Uncategorized

3 kultikus étterem, amely egykor magyar írók kedvelt helye volt

Budapest 1893 és 1914 között méltón viselte a “400 kávézó városa” nevet, nem is csoda, hiszen a fővárosi írók nagyja szívesen töltötte kávéházakban a napjait, ahova nem csak enni-inni, de inspirálódni is járt. Ez ráadásul az utókornak is módfelett jó hír, ugyanis az írók, költők és újságírók második lakhelyének is titulált helyek többsége még ma is nyitott kapukkal várja az oda látogatókat, így ha kedvünk szottyan, mi is ellátogathatunk Ady, Krúdy vagy Karinthy egykori törzshelyeire. 

Kéhli Vendéglő

Krúdy Gyula nem csak a nők, de az ínycsiklandó lakomák szerelmese is volt. Hogy melyiket szerette jobban, azt nehéz lenne megmondani, de az biztos, hogy szívesen hódolt ételek iránti imádatának az óbudai Kéhli vendéglőben. Azért hozzátennénk, hogy nem véletlen az író választása, hiszen a hölgyek és az evés mellett Krúdy az alkoholt sem vetette meg, ez a vendéglő pedig éppen egy rövid támolygásra volt egykori lakhelyétől.

A vendéglő mai napig szívesen kérkedik azzal, hogy Krúdy törzshelye volt: a Kéhli étlapján például máig megtalálható több hagyományos magyar étel, amelyet Szindbád is előszeretettel habzsolt, a falakat pedig az író ékes szavai díszítik.

Forrás: Montázs Magazin

Centrál Kávéház és Étterem

A 20. századi íróvilág legkedveltebb kávéháza kétségkívül a Centrál Kávéház volt, amely egyfajta otthonként is szolgált a művészeknek, többek között a Nyugat ikonikus alakjainak is, mint Ady, Kosztolányi, Gárdonyi, Móricz vagy éppen Molnár Ferenc.

A Centrál Kávéház és Étterem ráadásul ma is várja vendégeit a belváros szívében a Ferenciek terénél, ahol az autentikus fogások egyedi formában kerülnek terítékre, így a hagyomány és az újítás egyszerre képviselteti magát. Ami pedig a miliőt illeti: nos, az egyértelműen az eleganciára szavaz, az 1887 óta üzemelő kávéházba belépve rögvest a száz évvel ezelőtti Pesten találhatjuk magunkat.

Forrás: Nullahategy

Hadik

A főváros budai oldalán található Hadik étterem az 1910-es években élte egyik fénykorát, amikor Karinthy, Kosztolányi, Déry, Móricz és Bőhm Aranka szinte hazajártak az étterembe, így egy igazán nívós művészcsapat volt az étterem állandó vendégköre.

A Hadik egyébként napjainkban is működik: 2010-ben újjáéledt hamvaiból, ekkoriban ugyanis két vendéglátó és kulturális térrel is gazdagodott a hely: a klasszikus Hadik Kávéház a régi írók nagyjai előtt tiszteleg, a Szatyor Bár és Galéria pedig a századforduló bohókás hangulatát megragadva inkább modernebb stílusban képviselteti magát.

Forrás: Ittlakunk
Éva Benke

Recent Posts

Recession pop 2025 – mi ez, és miért dobja fel a hangulatod válságidőben?

Mikor épp nehézségek között élünk – legyen szó gazdasági bizonytalanságról, inflációról vagy globális konfliktusokról –…

3 nap ago

Sakktábla saláta recept – a legújabb nyári trend, amit látnod és kóstolnod kell!

A gasztronómia világát 2025 nyarán egy meglepően játékos, mégis stílusos ételtrend uralja: a checkerboard saláta,…

3 nap ago

Menopauza és étkezés – miért legyünk egészségközpontúak, nem fogyókúrázók?

A Time magazin érvelése szerint a menopauza túl gyakran jelenik meg diétás kontextusban, ami mentális…

3 nap ago

Sminkeltávolítás 2 perc alatt – női praktika reggelre

Ha a reggeli rohanásban nincs időd arcápolásra, ez a gyors trükk segít frissen kezdeni a…

3 nap ago

Bögre csokis süti fél perces élvezettel

Gondoltad volna, hogy egy mennyei, krémes csokoládés süti elkészíthető mindössze 5 perc alatt? Ez a…

3 nap ago

Miért jó, ha magyar terméket választunk? Most már tudományosan is megéri!

Egy megbízható kis piros-fehér-zöld jelzés a csomagoláson, amit egyre többen keresünk a boltokban – és…

4 nap ago