Receptek

Tavaszi finomságok: krémes medvehagymás rizottó

A medvehagymás rizottó tökéletesen vegyíti Olaszország egyik legfinomabb ételét a tavasz hírnökének számító, vadfokhagyma néven is ismert mennyei zöldséggel. 

A medvehagyma – a hóvirág mellett – a kora tavaszi erdő egyik jellegzetes növénye, amely leginkább a snidling és a fokhagyma ügyes keverékeként írható le. A medvehagyma szezon idején a lelkes erdőjárók előszeretettel gyűjtik be az étel mellett gyógynövényként is funkcionáló finomságot (vigyázat, könnyen összetéveszthető a gyöngyvirág hasonló színű, mérgező levelével!), melyből annyiféle ételt készíthetünk, hogy már felsorolni is komoly munka: lehet belőle leves vagy saláta, tehetjük körözöttbe vagy vajba, de lényegében szinte bármilyen főételt fűszerezhetünk vele. Krémes rizottóba is tökéletes, a lényeg, hogy már főzés közben tegyük bele, hogy a rizs kellőképpen átvehesse a medvehagyma kellemesen fokhagymás ízét.

Fotó: Elle Republic

Hozzávalók

  • 3 szál zöldhagyma
  • 3 kanál olívaolaj
  • 0.75 bögre rizs
  • 6 dl zöldségalaplé
  • 1 kanál vaj
  • 1 dl főzőtejszín
  • 1 csokor medvehagyma
  • 1 marék parmezán

 

A karikára vágott zöldhagymát pár kanál olívaolajon megdinszteljük, majd rászórjuk a rizst. Picit pirítgatjuk, majd amikor a rizs már fényesen csillog, hozzáöntünk 1 merőkanál forró zöldségalaplevet. Fontos, hogy az alaplé végig forró legyen.

Az első kanál levest a rizs hamar magába issza, így megkeverjük párszor, majd ismét teszünk rá egy kanál forró alaplevet. Keverés, felöntés, keverés, felöntés, így megy ez egészen addig, amíg a zöldségalaplé el nem fogy, a rizs pedig meg nem puhul. A rizsnek nem kell teljesen puhának lennie, kicsit még roppanjon, úgy mint spagetti esetében, ha al dentére főzzük.

Ezután a megmosott és felaprított medvehagymát, a vajat és a főzőtejszínt hozzáadjuk a rizshez. Folyamatosan kevergetés mellett felforraljuk, majd beleszórjuk a reszelt parmezánt, és levesszük a tűzről.

Lefedve még 5 percet hagyjuk, majd tálalhatjuk is. Kész is medvehagymás rizottó, jó étvágyat kívánunk hozzá!

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke

Recent Posts

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

1 nap ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

5 nap ago

Roppanós édesburgonya falatok. A tökéletes sós nasi egy őszi estéhez

Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…

5 nap ago

Üveg előtetők: tervezési tippek, terhelés, beszerelés

Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…

5 nap ago

Fenntarthatóság az acélban – tapasztalatok a környezetbarát építési megoldásokban

A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…

5 nap ago

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…

6 nap ago