A joghurt egészséges, a joghurt finom, a joghurtot házilag literes mennyiségben is készíthetjük. A joghurt nyáron különösen jól esik, reggel gyümölcsjoghurtként, este joghurtos saláta formájában, például grillezett húsok mellé…

A tzatzikit mindenki ismeri. Ehhez a görög salátához lereszeljük, majd kinyomkodjuk az uborkát, fűszerezzük sóval, fokhagymával és kaporral, majd leöntjük egy nagy adag joghurttal. A joghurtos padlizsánsalátával inkább a török éttermekben találkozunk, otthon pedig sokan azért nem állnak neki az elkészítésének, mert a padlizsán olyan macerás: lesózni, felitatni… Pedig a padlizsánt – ahogy sok más zöldséget – máshogy is süthetjük: kockákra vágjuk a padlizsánt, majd egy tálban befűszerezzük (só, fokhagyma, zöldfűszerek, például kakukkfű), végül olívaolajjal meglocsoljuk, és összekeverjük. (Nem kell, hogy tocsogjon, de vonja be az olaj.) Tepsibe öntjük, szétterítjük, és a sütőben annyira sütjük meg, hogy megbarnuljon, de még ne száradjon ki teljesen. Joghurttal összekeverjük, citromlével tovább ízesíthetjük, majd hűtés után fogyaszthatjuk. (Joghurtos bejegyzésben nem illik írni, de a „padlizsántöpörtyű” joghurt nélkül is finom.)

author avatar
Gyenes Zsuzsa
Hirdetés: