Ha szereted a pörkölt alapot, de a húst inkább hanyagolnád, akkor a gombapaprikás remek alternatíva lehet a számodra. Elsősorban csiperkéből érdemes készíteni, de más gombafélékkel is megbolondíthatjuk. Bár sokféle változata ismert, mi most a tejföllel habart verziót hoztuk, nekünk az a nagy kedvenc!
Mindegy, hogy ebédre vagy vacsorára készíted, mindegyik alkalomra remek fogás. A gombapaprikás lényegében nem más, mint, amikor a gombapörköltet tejföllel habarjuk be. Tökéletes nokedlivel tálalva az igazi!
A gomba egyébként is szuper étel, kifejezetten hasznos, ha időnként beiktatjuk az ételeink közé. Hogy miért? Bár a téli hónapokból már kezdünk kilábalni, nem árt, ha még néhány hónapon keresztül fokozatosan figyelünk a megfelelő D-vitamin bevitelre. Itt jön képbe a csiperke, ugyanis ez a gombaféle szuper forrása ennek a vitaminnak. Ezenkívül 10 dekagramm csiperke elfogyasztása fedezi egy felnőtt ember napi szelén fogyasztásának a felét. Foszfor-és, káliumtartalma szintén jelentős mértékű.
Hozzávalók
- 1 ek napraforgó olaj
- 1 közepes db vöröshagyma
- 25 dkg csiperkegomba
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 csapott ek finomliszt
- 3 teáskanál petrezselyem
- 250 g tejföl
- 1 teáskanál fűszerpaprika
Egy serpenyőben olajat hevítünk, amire aztán jöhet a hagyma, amit üvegesre párolunk. Ezután rátesszük a hagymát, amit ugyancsak szépen átpirítunk.
Ennél a pontnál eljött az ideje a sózásnak és a borsozásnak. Ezután hozzáadjuk a fokhagymát, majd pár percig pirítjuk az egészet. Rászórjuk a lisztet, és jól elkavarjuk.
Jöhet az apróra vágott petrezselyem, plusz öntsük rá a tejfölt is. Egészen addig főzzük, ameddig egynemű masszát nem kapunk.
Utolsó lépésként szórjuk rá a fűszerpaprikát, és keverjük jól el. Ennél a pontnál még kóstoljuk meg, és ha kell sózzuk-borsozzuk. Lehet is tálalni,szerintünk a gombapaprikás nokedlivel a legjobb!