A karfiolban számos vitamin és nyomelem található, így tavasszal különösen hasznos fogyasztani. A rakott karfiol darált hússal megspékelve amellett, hogy gyorsan összerakható, még finom és laktató is. Szerintünk ne hagyd ki!

A karfiol igazi szuperzöldség, bővelkedik C-vitaminban és K-vitaminban. Ez utóbbinak például a véralvadásban van fontos szerepe, ugyanis a K-vitamin segíti a fehérjék összetapadását, ami a véralvadás egyik faktora. Emellett ez a vitamin a csontok rendes növekedéséhez is szükséges. Egy szó, mint száz fontos gondoskodni a megfelelő K-vitamin bevitelről.

A karfiolnak nagy előnye, hogy extrémen sokoldalú. Például nagyon sokféleképpen elkészíthető, levesnek, rántott zöldségként vagy éppen rakott egytálételként.

Mi most ez utóbbiként készítettük el, darált hússal megspékelve, és sok-sok sajtot szórtunk a tetejére.

Hozzávalók

  • 2 kis db karfiol
  • 125 g gyors rizs
  • 50 dkg darált sertéshús
  • 375 g tejföl
  • 15 dkg sajt
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 ek napraforgó olaj

Feltesszük a darált húst pörköltalapra. Amíg fő, addig kifőzzük a rizst is.

Megfőzzük enyhén sós vízben a karfiolt hozzá, de csak éppen addig, amíg a torzsája meg nem puhul. Leszűrjük.

Utána mire mindent készre főztünk, kezdődhet a tálba helyezés: először egy adag karfiol kerül bele, aztán a darált hús, tejföl, rizs, karfiol, tejföl, majd a tetejére reszelt sajt.

Kb 20 percig sütjük, 175°c-on, és már kész is a rakott karfiol.

Kép forrása: receptmuhely.hu

author avatar
Éva Benke
Hirdetés: