A jól ismert és népszerű mac and cheese sütőtökös verzióban is elkészíthető, ami talán még finomabb is, mint az eredeti.
Az amerikai sajtos tészta, a mac and chesse (macaroni and cheese) páratlanul finom, igazi bűnös élvezet, amire csak nagyon nehezen lehet nemet mondani. A szupersajtos, sütőben készült alaprecept már önmagában is nagyon ízletes, de mi lenne, ha csavarnánk egy kicsit a dolgon? Naná, hogy a sütőtökös verzióra gondoltunk, hiszen a mézédes sütőtök az ősz nagy kedvence, ami furcsamód remekül passzol a sajtos-tejszínes mac and cheese-zel is.
Sütőtökös mac and cheese
2 dl tejszín
zsálya ízlés szerint
A sütőtököt feldaraboljuk, kimagozzuk, majd sütőben megsütjük. Ha elkészült, hagyjuk kihűlni, majd megszabadítjuk a héjától, és villával összetörjük.
A sajtokat lereszeljük, fél bögrényit félreteszünk a tálaláshoz.
A tésztát sós, lobogó vízben elkezdjük megfőzni.
Míg a tészta fő, 3 evőkanál olajat felhevítünk, beleszórjuk a lisztet, világos zsemleszínűre pirítjuk. A tűzről félrehúzzuk, lassan, folyton keverve felengedjük a tejjel, és hozzáöntjük a tejszínt is.
Belekeverjük a sajtot, majd az összetört sütőtököt és a fűszereket. Visszatesszük a tűzre, alacsony hőfokon addig kevergetjük, amíg a sajt felolvad. Ízlés szerint sózzuk, illetve fűszerezzük.
Ha a tészta elkészült, leszűrjük, hozzákeverjük a masszához. Az egészet jól elkeverjük, majd zsemlemorzsával megszórt tepsibe terítjük.
A fél bögre zsemlemorzsát a maradék reszelt sajttal 2 evőkanál olajjal elkeverjük, majd egyenletesen a tészta tetejére szórjuk.
200 fokos sütőben, körülbelül 20 perc alatt készre sütjük. Reszelt sajttal tálaljuk. Jó étvágyat kívánunk hozzá!
[sc name=”facebook” ][/sc]