3 kultikus étterem, amely egykor magyar írók kedvelt helye volt

Budapest 1893 és 1914 között méltón viselte a “400 kávézó városa” nevet, nem is csoda, hiszen a fővárosi írók nagyja szívesen töltötte kávéházakban a napjait, ahova nem csak enni-inni, de inspirálódni is járt. Ez ráadásul az utókornak is módfelett jó hír, ugyanis az írók, költők és újságírók második lakhelyének is titulált helyek többsége még ma is nyitott kapukkal várja az oda látogatókat, így ha kedvünk szottyan, mi is ellátogathatunk Ady, Krúdy vagy Karinthy egykori törzshelyeire. 

Kéhli Vendéglő

Krúdy Gyula nem csak a nők, de az ínycsiklandó lakomák szerelmese is volt. Hogy melyiket szerette jobban, azt nehéz lenne megmondani, de az biztos, hogy szívesen hódolt ételek iránti imádatának az óbudai Kéhli vendéglőben. Azért hozzátennénk, hogy nem véletlen az író választása, hiszen a hölgyek és az evés mellett Krúdy az alkoholt sem vetette meg, ez a vendéglő pedig éppen egy rövid támolygásra volt egykori lakhelyétől.

A vendéglő mai napig szívesen kérkedik azzal, hogy Krúdy törzshelye volt: a Kéhli étlapján például máig megtalálható több hagyományos magyar étel, amelyet Szindbád is előszeretettel habzsolt, a falakat pedig az író ékes szavai díszítik.

Forrás Montázs Magazin

Centrál Kávéház és Étterem

A 20. századi íróvilág legkedveltebb kávéháza kétségkívül a Centrál Kávéház volt, amely egyfajta otthonként is szolgált a művészeknek, többek között a Nyugat ikonikus alakjainak is, mint Ady, Kosztolányi, Gárdonyi, Móricz vagy éppen Molnár Ferenc.

A Centrál Kávéház és Étterem ráadásul ma is várja vendégeit a belváros szívében a Ferenciek terénél, ahol az autentikus fogások egyedi formában kerülnek terítékre, így a hagyomány és az újítás egyszerre képviselteti magát. Ami pedig a miliőt illeti: nos, az egyértelműen az eleganciára szavaz, az 1887 óta üzemelő kávéházba belépve rögvest a száz évvel ezelőtti Pesten találhatjuk magunkat.

Forrás Nullahategy

Hadik

A főváros budai oldalán található Hadik étterem az 1910-es években élte egyik fénykorát, amikor Karinthy, Kosztolányi, Déry, Móricz és Bőhm Aranka szinte hazajártak az étterembe, így egy igazán nívós művészcsapat volt az étterem állandó vendégköre.

A Hadik egyébként napjainkban is működik: 2010-ben újjáéledt hamvaiból, ekkoriban ugyanis két vendéglátó és kulturális térrel is gazdagodott a hely: a klasszikus Hadik Kávéház a régi írók nagyjai előtt tiszteleg, a Szatyor Bár és Galéria pedig a századforduló bohókás hangulatát megragadva inkább modernebb stílusban képviselteti magát.

Forrás Ittlakunk
Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Miért nem működnek a divatdiéták hosszú távon? – Amit a táplálkozási szakértők tényleg ajánlanak

Ha valaha beírtad már a keresőbe azt, hogy „melyik a legjobb diéta fogyáshoz?” vagy „mit…

1 nap ago

Miért vagyok reggelente fáradt, ha eleget aludtam? – Lehet, hogy nem kávéra van szükséged, hanem vízre

Ez egyre több emberben felmerülő kérdés, különösen azokban, akik reggel már félálomban a kávéfőzőhöz botorkálnak,…

1 nap ago

Michelin-csillagos élmények egy koppintásra – az Apple Maps új funkciója tényleg megkönnyíti az életünket?

Képzeld el ezt, hogy egy ismeretlen városban sétálsz, megéhezel, de nem akarsz turistacsapdába sétálni. Előveszed a…

5 nap ago

Nyomj egy gombot – és máris a nyár közepén vagy!

Emlékszel a kilencvenes évekre? VHS a tékából, pasztellszínű görkorcsolya, Spice Girls kazetta a walkmanben, és…

6 nap ago

A titok a szószban rejlik – így készül az igazi Kansas City BBQ szósz otthon

Van egy illat, ami bármilyen időjárásban nyarat varázsol a levegőbe: a lassan karamellizálódó BBQ szószé.…

2 hét ago

Mire figyelj, ha éjszaka vagy hajnalban indul a géped?

A hajnali és késő esti repülőjáratok nem ritkák – sőt, sokan tudatosan választanak ezek közül,…

2 hét ago