Kezdőlap Hírek Illatos fahéjas csiga házilag

Illatos fahéjas csiga házilag

1294
0
Hirdetés:

A fahéjas csiga sokak kedvence, ám mégis kevesen mernek nekiállni otthon. Ha kételkednétek a sikerben, akkor had bátorítsunk titeket: az egész egyszerű kelt tészta egy kis fahéjas cukorral!

Nincs is jobb illat, mint amikor kiszedjük a sütőből a megpirult fahéjas csigákat. Lehet belőle reggeli, tízóra, ebéd utáni desszert vagy uzsonna, annyi pedig bizonyos, hogy a család könyörögni fog a repetáért.

Bár nem túl nagy ördöngösség, – ahogy azt a bevezetően is említettük – azért kapkodni sem érdemes vele. A tésztára kell a legtöbb időt szánnunk, hiszen kétszer kell keleszteni: egyszer a bedagasztás, egyszer pedig a csigák formázása után. Emellett a csigák még a sütés folyamán is nőni fognak, így mindenképpen hagyjunk nekik elegendő helyet a tepsiben. Bár picit időigényes a recept a kelesztések miatt, maga a folyamat nem igényel különösebb konyhai hadműveletet.

A fahéjas csiga lelke – ahogy az a nevében is benne rejlik – maga az illatos és finom fahéj, ezért semmiképpen ne spóroljátok ki a csigából.

Hozzávalók

A tésztához

  • 40 dkg finomliszt
  • 2.5 dkg élesztő (friss)
  • 2 dl tej (langymeleg)
  • 4 dkg cukor
  • 7 dkg margarin (vagy vaj)
  • 0.25 teáskanál só
  • 2 ek fahéj

A krémhez

  • 10 dkg margarin (vagy vaj)
  • 7 dkg cukor
  • 2 ek fahéj

 

A lisztet tálba öntjük, mélyedést készítünk benne, belemorzsoljuk az élesztőt, megszórjuk 4 dkg cukorral, és ráöntünk a langymeleg tejből (1-1,5 decit). Kicsit elkeverjük az élesztővel, és letakarva 10-15 percig pihentetjük (míg megkel).

Hozzáadjuk a 7 dkg lágy margarint, 2 ek őrölt fahéjat és a sót. (A képen látható csigánál a tésztába nem került fahéj, de az ízét még jobban fokozza, ha teszünk bele). Összegyúrjuk, a tejből teszünk még hozzá, ha kell. Kalácstészta jellegű tésztát kapunk (nem ragad, nem túl kemény, de nem is túl lágy.)

Lefedve kelni hagyjuk a tésztát, 1 óra ajánlott, de ha szükséges, akkor 20 perc is nagyjából elég.

Míg kel a tészta, addig összekeverjük a 10 dkg margarint 7 dkg cukorral és 2 ek fahéjjal. Ez kint maradhat szobahőmérsékleten, úgy könnyebb lesz kenni.

Lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát, próbáljuk téglalap alakúra (ha sikerül kb 30×70 cm-esre). Megkenjük a fahéjas-cukros margarinnal, és felcsavarjuk (ha kisebb átmérőjű csigát szeretnénk, akkor a hosszabb oldalánál, ha kicsit nagyobbakat, akkor a rövidebb oldalánál kezdve).

3-4 ujjnyi vastag szeleteket vágunk, és betesszük egy magasabb falú tepsibe / sütőedénybe (Én kerámia sütőedénybe tettem, de tegyünk alá sütőpapírt, ha leéghet a tepsiben.). Lehet közel tenni egymáshoz, nem baj, ha összeérnek sütés közben.

Ha reggelire készítjük, akkor tegyük be lefóliázva a hűtőbe vagy hideg helyre előtte este. Reggel tegyük be a hideg sütőbe, és úgy kapcsoljuk be (így fel tud melegedni a tészta és a forma is. Én kb. 160-180 fokon sütöttem, egy kicsit tovább, hogy ne égjen meg a gázsütőben.). Ha nem akarunk egy éjszakát várni, akkor is pihentessük 10 percet a tepsin, mielőtt betesszük a sütőbe.

Hirdetes:
Vájling.hu Webáruház