Ha nincs sok időd naphosszat robotolni a konyhában Húsvétkor, vagy egyszerűen csak valami gyorsan bekapható finomságra vágysz, akkor a sonkatekercs variációink kihúzhatnak a csávából. A finomabbnál finomabb változatok tárháza itt is végtelen, mi most három félét mutatunk meg ebből!
A kaszinótojás és a franciasaláta mellett a sonkatekercsek is kötelező elemei a húsvéti hidegtálaknak. Nagyon könnyen összerakhatjuk őket, ráadásul díszíthetjük uborkával, friss petrezselyemmel vagy paprikakrémmel is.
Az elkészítésük pofonegyszerű, nálunk mégis bérelt helyük van ezidőtájt a hidegtálakon, csak győzzünk annyit készíteni, hogy elég legyen!
A lényeg, hogy mindig annyi szelet pulyasonka legyen, amennyi tekercset szeretnénk készíteni.
Az alábbi mennyiség körülbelül 6-6 tekercsre lesz elegendő.
Tormakrémes sonkatekercs
- 10 dkg vaj
- 10 dkg ecetes torma
- 2,5 dkg liszt
- 1,5 dl főzőtejszín
- 1 dl tej
- só, bors ízlés szerint
A tormás tekercshez a vajat felezzük meg, egyik részét egy lábasban olvasszuk fel. Keverjük bele a lisztet, adjuk hozzá a tejet és a tejszínt, de az fontos, hogy mindezt apránként tegyük, nehogy csomóssá váljon. Sóval, borssal ízesíthetjük ízlés szerint, majd tegyük picit félre, hogy kihűljön. A vaj másik felét a tormával összekeverjük, majd az egészet dolgozzuk bele a vajas masszába.
Tojásos sonkatekercs
- 4 főtt tojás
- 20 dkg tejszínes krémsajt
- 1 csapott mokkáskanál só
- 1 csapott mokkáskanál őrölt feketebors
- fél kiskanál mustár
- 1 csapott kiskanál porcukor
- pár csepp citromlé
A tojásokat egy tálban villával összetörjük. A krémsajtot, a sót, a borsot, a mustárt, a porcukrot és a citromlevet hozzáadjuk, majd az egészet elektromos habverővel krémesre keverjük. Ha egy kicsit száraznak éreznénk, 1-2 evőkanál tejfölt vagy krémsajtot tehetünk még hozzá.
Sajtkrémes-uborkás sonkatekercs
- 250 g mascarpone
- 2 ek reszelt ecetes torma
- 3 db csemegeuborka
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
Az uborkát apró kockákra vágjuk, majd a tormával együtt hozzákeverjük a mascarponéhoz. Sóval-borssal ízesítjük, és jól összedolgozzuk.
Ha nagyon szeretnénk akkor a krémeket habzsákba tölthetjük, de úgy is tökéletes, ha fogsz egy sonkát, fektessük le egy tányérra, majd egy kis kanállal adagoljuk a krémet a szélére. Igyekezzünk minél szorosabban feltekerni, hogy ne tudjon szétnyílni. Fogyasztás előtt célszerű néhány órára a hűtőbe tenni.
Kép forrás: tesco.hu