Uncategorized

Ragú di carne alla Bolognese azaz az igazi bolognai ragu

Egy korábbi cikkünkben már lerántottuk a leplet a bolognai spagetti rejtélyes történetéről, most elhoztuk nektek az igazi olasz bolognai ragu receptét, ha valóban egy tradicionális olasz ételre vágynátok!

Amint azt már tudjuk, a bolognainak nevezett olajos, paradicsomos, cukros sertéshúsos szószoknak az égvilágon semmi köze nincs az igazi olasz ragú di carne alla Bolognese-éhez, ami ugye az itthon is ismert bolognai ragu. Hozzátennénk, nemcsak a bolognai esett áldozatul a tévhiteknek, számos olasz étel, például a carbonara, de a tiramisu sem ismerne magára, ha külföldi rokonával találkozna.
Nos, akkor lássuk az eredeti receptet!

Hozzávalók 

2 ek. olívaolaj
2 nagy fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 szál sárgarépa
1 zellerszál
1 kg darált marhahús
800 gramm hámozott felkockázott paradicsom
6 szelet húsos pancetta
2 babérlevél
2 pohár vörösbor
Só, frissen őrölt bors
75 dkg tagliatelle / esetleg penne /

frissen reszelt parmezán sajt a tálaláshoz

A hagymát hámozzuk meg, és daraboljuk apró darabokra, a fokhagymát pedig zúzzuk szét. Kis olívaolajat serpenyőn hevítsünk fel, majd dobjuk rá a pancettákat, és pirítsuk barnára, majd jöhet a hagyma és a zúzott fokhagyma is. Most pedig tekerjük fel picit a lángot, és dobjuk rá a darált marhahúst, kevergetés mellett főzzük meg. Öntsük nyakon a vörösborral, és forraljuk el a felesleges alkoholt. Kissé vegyük vissza a lángot, majd tegyük rá a feldarabolt paradicsomot, zellert és a lereszelt sárgarépát. Kis lángon, kb. másfél órán keresztül főzzük, ameddig a ragu sűrű nem lesz.

Főzzük meg a tagliatellét lobogó lángon. Majd helyezzük rá az isteni ragut és frissen reszelt parmezánnal hintsük meg!

Buon Appetito!

 

 

 

Éva Benke

Recent Posts

Már nem elég a pörkölt éjfélkor: Így lett a gasztronómia a modern esküvők új főszereplője

A násznép fele gluténmentes, a másik fele a street foodra esküszik, a nagymama viszont hiányolja…

5 nap ago

Tetőtér-beépítés tervezése: Készítsd elő a terveket és engedélyeket a tavaszi startra!

Ahogy a hideg beáll, a legtöbb építkezés lelassul vagy le is áll. Sokan úgy gondolják,…

5 nap ago

Biztonságos, páramentes tárolás a kerti fémházban

A fém kerti házak a praktikum és a tartósság szinonimái. Robusztus kialakításuknak köszönhetően hatékony védelmet…

1 hét ago

Fúrás, csiszolás, darabolás: Por- és forgácsmentes barkácsműhely télen

A téli időszak ideális a beltéri barkácsprojektekhez, felújításokhoz és a régóta halogatott műhelymunkákhoz. Azonban a…

1 hét ago

Több mint fűszer – hogyan segítheti a kurkuma az immunrendszer természetes védelmét?

A konyhában színt, illatot és ízt ad minden ételnek, de a kurkuma ennél jóval többre…

3 hét ago

Így lesz stresszmentes a karácsonyod: ünnepi ételek, amiket már most lefagyaszthatsz

A karácsony nem december 24-én kezdődik. Sokkal előbb. Talán akkor, amikor egy hideg reggelen kinyitod…

4 hét ago