Az Instagramon lépten nyomon belebotlunk a acai bowl, azaz az acai bogyó tálba. De mégis mi az acai gyümölcs, és miért lett hirtelen ennyire szupertrendi?
Miért egészséges?
Az acai bogyó (ejtsd ászáj vagy ászái) a dél-amerikai esőerdőkben őshonos acai pálma bogyós gyümölcse, amely leginkább az áfonyára hasonlít. A világ egyik legerősebb antioxidánsa, amely a szőlőnél 12-szer, az áfonyánál 2-szer hatékonyabban veszi fel a harcot a szabadgyökök ellen. Az acai bogyó ORAC értéke igen jelentős, a gyümölcsök sorában előkelő helyet foglal el. Az ORAC azaz a Oxygen Radical Absorbance Capacity megmutatja, hogy egy adott élelmiszer mekkora szabadgyök pusztító és semlegesítő hatással rendelkezik.
Rostokban és szerves fehérjében is gazdag, amely könnyebben lebontható, mint az állati eredetű fehérje. De található benne teobromin is, amelyet véletlenül se tévesszünk össze a koffeinnel, bár hatásuk meglehetősen hasonló. Lényegesen nyújtottabb felszívódású, mint a kávéban megtalálható társa. Nagy mennyiségű kalciumot és meglepő módon Omega zsírsavakat tartalmaz ez a fantasztikus gyümölcs, amelynek népszerűsége nem ok nélkül ível felfelé.
Mutatjuk, hogyan készül egy acai bowl!
zabpehely
1 érett banán
5 dkg málna
1 evőkanál chia mag
5 dkg goji
1 evőkanál acai por
Készítsük el a zabpelyhet ízlés szerint vízzel vagy valamilyen növényi tejjel, majd pürésítsük bele a banánt. Tegyünk bele chia magot, goji szemeket, majd szórjuk meg acai porral és jól keverjük el. Végül díszítsük málnával. A végeredmény garantáltan isteni. Bon appétit!