A krumpligombóc egy igazán klassz levesbetét, nem is értjük miért merült feledésbe, szerintünk épp itt az ideje ezen változtatni. 

A főtt krumpliból és lisztből gyúrt tészták elképesztően nagy változatossággal képesek megjelenni a konyhában, hogy csak néhányat említsünk: lehet például nudli, szilvás gombóc, derelye, de olasz gnocchi is.

Bár a felsorolt esetekben főszereplőként jelenik meg a krumpli, vannak olyan helyzetek, amikor bizony csak mellékszereplők egy-egy fogásban: a krumpligombóc például a levesbetét szerepét tölti be, de ebben a szituációba sem szabad lebecsülni, sőt!

[tds_note]Ha nem tudunk mit kezdeni a maradékkal, a megmaradt főtt krumpliból vagy krumplipüréből például készíthetünk krumpligombócot a levesbe. [/tds_note]Sokan ízesítik ezzel-azzal, zöldfűszerekkel, fokhagymával, de magában is tökéletes, csak úgy önmagában, egyszerűen.

Mivel manapság már egészen ritka, ha tészta helyett ezt készítjük, vendégeik egsézen biztosan értékelni fogják az egyediséget.

krumpligombóc | Vájling.hu  - Az élet minden pillanatához
Forrás Tesco

Hozzávalók

  • 40 dkg krumpli
  • 10 dkg liszt
  • 1 db tojás
  • bors

A krumplit pucold meg, mosd meg, vágd karikákra vagy kockákra. Önts rá annyi vizet, amennyi ellepi, és dobj hozzá kevés sót. Főzd puhára körülbelül 15 perc alatt, majd szűrd le, és még melegen törd meg. Ezt követően várd meg, míg kihűl, majd add hozzá a tojást, és sózd, borsozd meg ízlés szerint. Tegyél hozzá annyi lisztet, amennyit felvesz. Ez függ a krumpli minőségétől és fajtájától.

Amikor a massza már összeáll, és nem ragad, nedves kézzel formázz belőle gombócokat. Egy fazékban forralj vizet, majd, amikor lobog, rakd bele a levesbetétet. Főzd meg körülbelül hét perc alatt. Érdemes egy gombócot kettévágni. Ha a belseje homogén, szűrd és csepegtesd le.

Kész is a különleges levesbetétünk, a krumpligombóc!

Recept forrása: Femina

[sc name=”facebook” ]

author avatar
Éva Benke
Hirdetés: