Kezdőlap Diéta & Egészség Lencsét enni jó és egészséges: a mustáros lencsefőzelék

Lencsét enni jó és egészséges: a mustáros lencsefőzelék

2175
0
Hirdetés:

Néha érdemes olyan alapreceptekről is szót ejteni, mint a lencsefőzelék. Ha jól van elkészítve egy zseniális étel, amelyet nem csak Újév napján érdemes elkészítenünk, a lencsének ugyanis számtalan jótékony hatása van, vitaminokban és tápanyagokban gazdag, ráadásul roppant költségkímélő is.

Nagyon régóta ismerik a lencsét: a Biblia több helyen tesz róla említést, amely arról tanúskodik, hogy már akkoriban is rendszeresen fogyasztották. A fáma szerint először Görögországban, később Bulgáriában terjedt el, a rómaiak pedig kenyeret is készítettek a hüvelyesből.

Egészségre gyakorolt hatásának említése elsőként Hippokratesznél jelenik meg, aki májbajokra kívánta alkalmazni, de a rómaiak is számos betegségre javasolták a rendszeres lencsefogyasztást: úgy tartották, hogy nyugodttá és türelmessé tesz.

A középkorban a lencse leértékelődött, a szegények ételének tartották egészen addig, míg XV. Lajos felesége divatot nem hozta újra. A közel keleten ma legalább ötven fajtáját termesztik és fogyasztják rendszeresen, az egész világon alapélelmiszernek számít és már szinte mindenhol kapható és termeszthető.

Igaz, már elmúlt az Újév – amikor a hagyomány szerint lencsét kell enni az eljövendő év szerencséjéhez – ám higyjétek el, egy finom lencsefőzelék bármikor jó szolgálatot tehet. A kiadós, laktató fogást előtte való nap is nyugodtan elkészíhetjük, így másnapra még jobban összeérnek majd az ízek.

Készíthetitek füstölt hússal, virslivel vagy fasírttal, mi most az utóbbira szavaztunk.

Hozzávalók

  • 25 dkg lencse
  • 8 dl víz
  • 1 közepes db vöröshagyma
  • 1 ek kacsazsír (ha kerülnénk az állati eredetű zsírokat, nyugodtan választhatunk növényi olajt is erre a célra)
  • 1 közepes db sárgarépa
  • 1 teáskanál dijoni mustár
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint (frissen őrölt)

A megmosott lencsét 4-5 órán át, a mennyiségénél kétszer annyi vízben beáztatjuk, hogy a duzzadásával megkönnyítse a főzés idejét.

A hagymát felaprítjuk, és kacsazsíron megpirítjuk. Hozzáadjuk a leszűrt lencsét és a felaprított sárgarépát, valamint a mustárt. Sózzuk, borsozzuk, felöntjük annyi vízzel, ami ellepi, és puhára főzzük.

Kiemelünk belőle egy kis merőkanálnyi adagot, amit villával összetörünk, és visszahelyezzük a lábasba. Ezzel az eljárással önmagával sűrítettük.

Jó étvágyat kívánunk hozzá.

Borítókép forrása: Cookpad

Hirdetes:
Vájling.hu Webáruház