegőben megjelenik a sült tök és a…

2 hét ago

Férfiak, akik nem használnak szappant – és mégis illatoznak (vagy legalábbis nem büdösek)

Miért mondanak le egyre többen a tusfürdőről, és vajon tényleg működik ez a „soapless” életmód?…

2 hét ago

Mosogatógép bekötése otthon – mikor, hogyan és miért érdemes szakemberre bízni?

A modern konyha egyik legkényelmesebb berendezése a mosogatógép. Megspórolja a kézi mosogatás idejét, víztakarékos, és…

2 hét ago