Az IR-nek rövidített inzulinrezisztencia a lakosság jó részét érinti. Akit ezzel a cukoranyagcsere-betegséggel diagnosztizálnak, pontos útmutatást kap a követendő életmódról és étrendről. De ha vacsoravendégeink között van IR-es, házigazdaként elég tanácstalanok lehetünk a fogásokat illetően.

Az IR-beteg a cukros ételtől rosszul lesz, köznapian szólva „bekómál”. (Míg az átlagember épp ellenkezőleg: energiával telítődik.) Mit ehet tehát egy IR-es beteg? Az inzulinrezisztencia nem cukorbetegség, de diétája ahhoz hasonló. Az IR-es ételek kiválasztásában egy másik kétbetűs kifejezés, a GI-index a varázsszó. A GI – vagyis glikémiás – index azt mutatja meg, hogy egy adott élelmiszer milyen gyorsan és mennyire tartósan emeli a vércukorszintet. Minél magasabb egy étel GI-indexe, az IR-betegek számára annál inkább kerülendő. Ne kínáljuk ezért IR-es vendégünknek cukros, mézes, növényi szirupos ételeket és italokat, fehér lisztből készült kenyeret, péksüteményt, tésztát, pelyheket. Gyümölcsből az aszalt gyümölcsök vannak tiltólistán, frissen szinte minden ehető, kivéve a banánt, szőlőt és dinnyét. De nehogy azt higgyük, hogy egy IR-es semmi finomat nem ehet! Magunk is meglephetjük vendégünket egy házilag készített finomsággal – a receptoldalakat böngészve valószínűsíthető, hogy a magunk örömére is elkészítjük majd e finomságokat.

author avatar
Gyenes Zsuzsa
Hirdetés: