Receptek

Tavaszi finomságok: krémes medvehagymás rizottó

A medvehagymás rizottó tökéletesen vegyíti Olaszország egyik legfinomabb ételét a tavasz hírnökének számító, vadfokhagyma néven is ismert mennyei zöldséggel. 

A medvehagyma – a hóvirág mellett – a kora tavaszi erdő egyik jellegzetes növénye, amely leginkább a snidling és a fokhagyma ügyes keverékeként írható le. A medvehagyma szezon idején a lelkes erdőjárók előszeretettel gyűjtik be az étel mellett gyógynövényként is funkcionáló finomságot (vigyázat, könnyen összetéveszthető a gyöngyvirág hasonló színű, mérgező levelével!), melyből annyiféle ételt készíthetünk, hogy már felsorolni is komoly munka: lehet belőle leves vagy saláta, tehetjük körözöttbe vagy vajba, de lényegében szinte bármilyen főételt fűszerezhetünk vele. Krémes rizottóba is tökéletes, a lényeg, hogy már főzés közben tegyük bele, hogy a rizs kellőképpen átvehesse a medvehagyma kellemesen fokhagymás ízét.

Fotó: Elle Republic

Hozzávalók

  • 3 szál zöldhagyma
  • 3 kanál olívaolaj
  • 0.75 bögre rizs
  • 6 dl zöldségalaplé
  • 1 kanál vaj
  • 1 dl főzőtejszín
  • 1 csokor medvehagyma
  • 1 marék parmezán

 

A karikára vágott zöldhagymát pár kanál olívaolajon megdinszteljük, majd rászórjuk a rizst. Picit pirítgatjuk, majd amikor a rizs már fényesen csillog, hozzáöntünk 1 merőkanál forró zöldségalaplevet. Fontos, hogy az alaplé végig forró legyen.

Az első kanál levest a rizs hamar magába issza, így megkeverjük párszor, majd ismét teszünk rá egy kanál forró alaplevet. Keverés, felöntés, keverés, felöntés, így megy ez egészen addig, amíg a zöldségalaplé el nem fogy, a rizs pedig meg nem puhul. A rizsnek nem kell teljesen puhának lennie, kicsit még roppanjon, úgy mint spagetti esetében, ha al dentére főzzük.

Ezután a megmosott és felaprított medvehagymát, a vajat és a főzőtejszínt hozzáadjuk a rizshez. Folyamatosan kevergetés mellett felforraljuk, majd beleszórjuk a reszelt parmezánt, és levesszük a tűzről.

Lefedve még 5 percet hagyjuk, majd tálalhatjuk is. Kész is medvehagymás rizottó, jó étvágyat kívánunk hozzá!

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke

Recent Posts

Recession pop 2025 – mi ez, és miért dobja fel a hangulatod válságidőben?

Mikor épp nehézségek között élünk – legyen szó gazdasági bizonytalanságról, inflációról vagy globális konfliktusokról –…

3 nap ago

Sakktábla saláta recept – a legújabb nyári trend, amit látnod és kóstolnod kell!

A gasztronómia világát 2025 nyarán egy meglepően játékos, mégis stílusos ételtrend uralja: a checkerboard saláta,…

3 nap ago

Menopauza és étkezés – miért legyünk egészségközpontúak, nem fogyókúrázók?

A Time magazin érvelése szerint a menopauza túl gyakran jelenik meg diétás kontextusban, ami mentális…

4 nap ago

Sminkeltávolítás 2 perc alatt – női praktika reggelre

Ha a reggeli rohanásban nincs időd arcápolásra, ez a gyors trükk segít frissen kezdeni a…

4 nap ago

Bögre csokis süti fél perces élvezettel

Gondoltad volna, hogy egy mennyei, krémes csokoládés süti elkészíthető mindössze 5 perc alatt? Ez a…

4 nap ago

Miért jó, ha magyar terméket választunk? Most már tudományosan is megéri!

Egy megbízható kis piros-fehér-zöld jelzés a csomagoláson, amit egyre többen keresünk a boltokban – és…

4 nap ago