A legnagyobb kedvenceink a bögrés sütik, hiszen nem kell méregetni és pepecselgetni sem velük. A bögrés mákos süti variációkból pedig pláne van választék, ezekből mutatunk most egy receptet.
A bögrés sütik alapja, hogy veszünk egy tetszőleges méretű bögrét, és mindent ezzel a bögrével mérünk ki, így az arányok nem csúszhatnak el. Szerintünk ezek köyül a mákos verzió az egyik legfinomabb, de még a legegyszerűbb is.
Ha valaki nem szereti a mákot, akkor nyugodtan készítheti dióval, mandulával vagy mogyoróval. Azt kezdünk vele, amit csak szeretnénk, dobálhatunk bele citromhéjat, kandírozott narancsot vagy meggyet.
Hozzávalók
A tésztához
- 20 dkg darált mák (1 bögrényi)
- 1 bögre darált cukor
- 1 bögre finomliszt
- 2.5 dl tej
- 1 db tojás
- 1 csipet só
- 2 ek napraforgó olaj
- 1 tk sütőpor
A díszítéshez
- 10 dkg csokoládé
- 10 dkg vaj
- 3 ek cukrozatlan kakaópor
A tojást a cukorral habosra keverjük.
Apránként hozzáadjuk a többi hozzávalót is, és alaposan összedolgozzuk. (1 bögre=2,5 dl)
Kivajazott, kilisztezett tepsibe öntjük.
Közepesen meleg sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük.
A tetejére csokimázat teszünk, amely tökéletes a bögrés mákos süteményhez, ehhez a csokit vízgőz felett megolvasztjuk, majd belekeverjük a kakaót és a vajat.