Hallottál már a matcha teaárról? Ha nem, most mutatunk neked néhány érdekes tényt, ami biztos meghozza a kedved (vagy nem) egy csésze matcha tea elkortyolgatásához!
Elkészítési módja
A matcha tea szó szerint azt jelenti, hogy porított tea. A hagyomány szerint kétféleképpen készíthetjük el. Az ún. usucha-hoz (híg tea) két chashaku (kb. két teáskanál) tea és 1 dl víz szükséges. Az ismertebb, krémes és sűrűbb koicha azonban 4-5 chashaku matcha teát és fél dl vizet igényel.
Nagyon egészséges
A matcha tea a legkiválóbb teacserjékből készül, rengeteg antioxidánst tartalmaz. (A benne található epigallokatein antioxidáns hatása 137-szerese a zölteáénak.)Japánban orvosságként is használják, csökkenti koleszterin szintet és a vércukorszint stabilizálásában is segít.
Változatos felhasználás
Por állaga miatt számos étel összetevői között szerepelhet. Például süthetünk belőle muffint, különböző tortákat, de csoki és fagylalt is készülhet belőle. Sőt, még a guacamoléban is lehet helye! De, ha “csak” teaként fogyasztanánk, akkor nem kell sok időt szánni az elkészítésére, mindössze egy két perc, és fogyaszthatjuk is!
Sokáig ébren tart
Háromszor annyi koffein található benne, mint a kávéban, így biztos, hogy egyből kinyílik tőle a szemünk. Ráadásul elhúzódott hatású (8-10 óra), így inkább délelőtti (sőt talán inkább reggeli) fogyasztása javasolt. energizáló hatású, egy hosszú fárasztó napnak elébe nézve kötelező!
A meditáció egyik eszköze
A matcha a zen buddhizmus egyik kelléke és a tradicionális japán teaszertartás alapja. A matcha tea lassú kortyolgatása valóban hasznos lehet a meditatív állapot elérésében. Rajongói szerint a matcha ugyanis nem csak egy tea, hanem jóval több annál: életfilozófia. De, hogy mégis miért segít a meditációban? A benne található L-theanine egy meditációs összetevő: megnyugtat, csökkenti a stresszt és ellazít.
Semmi sem lehet tökéletes
Most jöjjön a fekete leves! Sajnos kimutatták, hogy a zöld tea a környezetéből kinyert ólmot tartalmaz, ami a matcha esetében harmincszor nagyobb mennyiséget jelent. Ennek oka, hogy a készítése során, kimarad a tealevelek beáztatásának folyamata. Számos jó tulajdonságának hála, nem kell egyből félretennünk a csészét, nyugodtan igyunk belőle, de inkább csak napi eggyel, illetve fogyasztása gyerekeknek nem ajánlott.