Categories: DesszertReceptek

Sárgabarackos gombóc, a nyár legklasszabb desszertje

A pihe-puha sárgabarackos gombóc annyira guszta, hogy komoly kihívás megvárni, hogy kihűljön. 

A hazai sárgabarack szezon nagyjából az eper szezont követi, és az őszibarack szezont előzi meg. A zamatos, lédús gyümölcs remekül illik a különféle piskótákba, krémes sütikbe, de a gombócba is legalább olyan jól passzol, mint a szilva.

Ha van otthon egy nagy adag gyönyörű sárgabarack, akkor feltétlenül készítsd el ezt a receptet, de csakis régi krumpliból, az új krumplitól ugyanis túlságosan vizes lenne.

Sárgabarackos gombóc

  • 1 kg burgonya
  • 30-40 dkg liszt (vagy amennyit felvesz)
  • 2-3 evőkanál olvasztott vaj
  • 1 kg sárgabarack
  • kockacukor
  • őrölt fahéj
  • 10 dkg vaj
  • 25 dkg zsemlemorzsa
  • fahéjas porcukor a tálaláshoz

A krumplit héjában megfőzzük, leszűrjük, majd ha hűlt egy kicsit, akkor meghámozzuk, és még melegen áttörjük, kiterítve hűlni hagyjuk. Ha már teljesen hideg, egy kevs sóval meghintjük,  hozzáadjuk az olvasztott vajat és a liszt felét, majd összedolgozzuk, és annyi lisztet adunk hozzá gyúrás közben, amennyit felvesz.

Lisztezett deszkán a tésztát kinyújtjuk, majd akkora négyzetekre vágjuk, hogy elférjen benne a barack. A gyümölcsöt kimagozzuk, mindegyik közepébe egy szem kockacukrot és egy kevés őrölt fahéjat teszünk, majd a tésztára tesszük, széleit összefogjuk, és gombócot formázunk belőle.

Egy serpenyőben vajat olvasztunk, majd folyamatos kevergetés mellett a zsemlemorzsát  aranybarnára pirítjuk.

Egy nagyobb lábasban vizet forralunk egy kevés sóval, majd a már gyöngyöző vízbe beletesszük a gombócokat. Amikor feljönnek a víz tetejére, még néhány percig hagyjuk főni, majd szűrőkanállal kivesszük.

A kifőtt gombócokat pirított zsemlemorzsába tesszük, meghempergetjük benne őket, majd fahéjas porcukorral tálaljuk.

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke

Recent Posts

Hazai alapanyag, világhírű konyha a Michelin-csillagos Salt étteremben

A budapesti Salt nemcsak egy étterem, hanem egy olyan gasztrohely, ahol a természet, a hagyomány…

1 nap ago

Mi a különbség a különböző sók között?

A só sokkal több, mint egyszerű ízesítő – valójában az egyik legrégebbi és legfontosabb konyhai…

1 nap ago

Leves, szósz, püré? Egy ipari rúdmixer mindent visz!

A professzionális konyhatechnológia egyik legnélkülözhetetlenebb eszköze a rúdmixer, más néven botmixer vagy merülőmixer. Bár első…

1 nap ago

Miért nem működnek a divatdiéták hosszú távon? – Amit a táplálkozási szakértők tényleg ajánlanak

Ha valaha beírtad már a keresőbe azt, hogy „melyik a legjobb diéta fogyáshoz?” vagy „mit…

4 nap ago

Miért vagyok reggelente fáradt, ha eleget aludtam? – Lehet, hogy nem kávéra van szükséged, hanem vízre

Ez egyre több emberben felmerülő kérdés, különösen azokban, akik reggel már félálomban a kávéfőzőhöz botorkálnak,…

4 nap ago

Michelin-csillagos élmények egy koppintásra – az Apple Maps új funkciója tényleg megkönnyíti az életünket?

Képzeld el ezt, hogy egy ismeretlen városban sétálsz, megéhezel, de nem akarsz turistacsapdába sétálni. Előveszed a…

1 hét ago