Reggelizz úgy, mint egy király – tartja a mondás, és ez nem is véletlen: a reggeli a nap egyik legfontosabb része, és igenis meg kell adni a módját. A fővárosban szerencsére sokan osztják ezt a nézetünket, így számos remek reggelizőhelyet találhatunk, ahol megiszogathatjuk a cappuccinót, eleszegetjük a friss, ropogós croissantot, és nyugodtan elolvashatjuk a napi híreket. A napokban mi például a fekete elnevezésű helyre tértünk be, és ha már ott voltunk, teszteltük is a menüt.
Rengeteget nőtt azoknak a helyeknek a száma, ahova egy lusta hétköznap délelőttön vagy egy ráérős szombaton beugorhatunk reggelizni, vagy trendi kifejezéssel élve bruncholni. Ez már csak azért is szuper, mert kedvünkre válogathatunk a jobbnál jobb napindítók között, attól függően, hogy egy laktató omlettre vagy éppen egy könnyed gyümölcsös rizsre vágyunk.
A fekete névre hallgató eszpresszóbár 2013-ban még egy kis beszögellés volt az Astorián, egy igazán csöppnyi kis kávézó, amely már akkoriban is népszerű volt remek kávéiról. Két évvel később azonban léptek egy nagyot, és kiegészítették egy brew&food bárral, így a hely lényegében már két külső és két belső helyszínnel várja a vendégeket: ám míg az egyik a gyors kávé, a másik a bőséges reggeli szerelmeseinek kedvez. Mi a Múzeum körút felől megközelíthető reggelizőhelyre látogattunk el, ahol a bájos belső udvarban rendezkedtünk be a kiadós reggeli reményében. Bár igaz, hogy bent is helyet lehet foglalni, szerintünk nagy kár lenne kihagyni az udvari részt, ahol igazán nagyvárosi hangulatban kortyolgathatjuk a feketénket és majszolhatjuk a reggelinket.
Apropó helyszín. A fekete egyik legszembetűnőbb tulajdonsága, hogy nagyon jó helyen van, ugyanis az ELTE bölcsészkara csupán egy köpésnyire található innen, így a gyors ébredés reményében betérni kívánó egyetemisták máris célközönségét adják – ha nem is a reggeliző -, de a kávézó résznek mindenképpen. Ez a hely egyébként is a kávéiról híres a leginkább: kiváló minőségű, kis pörkölőktől érkező feketéikkel és profi baristáikkal kevesen vehetik fel a versenyt, így akik nyitottak a minőségi, újhullámos kávézásra, azoknak kihagyhatatlan élmény lesz a fekete.
A kávék mellett azért érdemes szétnézni az ételek menüpont alatt is, ugyanis a kiadós reggelik, isteni szendvicsek és péksütemények mellett még sok-sok finomságot is kóstolhatunk. Ami minket illet – bár igen nehéz volt a választás -, egy kecskesajtos omlett és egy banánkenyér mellett döntöttünk. És de jól tettük! Akik olvasnak minket, biztosan tudják, hogy egyébként is könnyű minket tojásos ételekkel lekenyerezni, de az itteni omlett mindent vitt: a kecskesajt karakteres íze, a zöldfűszerek és a tojás tökéletes párosnak bizonyult így reggelire, a hozzá kínált balzsamecetes salátakeverék pedig külön feltette az i-re a pontot. A kávé mellé a könnyed banánkenyér is remek választás volt, amely az apró csokidarabkáktól csak még finomabb lett.
Igaz, a hely nem olcsó, ha ráérősek vagyunk tényleg érdemes belátogatni ide, s bár semmi baj nincs a “melegszendvics mellé egy kis zöldet teszünk” elvvel, ez a hely azért lényegesen elegánsabb módon képzeli el a napindító étkezést. Mi pedig örömmel konstatáltuk, hogy bőven lesz okunk visszatérni, ugyanis akadt még egy-két-három olyan finomság az étlapon, amelyet feltétlenül meg szeretnénk még kóstolni.