Kezdőlap Mindenmentes Vega, vegán vagy peszketáriánus? Mi van?

Vega, vegán vagy peszketáriánus? Mi van?

1768
0
smoothie vegán
Hirdetés:

Sokféle ok vezethet el a növényi táplálkozáshoz, például állatvédelem, környezettudatosság, egészségügyi okok, de a társadalmi nyomás is. Sokan nincsenek tisztában azzal, mit is takarnak a növényi alapú táplálkozás fajtái, a vega, a vegán és a hasonló kifejezések. Legtöbben elintézik azzal, hogy nem esznek húst, és annyi. Pedig, amint azt látni is fogjuk, nem teljesen így van.

Mi az a növényi alapú táplálkozás

A növényi táplálkozás azt jelenti, hogy az asztalunkra kerülő alapanyagok többnyire  növényekből állnak. (De mint láthatjuk nem csak abból) Alapvetően a nyers étkezést részesítik előnyben, de a párolás és főzés is adott. A Brit Dietetikus Szövetség a következőképpen szedi szét a növényi alapú táplálkozási formákat.

Lacto-ovo vegetáriánus

Bármiféle hús fogyasztása kifejezetten tiltott (baromfi, tengergyümölcsei és a hal is), tojást és tejterméket azonban fogyaszthatnak. Ez az egyik legnagyobb csoportjai a növényi alapú táplálkozást folytatóknak.

Ovo vegetáriánus

Tojást esznek, de mindenféle állati eredetű élelmiszert (pl. a mézet is) kerülnek, beleértve a tejtermékeket.

Lakto vegetáriánus

Tejterméket, mézet igen, de tojást nem fogyasztanak. Sőt! Ebben az étrendben nagyobb hangsúlyt kapnak a tejtermékek, tejföl, vaj, túró, sajt minden mennyiségben jöhet! A Krisna-hívők például elkötelezett hívei a lakto vegetáriánus életmódnak.

Vegán

Az állati eredetű élelmiszerektől távol tartják magukat, köztük a méztől, a tojástól és mindenféle tejterméktől. Ám ez nem csupán egy étrend, hanem egy életforma, ugyanis a vegánok kerülni próbálnak mindent, amihez állatok bármilyen formájú kiszákmányolása is köthető. Nem hordanak bőr ruhát, kiegészítőt és nem használnak például olyan kozmetikumokat sem, amik összetevői közt állati eredetű nyersanyag található, vagy amiket állatokon teszteltek.

Peszketáriánus

Halat és kagylót fogyasztanak, de más húsfélét nem. A tojás és a tejtermékek szintén az asztalaikra kerülhetnek.

Fél (szemi) vegetáriánusok

Alkalmanként húst és baromfit is fogyasztanak. Talán a legnagyobb félreértést szülő irányzat, a szó szoros értelmében nem is köthető a növényi alapú táplálkozáshoz, hiszen fogyasztanak húst.

+1 Flexitáriánus

Az előnevezés az angol ‘flexible’, azaz rugalmas szóból ered, amely a diéta flexibilis, azaz ebben az esetben mondhatni megengedő tulajdonságára épít. Egyfajta kevésbé szigorú vegetarianizmusról beszélhetünk. Követői alapvetően a növényi étrendre helyezik a hangsúlyt, ám adott esetben (ha éppen szemük megkívánja) nem vonják meg maguktól a húst és az állati eredetű élelmiszereket sem.

Hirdetes:
Vájling.hu Webáruház