Receptek

Snidlinges sajtszuflé, csak úgy franciásan elegánsan

Bár a szuflé szót hallatán, elsőként a csokiszuflé ugrik be, kár lenne szó nélkül elmenni a sajtszuflé mellett. Mielőtt valami ördöngös konyhai akrobatikára gyanakodnánk, ilyenről szó sincs róla. Nem kell úgy felfújni ezt a sütést, ugyanis a sajtfelfújt egészen egyszerűen összedobható!

A szuflé szó hallatán a legtöbben valami bonyolult konyhai hadműveletre asszociálnak, pedig egy nagyon is egyszerű, és jól variálható ételről van szó, amely ugyanolyan tökéletes egy gyors vacsorának, mind vendégváró nasinak.

A sajtfelfújt – vagy francia nevén a soufflé au fromage – egy nagyon illatos, könnyed francia fogás, ami ráadásul semmi különösen extra alapanyagot nem igényel. A sajtfelfújt alapja a krémes besamel, de ezen kívül úgy variáljuk és dúsítjuk, ahogy csak szeretnék. Mindez pedig akkor lesz igazi, ha kívül kicsit roppan, belül azonban levegős, könnyed és omlós marad. Ebben segítünk most!

Hozzávalók

25 gramm vaj

25 gramm liszt

125 ml tej

1 kiskanál mustár

150 gramm reszelt sajt (mi ementálival készítettük)

apróra vágott friss bazsalikom és snidling

3 nagy tojás, sárgája-fehérje szétválasztva

só, bors, szerecsendió

 

Melegítsük elő 180 oC-ra a sütőt, majd vajazzuk ki előre a sütőformákat.

Olvasszuk meg a vajat egy lábosban, adjuk hozzá a lisztet és folyamatos kevergetés mellett 2-3 perc alatt pirítsuk meg. Apránként adjuk hozzá a tejet és keverjük csomómentesre.

Húzzuk le a tűzről, tegyük bele a mustárt, a reszelt sajtot, a tojássárgáját, az apróra vágott zöld fűszereket, és a többi fűszert.

Míg felverjük a tojásfehérjét, kicsit hagyjuk kihűlni.

Ha ezzel megvagyunk, apránként, finoman, de határozott mozdulatokkal keverjük bele a tojáshabot. Óvatosan keverjük, hogy a hab ne törjön nagyon össze!

Öntsük a kivajazott formákba és tegyük be a sütőbe! 180oC-on körülbelül 20-25 percig süssük.

A sütőt ne nyissuk ki, és ha kész, azonnal tálaljuk!

Éva Benke

Recent Posts

Több mint fűszer – hogyan segítheti a kurkuma az immunrendszer természetes védelmét?

A konyhában színt, illatot és ízt ad minden ételnek, de a kurkuma ennél jóval többre…

2 hét ago

Így lesz stresszmentes a karácsonyod: ünnepi ételek, amiket már most lefagyaszthatsz

A karácsony nem december 24-én kezdődik. Sokkal előbb. Talán akkor, amikor egy hideg reggelen kinyitod…

3 hét ago

A Merry Little Ex-mas – a Netflix új karácsonyi filmje annyira rossz, hogy az már jó

Vannak filmek, amik azért születnek, hogy elgondolkodtassanak. Aztán vannak karácsonyi filmek, amik csak azért, hogy…

3 hét ago

Az egészség íze és az online gyógyszerrendelés előnyei

Kevés kellemetlenebb dolog van annál, mint amikor betegen az ember elveszíti az ízek és illatok…

4 hét ago

A tenger sója a ginben – megérkezett a Monkey 47 Distiller’s Cut 2025

Felnőtteknek szóló tartalom!A cikk alkoholos italról szól, fogyasztása csak 18 éven felüliek számára ajánlott. Kérjük,…

1 hónap ago

Mi a tökéletesen sült csirke titka? A Blaha Chicken Tenders most elárulja

Sült csirkét ennél Budapesten, ami kívül ropogós, belül omlós? A Blaha Chicken Tenders felfedi, mi…

1 hónap ago