Kezdőlap Diéta & Egészség Békebeli sós kapros-túrós lepény, ahogyan mi készítjük

Békebeli sós kapros-túrós lepény, ahogyan mi készítjük

6422
0
Hirdetés:
Vájling.hu Webáruház

A kapros-túrós lepény igazi békebeli sütemény, amely még manapság is ugyanúgy működik. Mi sósan készítjük, ehhez hoztunk egy receptet.

A magyarok kapros-túrós lepénye tulajdonképpen az angol cheesecake távoli rokonának is elmenne. Nekünk az egyik kedvenc süteményünk, amelynek épp egy olyan fűszer adja a lelkét, amit leginkább sós vagy savanykás környezetben szoktunk használni. Ez pedig nem más, mint a kapor, amely igazán üdévé és különlegessé varázsolja a lepényt.

A kapor egyébként ősidők óta ismert és használt fűszer, és érdemes is rendszeresen fogyasztani. Többek között azért is, mert a kapor antibakteriális hatása a fokhagymáéval vetekszik.

A kapros-túrós lepény titka egyébként a habosra vert fehérjében rejlik, ugyanis ettől lesz igazán krémes a túrótöltelékünk. Természetesen a megfelelő minőségű túró és az illatos  kapor mellett sem érdemes elmennünk, ha igazán finomat akarunk készíteni. A túrókrém mennyisége már ízlés kérdése, szerintünk azonban minél vastagabb az a bizonyos réteg, annál finomabb lesz a végeredmény.

Hozzávalók

A tésztához:
25 dkg liszt
1 dkg vaj
1 db tojássárgája
2 dl tejföl
1 csipet só (kb. 3 g)
Túrókrém hozzávalók:
1/2 kg túró
3 dl tejföl
3 db tojás
1 ek dara
5 g só
1 ek apróra vágott kapor

A liszthez keverjük a sót, hozzáadjuk a vajat, a tojássárgáját, a tejfölt, és közepes keménységű tésztát készítünk belőle.

Pár percig pihentetjük, (könnyebb nyújtani), majd olyan nagyságúra nyújtjuk, amilyen tepsiben szeretnénk sütni. (30 x 30 cm) Előmelegített sütőben 200 C fokon elősütjük. kb. 10 perc. Addig elkészítjük a tetejére a túrókrémet.

Túrókrém elkészítés: A túrót jól összetörjük, hozzáadjuk a sót, tejfölt, a tojások sárgáját, a darát, az összevágott kaprot, majd jól összekeverjük.

A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük (én beletettem a tésztából kimaradtat is) és beleforgatjuk a túrómasszába, majd az elősütött tészta tetejére kenjük.
Tejföllel lekenjük a tetejét és 200 C fokos légkeveréses sütőben szép pirosra sütjük. (kb. 35 perc) Tetszés szerinti formára vágjuk.

Hidegen melegen is nagyon finom. Jó étvágyat hozzá!

Borítókép forrása: Pinterest

Hirdetes:
Vájling.hu Webáruház