Receptek

Snidlinges sajtszuflé, csak úgy franciásan elegánsan

Bár a szuflé szót hallatán, elsőként a csokiszuflé ugrik be, kár lenne szó nélkül elmenni a sajtszuflé mellett. Mielőtt valami ördöngös konyhai akrobatikára gyanakodnánk, ilyenről szó sincs róla. Nem kell úgy felfújni ezt a sütést, ugyanis a sajtfelfújt egészen egyszerűen összedobható!

A szuflé szó hallatán a legtöbben valami bonyolult konyhai hadműveletre asszociálnak, pedig egy nagyon is egyszerű, és jól variálható ételről van szó, amely ugyanolyan tökéletes egy gyors vacsorának, mind vendégváró nasinak.

A sajtfelfújt – vagy francia nevén a soufflé au fromage – egy nagyon illatos, könnyed francia fogás, ami ráadásul semmi különösen extra alapanyagot nem igényel. A sajtfelfújt alapja a krémes besamel, de ezen kívül úgy variáljuk és dúsítjuk, ahogy csak szeretnék. Mindez pedig akkor lesz igazi, ha kívül kicsit roppan, belül azonban levegős, könnyed és omlós marad. Ebben segítünk most!

Hozzávalók

25 gramm vaj

25 gramm liszt

125 ml tej

1 kiskanál mustár

150 gramm reszelt sajt (mi ementálival készítettük)

apróra vágott friss bazsalikom és snidling

3 nagy tojás, sárgája-fehérje szétválasztva

só, bors, szerecsendió

 

Melegítsük elő 180 oC-ra a sütőt, majd vajazzuk ki előre a sütőformákat.

Olvasszuk meg a vajat egy lábosban, adjuk hozzá a lisztet és folyamatos kevergetés mellett 2-3 perc alatt pirítsuk meg. Apránként adjuk hozzá a tejet és keverjük csomómentesre.

Húzzuk le a tűzről, tegyük bele a mustárt, a reszelt sajtot, a tojássárgáját, az apróra vágott zöld fűszereket, és a többi fűszert.

Míg felverjük a tojásfehérjét, kicsit hagyjuk kihűlni.

Ha ezzel megvagyunk, apránként, finoman, de határozott mozdulatokkal keverjük bele a tojáshabot. Óvatosan keverjük, hogy a hab ne törjön nagyon össze!

Öntsük a kivajazott formákba és tegyük be a sütőbe! 180oC-on körülbelül 20-25 percig süssük.

A sütőt ne nyissuk ki, és ha kész, azonnal tálaljuk!

Éva Benke

Recent Posts

Recession pop 2025 – mi ez, és miért dobja fel a hangulatod válságidőben?

Mikor épp nehézségek között élünk – legyen szó gazdasági bizonytalanságról, inflációról vagy globális konfliktusokról –…

2 nap ago

Sakktábla saláta recept – a legújabb nyári trend, amit látnod és kóstolnod kell!

A gasztronómia világát 2025 nyarán egy meglepően játékos, mégis stílusos ételtrend uralja: a checkerboard saláta,…

2 nap ago

Menopauza és étkezés – miért legyünk egészségközpontúak, nem fogyókúrázók?

A Time magazin érvelése szerint a menopauza túl gyakran jelenik meg diétás kontextusban, ami mentális…

3 nap ago

Sminkeltávolítás 2 perc alatt – női praktika reggelre

Ha a reggeli rohanásban nincs időd arcápolásra, ez a gyors trükk segít frissen kezdeni a…

3 nap ago

Bögre csokis süti fél perces élvezettel

Gondoltad volna, hogy egy mennyei, krémes csokoládés süti elkészíthető mindössze 5 perc alatt? Ez a…

3 nap ago

Miért jó, ha magyar terméket választunk? Most már tudományosan is megéri!

Egy megbízható kis piros-fehér-zöld jelzés a csomagoláson, amit egyre többen keresünk a boltokban – és…

3 nap ago